‘Süreci yakından takip ediyoruz'

Van'da, İnsan Hakları Derneği'nin de (İHD) aralarında bulunduğu 15 sivil toplum örgütü tarafından kurulan İzleme Komisyonu, çalışmalarına başladı.

VAN 13.05.2013 10:05:09 0
‘Süreci yakından takip ediyoruz
Tarih: 01.01.0001 00:00

İzleme Komisyonu üyelerinden İHD Van Şube Başkanı Ömer Işık; "Gözümüz ve kulağımız açık. Süreci titizlikle takip ediyoruz. Bölge illerinde ve sınır bölgelerindeki temsilcilerimizle de sürekli irtibat halindeyiz. Şükür ki şuana kadar tarafımıza çekilmeyle ilgili herhangi bir olumsuzluk yansımış değil" diye konuştu.
08.05.2013 günü itibari ile PKK´nın geri çekilmeye başladığını kaydeden İzleme Komisyonu Üyesi, İHD Van Şube Başkanı Işık, geri çekilmenin 1 Eylül Dünya Barış Günü´ne kadar tamamlanmasını ve o günü de bayram havasında, barış havasında kutlamayı ümit ettiklerini söyledi.
Süreci son derece yakından takip ettiklerini ve herhangi bir olumsuzluğa sebep olan hangi taraf olursa olsun bunu deşifre ederek tepkilerini ortaya koyacaklarını anlatan Işık; "Geçmişte OSLO süreci Silvan olayları ile sonlandırıldı. Yeni bir Silvan olayı yaşanmaması için bütün tarafların sağduyulu olmasını, provokatif eylemlere başvurmamasını özellikle istiyoruz. Tamamen tarafsız bir şekilde hareket edecek olan Komisyonumuz, olumsuzluğu yaratacak tarafı derhal tüm kamuoyu ile paylaşacaktır. Her iki taraftan da istirham ediyoruz ki; süreç sekteye uğratılmasın. Herkes hassas olsun" diye konuştu.

"GERİ ÇEKİLMELERDE SIKINTI YOK"

Sınır il ve ilçelerinde de temsilcilerinin olduğunu ve geri çekilmeyi dikkatlice takip ettiklerini belirten Işık; "Şuana kadar geri çekilme ile ilgili İzleme Komisyonumuza gelmiş bir şikayet yok. Bizlerin de böyle bir gözlemi ve izlenimi yok. Umarım geri çekilme boyunca hiçbir sıkıntı yaşanmaz ve süreç olumlu bir şekilde devam eder. Sürecin provoke edilmemesi için herkesin hassas davranması gereken bir süreçten geçiyoruz. Bizler de sürekli sınır bölgelerinde ki temsilcilerimizle de irtibat kurup çekilmeye ilişkin herhangi bir olumsuzluk olup olmadığını soruyoruz. Ancak şuana kadar geri çekilmeyle ilgili herhangi bir sıkıntının olmadığını söylemek mümkün" dedi.

"BARIŞA SUSADIK"

Özellikle bölgede herkesin barışa susadığını belirten İzleme Komisyonu Üyesi ve İHD Van Şube Başkanı Ömer Işık; "Özellikle siyasiler de bu süreçte üsluplarına dikkat etmeliler. Bu işin artık muhatapları var ve bunlarla görüşülüyor. Durum böyle iken Başbakan´ın ısrarla ´terörist´ kelimesini kullanması anlamsızlaşıyor. Bu arada İnsansız Hava Araçları´nın da (İHA) kullanılmaması gereken bir dönemi yaşıyoruz. Bu hassasiyetlere önem verilirse süreç daha da olumluya evrilir" ifadelerini kullandı.

"GÖZÜMÜZ ÜZERLERİNDE"

Tamamen tarafsız bir noktada durarak süreci izlediklerini belirten İzleme Komisyonu Üyesi ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı  Işık, şu uyarılarda bulunarak konuşmasını tamamladı:  "Açık ve net olarak şunu söylüyorum: Gözümüz üzerlerinde. Kulağımız açık… Artık kimsenin bu süreci provoke etmesine tahammülümüz yok. Şuan itibari ile geri çekilmelerde olumsuzluk olmadığını biliyoruz. Umarım böyle devam eder ve herkes mutlu olur."

Haber: Umut TARHAN