Soygüder: 'Sağlık sektörünün neresindeyiz, bilemiyoruz'!

'14. Veteriner Fakültesi Dekanlar Konseyi Toplantısı', Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörlüğü himayesinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Van YYÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Soygüder, veterinerlerin sağ

VAN 8.09.2018 11:42:14 0
Soygüder:
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

6-7-8 Eylül tarihleri arasında 3 gün olarak planlanan "14. Veteriner Fakültesi Dekanlar Konseyi Toplantısı", Elite World Otel’de gerçekleştirildi. 
Toplantıya, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van YYÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Soygüder, Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcıları, Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri ile Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Talat Gözet katıldı.

 

“SÖZLERİMİZ ARTIK RAFTA KALMASIN”
Toplantının açılışında konuşan Van YYÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Soygüder, bu toplantının farklı seyredeceğini umduğunu belirterek, “Konsey toplantılarımıza, yılda iki defa farklı üniversitelerde bugüne kadar devam edip geldik. Konsey gündemlerimiz hep olumlu, yapıcı konular oldu. Fakültelerimizin gelişmesi, geliştirilmesi, veteriner hekimliğin eğitimi, eğitimin kalitesinin artırılması konusunda bugüne kadar gündemimiz hep dolmuş, taşmıştır. Bugün de yine böyle bir gündemle bir aradayız. Sonuç odaklı radikal kararlar alacağımız bir çalışma olacağını ümit ediyorum. Daha önceki bireysel konuşmalarımızda yapılan çalışmaların hep rafta kaldığını ifade ettik, bunun artık raflardan indirilmesi zamanının geldiğine inanıyorum. ” dedi.

 

“ENGELLİLERİN FARKINDA MIYIZ?”
Koruyucu hekimliğin toplumsal yaşamdaki yerine ve önemine değinen Prof. Dr. Soygüder, şöyle devam etti:
“Ülkemizde yeni bir yapılanma var. Bu bizim için bir dönüm noktasıdır, bir fırsattır, bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum. Buradan çıkacak kararların da ses getireceğine inanarak bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Biz bu meslekte koruyucu hekim olarak insana hizmet ediyoruz. Bazı gerçekler var ki, 80 milyon insanımızın 13 milyonu engelli. Yani biz eğitim standartlarımızla ya da mevcut imkânlarımızla bu 13 milyonun ne kadarı bizim mesuliyetimiz altında bunu hiç düşündük mü? Bu çok önemli bir konu. Toplumumuz sağlıklı ise sağlıklı düşüneceğiz. Biz veteriner hekimler olarak bu işin neresindeyiz, çünkü insana hizmet edeceğiz, bunun farkında olmalıyız.”

 

SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN NERESİNDEYİZ?
Tıp Fakülteleri ile Veteriner Fakülteleri arasındaki diyalogsuzluğa değinen Prof. Dr. Soygüder, koruyucu hekimliğe gereken önemin verilmediğini ifade etti.
Veterinerlerin sağlık sektöründeki yeri ile ilgili bir belirsizlik olduğunu belirten Prof. Dr. Soygüder, şunları söyledi:
“Bugünkü toplantımızda bence şuradaki bu yüksek konsey, sağlık konseyi ile sağlık konsepti ile veteriner hekimlik ne kadar bir arada, bunu bugün bizim tartışmamız lazım. Türkiye’de bu anlamda çok büyük bir dengesizlik var. Sağlık sektörüne çok ciddi bir yatırım var, biz hekim olduğumuz halde bu sağlık sektörünün neresindeyiz, biz bilemiyoruz. Ve biz bu sağlık sektörüne hizmet ediyoruz. Kaç yıldır toplantılara gidip geliyorum, belki de bizi görmek bile istemiyorlar. Hayır, bunu aşmamız lazım; biz de varız, biz de insana hizmet ediyoruz, koruyucu hekimiz. Hayvanlardan insanlara çok malumunuz olduğu bir bilgi, 200’ün üzerinde zooluk hastalık var, geçiyor. Hadi biz bırakalım, Tıp’çılar bunu hal etsin bakalım? İşte bir şarbon hastalığında ortaya atılan laflar, hepimiz duyuyoruz, adam ‘eti koklayarak şarbonu anlayabilirsiniz’ diyor. Şimdi bunu bir veteriner hekim söylemez, söyleyemez, bilir çünkü bunu. Hayvan hastalıklarının biyolojik silah olarak kullanıldığını hepimiz biliyoruz. Bu açıdan, bizim sağlık sektörü içerisinde, ne olursa olsun, bu pastadan hakkımızı almamız lazım. Bunun için de bizim Tıp Fakülteleri ile ortak çalışmaları artırmamız lazım. Bunu yaptığımız ölçüde bakacaksınız ki veteriner hekimliğin Türkiye’deki kavrayışı ve mali pozisyonu çok daha farklı bir boyuta gidecektir. Ama biz kendimizi izole ediyoruz, biz hekimiz, kime hizmet ettiğimiz belli değil, kimse de bizi dinlemiyor, böyle bir mantık olmaz. Buna bence bugün burada arkadaşlar olarak, ciddi bir şekilde karar alalım, bunu YÖK’e yazalım, Tıp Fakültelerinin yetkilileri ile bu anlamda resmi bir yazışma yapalım, bundan sonra ciddi bir ulusal çalışmanın içerisine girelim. Mutlu olacaklarını da tahmin etmiyorum ama bunu zorlamamız lazım. Bu camiayı sağlık sektörüne taşımasak gelecekte de bu sıkıntıları tekrar edip duracağız.”

 

“HAYVANA DOKUNMADAN MEZUN OLANLAR VAR”
Veteriner fakültelerinin standartlarına ve eğitim kalitesine değinen Prof. Dr. Soygüder, şöyle dedi:
“Bir öğrenci kliniği açılıyor, klinik dediğin zaman, yani bir hekim giriyor çıkıyor fakülte açılıyor. Şimdi bunlar çok vahim olaylar. Yani hastanesiz fakülte… Kliniksiz, acilsiz… Öğrenci nöbet tutmadan, öğrenci hayvana dokunmadan fakültelerimizden mezun olup gidiyor. Bu insanımıza nasıl hizmet edecek? İnsanımızı aldatmayalım, biz velilerimizi, ailelerimizi aldatmakla mükellef görevliler değiliz. Bunu açık seçik söyleyeceğiz. Yetkililer kimse bunu biz ciddi bir şekilde görüşelim. Standartları sağlamayan fakülteye öğrenci alınmasın! Ve bu yeni yönetim sistemi içerisinde bunu özellikle vurgulayalım. Bu toplantı hakikaten de bir dönüm noktasında yapılan bir toplantıdır. Bunu önemle arz ediyorum. Her tarafa bir fakülte açılması kaliteyi düşürmekten öteye insanımızı aldatıyoruz. Öğrencilerimiz bunlar, bunlar bizim evlatlarımız. Bir şey bilmeden mezun olup gidiyor. Birikimsiz ve kalitesiz nesiller... Ne yapacağız, elimizdeki bu sistemi mecburen bir şekilde değiştirip dönüştüreceğiz.”

 

“GELECEK NESİLLERE BIRAKACAK KARARLAR ALALIM”
Yapılacak toplantıda, konsey tarafından sadece günümüze dair değil geleceğe dair kararlar alınması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Soygüder, şunları kaydetti:
“Bu konuda samimi ifadelerimizi, samimi dileklerimizi dile getirdiğimiz zaman artık eski yöneticiler yok, şunu da açık ifade edeyim, bizi kolumuzdan tutup kapının önüne koyacak yönetici artık yok. Ben bunu Tarım Bakanımızla da konuştum, en fazla dedikleri, ‘sayın dekanım istifa edin ses getirsin!’ YÖK Başkanı’na da bazı sıkıntıları ifade ettim. Randevu aldım, dekanlar konseyi olarak gittik, biraz bazı şeylerde nemelazımcı davranılıyor. Yani biz isterdik ki hakikaten burada Bakanlığımızdan bir temsilci, YÖK’ten bir temsilci olsun, çok arzu ederdik. Sayın Rektörümüz çok sağ olsun, bu toplantıya çok önem veriyor ve özellikle davet ettim. Bu anlamda yeni yönetimin bence çok daha ciddi bir yönetim olduğuna inanıyorum. Bugünkü bu toplantımızda mesleğimizin bugünü değil, hatta 30 yıl sonrasındaki geleceğine dair bir iki başlık altında kararlar alalım, hiç olmazsa gelecek nesillere bırakacak kararlar alalım. Ben bu duygu ve düşüncelerle katılımınız için hepinize teşekkür ederim. Rektörümüzün de aldığımız kararlarla ilgili bize destek vermesini istirham ediyoruz.”

 

“KORUYUCU HEKİMLİK İSTENMİYOR”
Toplantıda konuşan Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Talat Gözet ise, "koruyucu hekimliğin rant üreten bir alan olmadığı için önemsenmediğini" belirterek, şunları söyledi:
“Dün de bir takım mesleki konulara değindik, hocamı da dinledik, sağlık sektörü ile birtakım ilişkiler kuracağız ama maalesef gittikçe pasta daralıyor. Şu anda Türkiye’de sağlık sektörüne yatırım yapan kuruluşlara baktığımız zaman, koruyucu hekimlik bence istenmiyor gibi geliyor. Çünkü rantı yok! Şu anda ben aşağı yukarı 6 yıldır, Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı olarak sadece o camiada, göz hastalıkları uzmanlarıyla da zorlukla diyalog kurabiliyoruz. Onun haricinde Türkiye’deki gelişen sağlık sistemine baktığımız zaman, veteriner hekimler biliyorsunuz hem hayvan sağlığında hem de insan sağlığında koruyucu hekimlik ön plandadır. Çünkü daha ucuzdur, daha sağlıklıdır, ama beşeri hekimliğe baktığımız zaman maalesef son zamanlarda tedavi edici hekimlik ön planda. Yapacağımız iş, bugün herhalde buradan ciddi kararlar çıkartmamız lazım, gittikçe artan veteriner fakültelerinin sayıları, şu anda sayıyı da bilmiyoruz, her halde tahmini 32’ye yaklaştık. Bu 32 sayısı da bizim için sevindirici, inşallah yenileri açılmaz. Buraya gelirken şunu düşünmüştüm, belki fakülteleri kapatamayız ama öğrenci kontenjanlarını düşürebiliriz. Benim önerim, bugün bir takım sorunları görüşmeden önce oturup bir karar alıp, imzalayalım, hem basına, hem de ilgili yerlere iletelim diyorum.”

 

“VETERİNER FAKÜLTELERİ ÖNEMLİ”
Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da, yaptığı konuşmada Veteriner Fakültelerinin önemine değindi. 
Veteriner Fakülteleri ile Tıp Fakülteleri arasında ilişki olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Battal, şöyle dedi:
“Veteriner Fakültelerimizin tabi ki çok önemli yeri var. Zira yediğimiz, içtiğimiz, sadece o değil, koruyucu hekimlik açısından da, hayvan hastalıkları açısından da sizlerin ve sizin yetiştirdiğiniz öğrencilerimizin oldukça önemli bir yeri var. Bunu aslında toplum olarak çok fark edemiyoruz. Bazen istismar ediyoruz, bazen fark etmiyoruz, derken olay yerine oturmuyor. Kurumsallık açısından sorun yaşıyoruz. Burada da kurumsallık var. Biraz önce yolda gelirken bir makale dikkatimi çekti; ‘Ne yiyelim zıkkım mı yiyelim?’ başlığı bu. Ya diyor eti elimize alıyoruz şarbondan bahsediliyor, sebzeye elimizi atıyoruz hormondan bahsediliyor, süte elimizi atıyoruz antibiyotikten bahsediliyor. Şimdi bu nedir, bu şu anlama geliyor; herkes her şeyi konuşsa bu böyle olur. O yüzden herkes kendi alanı doğrultusunda konuşmalı. Sayın başkanımızın da, dekan hocamızın da serzenişte bulunduğu noktalar haklı. Yani, veteriner fakültelerimizin oturtulması gereken nokta bir türlü görülemiyor. Tıp fakültelerimizle ilişkilerimizi doğru kuramıyoruz. Fakültelerimizin beraber çalışmasının temin edilmesi gerekiyor. İnanıyorum bunlar yakında çözülür.”

 

“YÖK TARTIŞIYOR”
Bu tür toplantılarda alınan kararların ve giden önerilerin YÖK tarafından önemsendiğini ve tartışıldığını belirten Prof. Dr. Battal; “Belki bir kısmınızın bilgisi var ama YÖK’e gelen teklifler sürekli tartışılıyor. YÖK’te bu konularla ilgili tepkisel değilim ve önerilerini rahat sunan biri olarak bunu söylüyorum. Bu anlamda çok dikkate alınıyor. Ama yeterli mi, ha ‘yeterli değil’ diyebiliriz. Burada şimdi kararlarınıza da yansıtacaksınız, biz de onları takip edeceğiz.” diye konuştu. 

 

“YÜKSEK ÖĞRETİMDE ÇOK İYİ BİR NOKTADAYIZ”
Diğer ülkelere nazaran Türkiye’nin akademik alanda daha iyi bir noktada olduğunu ifade eden Prof. Dr. Peyami Battal, şunları söyledi:
“Türkiye yüksek öğretimde çok iyi bir noktada. Evet, bazen fakülte sayımız artıyor, bazen kontrolsüz açıldığını da iddia ediyoruz ama yurt dışı ile mukayese imkânı olan biri olarak ifade ediyorum, gerçekten yüksek öğretimde çok iyi bir noktadayız. Biz Türkiye’deki yüksek öğretim kurumları olarak artık Türkiye içerisi ile yetinmeyip Türkiye’nin dışına doğru açılmamız lazım. Ciddi bir altyapımız var. Size bir örnek vereyim, Fransa’da öğretim üyesi bulamıyorlar. Üniversiteleri şimdi birleştirme noktasına yönelmişler. Şimdi biz halen üniversite açıyoruz. Oralarda akademik camiaya fazla ilgi olmuyor, ama bizde ciddi oranda akademik camiaya ilgi var.”

 

HAYVAN HASTANESİ’NE KUR ENGELİ!
Bir önceki gün yapılan toplantıda hayvan hastaneleriyle ilgili yapılan eleştirilere de değinen Prof. Dr. Battal, kendilerinin de toplantı vesilesiyle bir hastane açmayı düşündüklerini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:
“Bazı eleştiriler var, ‘çok büyük hastaneler yapılıyor, ne gerek var?’. Doğru, yapılmaması lazım ama yapılıyor. Hayvan hastaneleri açısından söylüyorum. Onu biz ülkemizi düşünerek ihtiyaca cevap vereceği ölçüde yapmamız lazım ama maalesef bazen hakikaten ölçüsüz davranılıyor. Biz de hayvan hastanemizin temelini sizlerle beraber atacaktık, bizim temennimiz buydu. Ama bu son dövizdeki yükselmeden dolayı bizim ihale bedeli olarak belirlediğimiz bedeli de otomatikman değişmiş oldu. Çok az değişimlerde sorun olmuyor ama ciddi değişimler olduğu zaman biz tekrar bakanlığa soruyoruz. Şu an bu aşamadayız, inşallah yakında gelirse biz de ihaleye çıkıp süreci başlatacağız.” 
Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, konsey toplantısında çıkacak raporu bizzat YÖK’e götüreceğini ve ilgileneceğini sözlerine ekledi. 
14. Veteriner Fakültesi Dekanlar Konseyi Toplantısı, bugün son buluyor. Dün ayrıca katılımcılar Van Kalesi’ni gezdi.
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi