Takva: Vergiler terkin edilmeli

Depremin üçüncü yıl dönümünde aynı saatte basın toplantısı yapan ve deprem süreci ve sonrasında yapılanlara dair bilgiler veren Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, deprem sonrası en fazla ısrarlı oldukları ko

VAN 24.10.2014 09:37:36 0
Takva: Vergiler terkin edilmeli
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

          Takva, deprem sonrası 38 bin 946 kişiye evleri az hasarlı olduğu için 48 milyon 682 bin 500 TL ödeme yapıldığını, güçlendirme kredisi olarak da vatandaşlara toplam 31 milyon 432 bin 100 TL para verildiğini belirterek, "Depremzedeler için toplam 17 bin 489 konut verilirken, 225 köy evi, 30 yeni okul, 27 cami ve 10 ticaret merkezi yapıldı" dedi.

       Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde saat 13.41'de meydana gelen depremin yıldönümünde, aynı saatte basın toplantısı yapan Van TSO Başkanı Necdet Takva, birçok konuya vurgu yaptı. Takva, depremin verdiği hasar boyutunu ve sonrasında yapılanları bir bir açıkladı. Özellikle vergilerin ve sgk ödemelerinin terkin edilmesi gerektiğini anlatan Takva, imar konusunda da sıkıntıların giderilmesi gerektiğini dile getirdi.

       "HÜKÜMET YETKİLİLERİ SÜREKLİ VAN'A GELDİ"
        Depremin üçüncü yılının geride kaldığını söyleyen Takva, hükümet yetkililerinin sürekli Van'a gidip geldiğini ve sorunların çözümü için çalıştıklarını vurgulayarak, "Van'daki depremde 644 vatandaşımız hayatını kaybetti. Binlerce insanımız yaralandı. Bunlara birlikte Van'ın ekonomisi çok büyük zararlar gördü.  Depremin ilk günü dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere yine dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Van'a geldi. Bir nebze olsun yaraları sarmak için Hükümetin kabine üyeleri aylarca Van'da çalışmalar gerçekleştirdi. Hatta deprem sürecinde nöbetçi bakan bile Van'da kalarak acımızı hafifletmeye çalıştı. Ben buradan kendilerine teşekkür ediyorum. Deprem sürecinde Van genelinde 36 bin 203 ağır hasarlı ve yıkık konut tespit edildi. Bu çerçevede bildiğiniz gibi bizde de geleneksel ve tarımsal olarak üretim var. Ahırlar bizim ekonomik döngümüz için önemli bir yeri olan 9 bin 602 tane de ahırımız ağır hasar ve yıkık duruma geldi.  Depremde yapılan hasar tespit raporunda yıkık ev ağır hasarlı iş yeri sayısı 2 bin 884 olarak tespit edildi. Tabi biz bu rakam üzerinden ekonomiyi değerlendirmeye çalıştık. Orta hasarlı işyerinin sayısı 3 bin 907 olduğunu gördük. 6 bine yakın işyeri tahrip oldu ve işleyemez hale geldi. Ekonominin genel akışı içerisinde katma değeri üretimlerin gerçekleşemediğini söylemek mümkündür. 45 bin 805 konutumuz ilk etapta yıkıldı veya yıkılmak üzere karar verildi. Bunların 13 bin tanesinin enkazı kaldırıldı. 7 bin 692 tanesinin de vatandaş kendi imkânlarıyla çözdü.38 bin 946 kişiye evleri az hasarlı olduğu için 48 milyon 682 bin 500 TL ödeme yapıldı. Güçlendirme kredisi olarak da vatandaşlara toplam 31 milyon 432 bin 100 TL para verildi. Depremzedeler için toplam 17 bin 489 konut verilirken, 225 köy evi, 30 yeni okul, 27 cami ve 10 ticaret merkezi yapıldı" dedi.

        "VERGİ TERKİNİ KONUSUNDA UMUDUMUZU YİTİRMEDİK"
           Takva, Van'daki esnafların deprem sürecinde en azından üç yıllık vergilerinin alınmaması gerektiğini söyleyen Takva, vergi terkini konusunda umutlarını yitirmediklerini anlatarak, "Van depremden önce vergi borcunu ödeyen en sadık iller arasında yer alıyordu, fakat bir deprem oldu esnafımız çok zor sıkıntılar çekti. Biz de bu sıkıntıları çözmek için zaman zaman hükümet yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdik. Fakat bu görüşmeleri de ne zaman vergi terkinini gündeme getirsek hep olayı kapatıyorlar. Maliye Bakanı bizzat bana şu açıklamayı yaptı. 'Ben zaten vergilerimin yüzde 70'ini alıyorum, sizden Van'dan alacağım 657 milyona ihtiyacım yok. Yani genel bütçe içinde çok karşılığı olan bir para da değil. Ancak ben bunu yapmam, önüme de gelse reddederim' Bakan bunları söyledi. Ama biz hala umudumuzu koruyoruz. Bakalım Kasım ayında bir torba yasası daha çıkacak, inşallah bu yasada bize kolaylıklar sağlanır" dedi. Takva, enkazların göle dökülmesini de eleştirerek, "Enkazların Van Gölüne dökülmesi ciddi çevresel zararlara yol açtı. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'ne en kazların atılması çok ciddi bir sorundur. O atılan enkazlar göle büyük zararlar verdi" ifadelerini kullandı.

       "OLAYLARA MÜDAHALE EDECEK HALİMİZ YOK"
            Van'da zaman zaman çıkan olaylarla ilgili kendisine mahalle baskısı yapıldığını ve açıklama yapması istendiğini dile getiren Takva, "Ben bir konuya daha değinmek istiyorum. Van'da zaman zaman olaylar çıkıyor. Bize tepki gösteriyorlar, diyorlar ki neden açıklama yapmıyorsunuz? Ben burada onlara sadece şunu söylemek istiyorum. Önce bizim buradaki amacımız kurum olarak sadece söyleriz. Sorunları dile getiririz. Olaylara müdahale edecek olan devletin ilgili kurumlarıdır" dedi. 

          Takva, üye kayıtlarına da değinerek, "Van Merkezde şuan iyi durumdayız, fakat Erciş İlçemizde durum çok daha kötü görünüyor. Van'da bin 646 kişi kayıt yaparken, 539 kişi terkin etti. Erciş'te ise 806 kişi kayıt yaparken, 635 kişi terkin etti.  Tüccarın durumu iyi değil, Van tarihinde en çok korunması gereken tüccarlardır" ifadelerini kullandı.

           SGK Primlerinin terkinine yönelik tüm çabaların sonuçsuz kaldığını ifade eden Takva, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca  Sigorta primleri 1 yıl süreyle erteleme kararı alınmıştır. 1 yılın sonunda mükellefler tarafından primler ödenmeye başlanmıştır. Deprem sonrası ilimizde oluşan ekonomik buhranın devam etmesi nedeniyle 2013 Yılında geri ödemesi başlayan KOSGEB kredilerinin ertelenmesine yönelik çalışmalar sonuçsuz kalmıştır. Kullanılan kredilerin geri ödemeleri ekonomik yapıya darbe vurmuştur" dedi.

             Deprem sonrası yapımı gerçekleşen TOKİ konutlarının geri ödemelerinin ertelenmesine yönelik taleplere karşılık 6 aylık bir erteleme gerçekleştiğini vurgulayan Takva, "Nisan 2015'te başlayacak geri ödemelerin ertelenmesine ilişkin henüz bir gelişme sağlanamamıştır. İlimiz olmak üzere bölgemizde yaşanan ekonomik durgunluğun genel ekonomik durumdan bağımsız ele alınarak özellikle tarım, hayvancılık ve turizm gibi sektörlerde hükümetimizin daha önce açıkladığı teşvik paketlerinden ayrı yeni desteklerin açıklanması ve yatırımların yapılması yönündeki girişimler de sonuçsuz kaldı" şeklinde konuştu. 

         "SINIR TİCARETİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"
             Sınır ticaretinin önemine de vurgu yapan Van TSO Başkanı Takva, "Sınır ticareti ilimiz başta olmak üzere, bölge illerimiz için de önem arz etmektedir. Deprem sonrası oluşan işsizliğin önlenmesi ve bölgenin gelişimine katkı sunması amacı ile ilimizin önemli ekonomik kalemlerinden biri olan sınır ticaretinde mevzuat ve uygulamadan kaynaklı sorunların giderilmesi,  sınır ticaretinin kesintiye uğramadan devam etmesi, ilimiz Başkale İlçesi'nde yer alan Gelincik Sınır Kapısı'nın aktif hale getirilmesi ve gümrük kapılarımızın modernizasyon işlemlerinin kısa sürede çözüme kavuşturulması yönündeki taleplerimiz de henüz karşılanmadı" Bizim İran ile 560 kilometre bir sınırımız var. Bunun 385 kilometresi Van'ın sınırıdır. Ama biz İran'a gidemiyoruz. İran'a gitmek için Hakkâri'ye gideceksiniz.  Yüksekova'ya, ordan da Esendere'ye gideceksiniz. Ya da Ağrı Doğu Beyazıt'a gideceksiniz. Bizim de bir kapımız var. Kapıköy Sınır Kapısı, ama alt yapıda bir sorun varmış.  Van'dan, İran'ın Hoy kentine kadar 40 kilometre yol yapılmamış. Peki kim yapacak, kamu otoritesi yapacak. Odalar birliği dedi ki eğer İran tarafı kabul ederse o yolu biz yapmak istiyoruz. Ama yok, ulaşamıyoruz. İran'ın nüfusu Türkiye kadar, yüzölçümü Türkiye'nin iki katı kadardır. Enerji imkânları belki Türkiye'nin yüzdü yüz katı kadar dünyanın en büyük doğal gaz yetiştiricilerinden biri, dünyanın en büyük petrolünü yetiştirenlerden biridir" şeklinde konuştu.

       "İMAR PLANI SORUNU MUTLAKA GİDERİLMELİ"
          İmar'da yaşanan sıkıntıların giderilmesi gerektiğini anlatan Takva, "Deprem sonrası ilimiz imar planın uygulamaya geç konulması ve halen uygulamada aksaklıkların yaşanması kent ekonomisi için önem arz eden inşaat sektörünü durma noktasına getirmiştir. İlimizin deprem bölgesinde olması ve yakın zaman da depremi yaşamış olması da fırsat bilinerek kentsel dönüşümün ilimizde kamu eliyle hayata geçirilmesi elzem bir konu haline gelmiştir. Özel sektör kamu işbirliği ile ilimizin yeniden yapılanması bizleri sonuca ulaştıracaktır. Ancak gelişme sağlanamamıştır. İlimizde yaşanan depremlerin ardından kullanılmaz hale gelen Et ve Süt Kurumu Van Kombinası'nın yerine, yenisinin inşa edilmesine yönelik yaklaşık 3 yıldır yapılan girişimler neticesinde gözle görülür bir gelişme sağlanamamıştır" dedi. İş-Kur işçilerinin durumuna ilişkin de konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva, "İŞKUR Tarafından Toplum Yararına Çalışma Projesi adı altında 2011 depreminden sonra Van'daki işçi sayısı arttırılmış ve 7286 sayısına ulaşılmıştır. Bu işçilere süresiz çalışma müjdesi verilmesine rağmen 7 bin 286 işçinin tamamı işten çıkarılmıştır. Yapılan girişimler neticesinde şu ana kadar bin 500 İşçi kura yöntemi ile işe alındı" dedi. Takva, stat konusuna da değinerek, "Deprem sonrası hasar görev Van Stadyumunun yerine yeniden stadyum yapılmasına yönelik girişimler sonuçsuz kalmıştır. Van artık büyükşehir statüsünde bir il durumdadır. Yeni bir stadın muhakkak kente kazanılması lazım" diyerek sözlerine son verdi.

       Bölge: Bişar Ulutaş