SÜNNET DEYİNCE..

Muhittin Kandırmaz

VAN 8.06.2018 12:27:37 0
SÜNNET DEYİNCE..
Tarih: 01.01.0001 00:00
    SÜNNET DEYİNCE..

             Sahi neydi sünnet? Ben burda Hz. Muhammed'in (sav) vahiyden sonraki hayat tarzından bahsetmeye çalışacağım. Size göre Hz. Muhammed'in (sav) sarığının uzunluğu mu sünnet ya da onu nasıl sardığı mı? Sakalını nasıl tıraş ettiği mi sünnet ya da sakalının uzunluğunun ne kadar olduğu mu? Giydiği zubun mu, deveye veya eşeğe bindiği mi, kaç evliliği olduğu mu, kaç çocuğunun olduğu mu, kaç yaşında nereye gittiği mi, nasıl uyuduğu mu, kaç saat uyuduğu mu, nasıl yemek yediği mi ya da kaç yaşında vefat ettiği mi? Hemen, 'o ölmedi' demeyin. Herkes bilir vefat ettiğinde; Hz Ömer (ra) "Kim Muhammed öldü derse onun kellesini keserim." dediğini ve arkasından Hz. Ebubekir'in (ra) "Kim Muhammed'e tapıyorsa o ölmüştür ama onun getirdiği kitap ortada, onun ekolü ortada, onun ahlakı ortada." Sahi bu arada herkes onun sünneti diyor da kimse onun ahlakından bahsetmiyor. Yoksa iman edenler, onun ahlâkını hayatlarına düstur edinirse birilerinin rantı mı kesilir? Evet esas can alıcı olay Hz. Aişe (ra) bize onun ahlakını anlat deyince ne diyordu; "Siz hiç Kur'an okumuyor musunuz? O'nun ahlakı Kuran'dı." Hepimiz biliriz bu cevabı. Aynı zamanda Kuran onun sünneti de olmuyor mu?

      Hz. Muhammed'in (sav) hiç yalan söylediğini duydunuz mu? O'nun hiç söz verip de sözünü tutmadığını duydunuz mu? Ya emanete ihanet ettiğini işittiniz mi? Aynı zamanda bu kurallara uymamak münafıkların alameti değil mi? Yalan söylemek, sözünde durmamak, emanete ihanet etmek... Sahi kaç kişi tanıyorsunuz bu kriterlere riayet eden?

      O'nun bir kez hariç namazı kazaya bıraktığını duydunuz mu? Ya O'nun faizle iştigal ettiğini! Oysa etrafa bakınca faizle iştigal etmeyen insan yok denecek kadar az. O'nun gıybet ettiğini duydunuz mu? O'nun başkaları hakkında kötü zanda bulunduğunu duyanınız var mı? O'nun dünya malı biriktirdiğini duydunuz mu? Biliyoruz ki ölüm döşeğindeyken 'Ya Aişe ne kadar paramız var?' diye sorduğunu onun da 'Ya Resulullah bir kaç dirhem altın var.' cevabını aldığında, 'Derhal onu infak ediniz ben Rabbimin huzuruna bir dirhemle dahi çıkmak istemem.' dediğini biliyoruz. Oysa bu gün bir çoğumuzun serveti beş kuşak torunları dahi besleyecek kadar çok maalesef. Ya da O'nun komşusu açken tok yattığını duyan var mı? Bu gün komşu, komşu olmaktan çıktı artık. İstediğiniz her yere infak, sadaka ve zekatlar yardım kuruluşları eliyle bir günde veya daha kısa bir sürede yetişiyor elhamdülillah. O'nun kendisinin yapamadığı bir işi başkasına söylediğini duydunuz mu? İşçiyi çalıştırıp emeğini hemen vermediğini, çocukları dövdüğünü, hanımlarına kötü davrandığını, topluma karşı kaba davrandığını bileniniz var mı? Her sene Ramazan ayının son on gününde itikafa çekildiğini biliyoruz. Rabbim Hz. Muhammed (sav) anlamayı onun ahlakını hayatımıza taşımayı bizlere nasip etsin. Şu mübarek Ramazan ayında bayrama arınmış ve temizlenmiş olarak çıkmayı nasip etsin.

      Selam, dua ve dua talebiyle.