Takva, önemli bir uyarı yaptı; “Kent imajına leke sürülmesin”

Van'ın son yıllarda ekonomik canlılığına büyük katkı sunan İranlı turistler, yaz-kış demeden yoğun olarak kente gelmeyi sürdürüyor.

VAN 14.02.2018 13:33:39 0
Takva, önemli bir uyarı yaptı; “Kent imajına leke sürülmesin”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Özellikle tatil günlerini Van'da değerlendirmek isteyen yüzlerce İranlı, Kapıköy Sınır Kapısı'ndan giriş yaparak kentte geziyor, alışverişini yapıp yeniden dönüyor. Ancak Kapıköy Sınır Kapısı'nda yapılan çalışmaların henüz tamamlanmamış olması, mevcut girişin de fiziki yetersizliliğinden kaynaklı olduğu anlaşılan ve önceki günden itibaren sosyal medyada paylaşılan görüntüler, eleştirileri de beraberinde getirdi. Çamur içinde Van'a giriş yapan İranlı turistler açısından ilk izlenimin kötü olmasına sebep olan görüntüler, sosyal medyada bolca paylaşıldı. Konuyu değerlendiren Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva; “Görüntüleri tasvip etmek mümkün değildir. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, eleştirilerin Van'ın imajına leke sürebilecek bir boyuta taşınması tamamiyle kentimize kaybettirir. Nihayetinde orada an itibari ile bir Sınır Kapısı yok. Konteynarların olduğu, çalışanların oturacak bir mekanının dahi olmadığı bir geçiş güzergahından söz ediyoruz. Bence asıl önemli olan Mayıs ayında açılışı yapılacak olan ülkemizin en modern sınır kapısına odaklanmaktır” şeklinde konuştu.

 

Kapıköy'de İranlı turistlerin çamurlu güzergah içinde Van'a girdiğini gösteren görüntülerin sosyal medyada dolaşıma girmesi çeşitli yorumları da beraberinde getirdi. Görüntüler eleştirilirken, VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva'dan önemli bir uyarı geldi. Takva, “Biz de eleştiriyoruz, ancak konu kentin imajına leke sürecek noktaya taşınırsa, ilimiz kaybeder” uyarısında bulundu.

 

“KAPIKÖY ÖNEMLİ BİR AÇILIM OLACAKTIR”

Kapıköy Sınır Kapısındaki görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, yaptığı açıklamada; “Kapıköy mevcut hali ile bir gümrük kapısı değildir. Yeni yatırımlar ile Kapıköy Van’ın ve Türkiye’nin geleceğinde önemli bir açılım olacaktır. Sosyal medya paylaşımlarındaki görüntüler kabul edilir değildir. Sabırla Nisan sonunu bekleyecek, kapımıza ve şehrimize sahip çıkacağız.. Şu an Türkiye’nin en modern gümrük kapılarından biri inşa ediliyor. Keza İran da yeni kapı çalışmalarını başlatmış durumda, bunları görmeden mal bulmuş mağrıbi gibi şehrini ve geleceğini ele verenleri Van halkı görüyor, değerlendiriyor. Van TSO olarak süreci takip ediyoruz. Valimiz Sayın Murat Zorluoğlu'nun talimatı ile Büyükşehir Genel Sekreteri Sayın Mustafa Yalçın başkanlığında yarın (bugün) Kapıköy’de kapsamlı bir toplantı ile sorunların çözümü konuşulacaktır. Van dünyanın en güzel şehridir.” ifadelerini kullandı.

 

“30 YILDIR YAŞANAN SORUN, SANKİ DÜN ORTAYA ÇIKMIŞ GİBİ...”

Kapıköy giriş noktasında yaşanan sorunun yeni olmadığını ve 30 yıldır yaşandığını söyleyen Takva, şöyle konuştu; “Kapıköy var olduğundan bu yana bir gümrük kapısı özelliğini taşımayan, alt yapı ve fiziksel anlamda uzun yıllardır sorunları olan bir geçiş güzergahıdır. Mevcut haliyle oraya bir sınır kapısı demek mümkün değildir. Sıradan bir geçiş alanı olarak değerlendirilmiştir. Fakat 2016 yılından itibaren odamızın da yoğun talepleri ile beraber orada ülkemizin en modern kapılarından birinin inşasına başlanmıştır. Sosyal medyada dolaşıma giren, bu spesifik durumu kentin imajına leke sürecek boyutta ele almak kabul edilemezdir. Bölgemiz ve ülkemiz için de bu anlamda Kapıköy hayati önemdedir. Oradaki memurların dahi oturup ısınacak yerleri bile yok. Mayıs ayında 24 saat çalışacak gümrük kapısı umudunu diri tutmak varken, 30 yıldır yaşanan bu sorunu ilk kez yaşanıyormuş gibi gündeme getirmenin, kent imajına leke sürecek boyutlara taşımanın kentimize asla hiçbir faydası yoktur. Bugün günde 4 – 5 saat çalışma imkanı olan, alt yapısı gümrüğe yakışmayacak şekilde olan bu durumu kent imajına zarar verecek şekilde ele almanın doğru olmadığını tekrarlıyorum.”
İranlı vatandaşların Van'da fazla zaman geçirmelerine yönelik yaptıkları çalışmaların kent ekonomisine ciddi katkılar sunduğunu belirten Takva, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Bu kazanımları korumak gerekiyor. Spesifik durumları bu şekilde gündem yapmak, kentimize zarar vermekten başka bir işe yaramaz. Nihayetinde dediğim gibi orada bir gümrük kapısı yok. Ancak ülkemizin en modern gümrük kapısı orada inşa ediliyor. Buna sahip çıkmamız ve sabırla Nisan ayını beklememiz gerekiyor. Tabi bunun yanında yarın Kapıköy'de yapılacak olan toplantı ile de, kapımızın faaliyete gireceği Nisan -  Mayıs ayına kadar ne tür tedbirler alınabilir, ilgililer bunu görüşecekler.”
Haber: Umut TARHAN

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi