Suriye’de güvenli bölgeye doğru

Hakan Albayrak

VAN 20.09.2014 11:44:42 0
Suriye’de güvenli bölgeye doğru
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Bakü’ye giderken uçakta Başbakan Ahmet Davutoğlu ile sohbet etme imkânını bulduk.

Zihni berrak, net bir adam.

Sorulara ‘eee’siz ‘ııı’sız takır takır cevap veriyor.

- Çözüm Süreci?

“Zihnimizde süreci tamamladık. Neyi, ne zaman, nasıl yapacağımızı biliyoruz. Yeri ve zamanı geldikçe ayrıntıları kamuoyu ile paylaşacağız.”

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mektubu?

“Siyasi tartışmalara bir seviye getirmeye çalışıyoruz, fakat muhataplarımız bize hiç yardımcı olmuyorlar. Cumhurbaşkanımız, o makama geleli beri, AK Parti’cilik yaptı mı hiç? Kutuplaştırıcı bir konuşma yaptı mı? Hayır! Ben de Meclis’teki diğer partilerle ortak bir zeminde buluşmaya matuf bir söylem ve üslup kullandım. Sonuç ortada. Sayın Kılıçdaroğlu’nun mektubundaki gibi seviyesiz ifadeleri 

biz
 üniversite yıllarımızda verdiğimiz siyasi kavgada bile kullanmadık. Çok genç ve heyecanlı olmamıza rağmen o kavgada bile karşımızdakilere hitap ederken böyle kaba bir üsluba tevessül etmedik. Ne olursa olsun, 
biz
 seviyemizi koruyacağız. Kongrede genel başkan seçildim, Sayın Kılıçdaroğlu arayıp tebrik etmedi. Başbakan oldum, yine tebrik etmedi. Ama kendisi yeniden CHP Genel Başkanı seçildiğinde ben arayıp tebrik ettim.”

- ABD’nin Türkiye ile IŞİD’i yanyana telaffuz etmesi?

“Suçluluk psikolojisiyle hareket ediyorlar. Onlara başından beri hep söyledik: Ya Hür Suriye Ordusu’nu silahlandıralım ya da No Fly Zone (Uçuşa Yasak Bölge) ilan edelim. Bu yapılmadığı için IŞİD büyüdü. Rejimin hava bombardımanına dayanamayıp mevzilerini terk eden Hür Ordu birliklerinin yerine -rejim ordusu karada zayıf olduğu için- IŞİD gelip yerleşti... Zannedilmesin ki biz ABD ile masaya oturduğumuzda savunma pozisyonuna geçip suçlamalara cevap veriyoruz. Tam tersine; masaya oturur oturmaz ‘Biz size dememiş miydik?’ diyoruz. Maliki yönetiminin Irak’ı mezhep savaşına sürüklediğini de hep söyledik.”

- Suriye’de tampon bölge?

“Tampon bölge dememek lazım, güvenli, bölge demek lazım. Bazılarının iddia ettiği gibi saldırılardan korktuğumuz için değil, Suriyelileri en iyi şekilde korumak için yaparız bunu. Suriyeliler en iyi Suriye’de korunur. Katliamdan kaçıp Türkiye’ye geçtiklerinde mülteci psikolojisine giriyorlar, kendi topraklarında kalırlarsa daha özgüvenli ve umutlu olurlar. Amacımız, onların bütün ihtiyaçlarını Suriye topraklarındaki güvenli bölgede karşılamak.”

- Irak ve Suriye tezkerelerinin uzatılması?

“Meclis’ten uzatılmalarını isteyeceğiz. Şartlar değişti. Tezkerelerin mahiyeti de değişebilir.”

Mahiyet değişikliği, güvenli bölgeye yasal zemin mahiyetinde bir değişiklik olsa gerek.

Hayırlısı inşaallah.