STK’LARDAN VAN BELEDİYE BAŞKANI KAYA’YA TEPKİ

Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı Bekir Kaya’nın bir toplantıda STK'lara “Azıcık omurgalı olun” sözleri üzerine Van’daki Sivil Toplum Kuruluşları (STK), yazılı bir açıklama yaptı.

VAN 20.09.2016 18:33:12 0
STK’LARDAN VAN BELEDİYE BAŞKANI KAYA’YA TEPKİ
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da faaliyet gösteren STK’lar, Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kaya’nın “Azıcık omurgalı olun” sözleri üzerine yazılı bir açıklama yaparak tepki gösterdi.

Bir toplantıda Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kaya’nın STK’ları hedef alarak yaptığı açıklamayı eleştiren Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Ticaret Borsası, Organize Sanayi Bölgesi, TÜMSİAD, TEKNOKENT, MÜSİAD, VANSİAD ve VAN İŞGEM ortak yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamanın talihsiz ve üzücü olduğunun ifade edildiği bildiride şu ifadeler kullanıldı; “19 Eylül 2016 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısında Belediye Eşbaşkanının STK’ları hedef alarak yaptığı açıklama talihsiz ve üzücü beyanlarla doludur. İlimizde İlçelere Kayyum atanması üzerine yapılan açıklamanın örgütlü STK’ları hedef alması kabul edilemez. STK’lar halkın örgütlü biçimidir. Belediyeler ne kadar halka ait ise STK’lar ve Meslek Odaları da bu şekilde halkın malıdır. Bu bağlamda Ülkemizde meydana gelen toplumsal meselelere anında tepki gösteren, politika belirleyen Van’daki STK’lar bugüne kadar hiçbir kamu ve yerel yönetimin ihale takipçisi olmamış, kirli ilişkiler içerisinde bulunmamışlardır. Omurga meselesi patolojik bir belirlemeyi gerektirir ki, kendisi de savunucu olan Eşbaşkanın bu konuda STK’ları omurgasız olmakla itham etmesi haddi aşan bir beyan olarak tarafımızca değerlendirilmektedir.” denildi. 

“EŞBAŞKANIN BUGÜN STK’LARI DİZAYN ETME ÇABASI ANLAMINI YİTİRMİŞTİR”

 

Yapılan ortak açıklamanın devamında ise “Kayyum meselesi demokrasinin gerektirdiği bir enstrüman olmamakla beraber, konu henüz tartışıldığı dönemde STK’lar bu konudaki tavrını alenen demokratik siyasetin gerekliliği çerçevesinde ortaya koymuşlardır. O dönemde hiçbir beyanı olmayan Eşbaşkanın bugün STK’ları dizayn etme çabası anlamını yitirmiştir. STK’lar iktidar dışı örgütlenmelerdir. Yerel ve merkezi hiçbir  iktidarın yardakçısı değildir. Asıl görevi kentteki tüm sivil toplum örgütleri ile etkin iletişim içerisinde birleştirici ve bütünleştirici bir kentsel ruh yaratmak iken, aksine yapılan açıklamayı üzücü, talihsiz ve haddini aşan bir beyan olarak değerlendiriyoruz.” ifadeleri kullanıldı.