Takva: Vekiller hesap versin!

'VAN MİLLETVEKİLLERİ YAZIŞMALARIMIZA CEVAP VERMEDİ'

VAN 5.03.2015 09:42:20 0
Takva: Vekiller hesap versin!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van'ı temsil eden 8 milletvekilinin de halka hesap vermesi gerektiğini vurgulayarak, "Biz göreve geldiğimiz günden bu yana Vanlı vekillere sorunlar hakkında yazılar yazıp gönderdik. Fakat 8 milletvekilinin içinden bir tanesi bile bize dönüş yapmadı. Buyursun halka hesap versinler" dedi. Takva, DAP merkezinin Van'a kurulması için de çalıştıklarını dile getirdi.
             Bölge: Burhan Ergin
               Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2014 yılı Temmuz-Aralık faaliyet raporunu açıklayan Necdet Takva, çok önemli açıklamalarda bulundu. 

          Takva, Van TSO'yuborçlu devir aldıklarını belirterek, her yıl Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne 250 milyar gönderdiklerini söyledi. Takva, ayrıca faaliyetlerin tamamını gönüllü yaptıklarını söyledi.

           Van TSO Başkanı Takva, Van'a DAP Merkezi kurmak için Kalkınma Bakanlığına yazı gönderdiklerini belirterek, "DAP merkezinin Van'a gelmesi için Kalkınma Bakanlığı ile bağlantılar kurduk. 8 vekilimiz ile bağlantıya geçtik ve DAP merkezinin Van'a getirilmesi için çalışmalar yaptık" ifadelerini kullandı. 

           "VAN MİLLETVEKİLLERİ YAZIŞMALARIMIZA CEVAP VERMEDİ"
           Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Vanlı milletvekillerine tepki göstererek, göreve geldikleri günden bu yana yazdıkları yazışmalara cevap verilmediğini söyledi. Takva, Van'ın birçok sorunun olduğunu da hatırlatarak, çözüm noktasında çaba sarf edilmesi gerektiğini anlattı. 

             Takva, sözlerine devam ederek, göreve geldikleri günden bu yana Van Milletvekillerine yazdıkları yazışmaları açıklayarak, "Van milletvekillerine 2013 ve 2014 dönemlerinde gönderdiğimiz yazılar gönderdik fakat 8 milletvekilinin içinde bir tanesi bile bize dönüş yapmadı. Vergi ve SSK primlerine terkinine ilişkin 25.06.2013 tarihinden bu yana defalarca yazılar yazdık. İlk yazışmayı o tarihte yazdık. Mazbatamızı aldığımız gün yaptığımız ilk yazışmadır. O günden bu yana bu konuyla ilgili sürekli yazışmalar yaptık. Gerek 8 milletvekiline ve gerekli Bakanlığa bu yazışmayı yaptık. Firmaların özellikle kamu kurumlarından alamadıkları hak ödenişlerinin zamanında ödenmesi için ilişkin yazılar yazdık. Vekil buluşma günleri projesini hayata geçirdik. 8 tane milletvekilimizi ayda1 günlerini burada odamız üyelerinize hizmet etmelerine katkı sağlamaları için yazılar yazdık. Daha 1 tanesi bize cevap vermedi.  İSEDAK toplantılarının Van'da yapılmasına yönelik talebimizi ilettik. - SRC sınav merkezinin mutlaka Van'a alınması için talebimizi ilettik. - K belgesinde indirimin yapılması için talebimizi ilettik. - Depremin sonrası binalarını yıkan arsa sahiplerinin kentsel dönüşümden yararlanması için temin etmeleri konusunda yazışmalar yaptık. - İş-Kur işçilerinin sorunlarının çözümüne ilişkin yazılar yazdık. - Bölgeye özel ekonomik destek mikro uygulamalar yönünde taleplerimizi ilettik. - Sınır kapılarının önündeki engellerin kaldırılması için taleplerde bulunduk. - Çözüm sürecine destek için taleplerimizi ilettik. - Torba yasaya kentsel dönüşüm için konut kredisinin dâhil edilmesi için talepte bulunduk. - Et balık kurumunun yeniden faaliyete girmesine yönelik talebimiz olduk. - Şehir stadının yapılması için talepte bulunduk. - Oto sanayi sitesine sağlık ocağı açılması için talepte bulunduk. - Kamu mal alımlarının yerel firmalardan yapılması için talepte bulunduk. - Kentsel dönüşüm için yasa tasarısı hazırlanması için talepte bulunduk. - Van mermerciler kooperatifi arsa talebinin karşılanması için talepte bulunduk. - Van et kombinasının hayata geçirilmesi için talebimiz oldu" şeklinde konuştu. 

           "BİRÇOK KONUYLA ALAKALI RAPORLAR GÖNDERİLDİ"
          Takva, ayrıca rapor hazırlayıp gönderdiklerini söyleyerek, "Özellikle son 30-40 yıl içerisinde bölgedeki çatışma ortamının yaratmış olduğu ekonomik suç potansiyelinin ortadan kaldırılmasına yönelik bilimsel bir rapor gönderdik. - Ekonomik suçlara ait sicil affı çıkarılmasına ilişkin raporlar gönderdik. - Çevre yolu konusundaki handikapları detaylarıyla raporlaştırdık ve gönderdik. - Van-Şırnak Karayolu ile ilgili bir rapor hazırladık ve gönderdik. - Enerji sorunu ile ilgili rapor hazırladık ve gönderdik. - Gelincik sınır kapısı ile ilgili talebimizi bir dosya halinde gönderdik. - Doğalgazda halen yaygınlaştırılmamış uygulamanın ortadan kaldırılması için rapor hazırladık. - Çağrı merkezi kurulması için Kalkınma Bakanı bize milletvekillerinin önünde söz vermesine rağmen biz ücretsiz yer temin etmemize rağmen rapor gönderdik. - Kamu arazilerinin tahsisi konusundaki taleplerimizi gönderdik. - Merkezde yapılan ihalelerin yerelde ve daha şeffaf yapılması için rapor hazırladık. - Girişimciliğin desteklenmesine yönelik rapor hazırladık. - Bankacılık ve finansmana erişim konusunda yaşadığımız sorunları rapor halinde gönderdik. - İhtisas gümrüğü açılması için talebimizi bildirdik. - Serbest bölge için aynı şekilde rapor gönderdik. Bunlar 2013 ve 2014 yılı içerisinde milletvekillerine ana başlıklarıyla yaptığımız yazışmalar ve gönderdiğimiz raporlardır. Tek bir tanesi burada yerel, kamu ya da politik merci VAN TSO yönetimi kurulu başkanı ya da üyeleri kişisel bir taassupta bulunmuşlar diyemezler. Hesap vermesi gereken yerde varsa başlıklar bunlardır. Buyursunlar halka hesap versinler. Bunu da kamuoyuna sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

               BAŞKAN TAKVA, ÇALIŞMALARI ANLATTI
            Başkan Takva, 6 aylık çalışmaları hakkında bilgiler vererek, şunları kaydetti; "2014 yılının ikinci altı aylık döneminde 12 meslek komitemiz tarafından 60 toplantı gerçekleştirdik ve 138 adet karar kılındı. 2014 yılı toplamında 144 toplantı yapılarak 292 karar alındı. 6 aylık dönem içinde 6 adet meclis toplantısı gerçekleşti. Bu toplantılarda 49 gündem maddesi görüşüldü. 2014 yılı toplamında 12 toplantı 86 karar sayısına ulaştı. Temmuz-Aralık döneminde 27 toplantı gerçekleştirilmiş, söz konusu toplantılarda 284 gündem maddesi görüşüldü. Yıl genelinde toplantı sayısı 49, gündem maddesi 568 olarak gerçekleştirdik. 2014 yılında oluşumu gerçekleşen Akil Tacirler Kurulu ikinci altı aylık dönemde iki toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplam toplantı sayısı 3'e ulaşmıştır. Temmuz-Aralık döneminde Medikal, Bilişim ve Doğal Gaz Sektörü değerlendirme toplantısı yapılacak 20 sektör toplantısı gerçekleşmiştir. Başkale Temsilciliğimiz tarafından 6 aylık dönem içinde 74 üye işlemi gerçekleşti. 800 Öğrenciye giyim yardımı yapıldı. Yıl toplamında bu sayı 1250'ye ulaştı. Oda olarak her ne kadar bu tür yardımları kamuoyuna yansıtmasak da bu vesileyle söylemek istiyorum. Meclisimizin kararı ile uygulamaya konulan geçmiş yıllara ait faiz affı uygulaması kapsamında 6 aylık dönem zarfında 1796 firma başvuruda bulunarak, 611.660,78 TL tutarında faizsiz aidat ödeme imkânı sağlandı. 2014 yılı içinde odamız tarafından üyelerimizin ihtiyaçları ve odamıza iletilen talepler doğrultusunda 753 kişiye eğitim verildi. 6 aylık dönemde bu sayı 411'e çıktı. Son 6 ay içerisinde 42 firmaya kapasite raporunu düzenlemiş, yıl toplamında bu sayı 84'e ulaştı.2014 yılının ikinci 6 aylık döneminde odamız tarafından 156 adet iş makinası tescili yapıldı. Yıl toplamında bu sayı 333'e yükseldi. 2014 yılının ikinci 6 aylık döneminde 73 kurumdan 2184 ürüne ilişkin fiyat tespiti talebi gelmiştir. Bu taleplerin fiyat tespitleri yapılarak ilgili kurumları ulaştırıldı. 2014 yılının toplamında bu sayı 3498'e ulaştı"
BÜTÇE
GELİR:
TOPLAM BÜTÇE: 4.100.000.00
İLK ALTI AY GELİR: 1.518.918.76
İKİNCİ ALTI AY GELİR: 2.188.739.31
TOPLAM GELİR: 3.637.658.07
GERÇEKLEŞME ORANI: %88,70

GİDER:
TOPLAM BÜTÇE: 4.100.000.00
İLK ALTI AY GİDER: 1.493.305.68
İKİNCİ ALTI AY GİDER: 2.103.132.64
TOPLAM GİDER: 3.596.438.32
GERÇEKLEŞME ORANI: %87.70