“SOSYAL HİZMETLER BAĞIMSIZ ALANLARDIR“

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şube Başkanı Cengiz Paycu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Deniz Feneri Derneği arasındaki yapılan işbirliği protokolüne tepki gösterdi. Paycu, 'Yapılan protokol iptal edils

VAN 27.05.2015 09:28:54 0
“SOSYAL HİZMETLER BAĞIMSIZ ALANLARDIR“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Deniz Feneri Derneği arasında yapılan protokole Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi'nden tepki geldi. Konuyla ilgili olarak şube binasında basın açıklaması yapan SES Van Şube Başkanı Cengiz Paycu, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, Deniz Feneri gibi şaibeli bir dernekle bir protokol yapması başlı başına bir skandaldır" ifadesini kullandı.

"SOSYAL HİZMETLER BAĞIMSIZ ALANLARDIR"
AKP'nin sosyal hizmetleri kendi ideolojik bakışı ile seçim ve oy hesapları üzerinden şekillendirdiğini belirten Paycu,"Sosyal hizmetler kadın, çocuk, engelli ve yaşlılar başta olmak üzere sosyal hizmetlere ihtiyaç duyan kesimlere ayrımsız şekilde ücretsiz, eşit, nitelikli, kamusal ve anadilinde hizmet sağlanması için politikalar üretilmesi gereken alanlardır. İktidarların ideolojilerinden ve oy hesaplarından bağımsız olarak planlanması gereken bir alandır. Ancak AKP sosyal hizmetleri kendi ideolojik bakışı ile seçim ve oy hesapları üzerinden şekillendirmektedir. Görünen o ki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı için önemli olan sosyal hizmete ihtiyaç duyan kesimler değil, AKP iktidarının ihtiyaçlarıdır" dedi.

"DENİZ FENERİ DERNEĞİNE DEVREDİLDİ"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Deniz Feneri Derneği ile yaptığı protokolü eleştiren Paycu, şunları söyledi:
"Bakanlık, yıllardır yolsuzluk ve dolandırıcılıkla gündemde olan ve akıllarda böyle yer eden Deniz Feneri Derneği ile üstelik dernek hakkındaki dava henüz devam ederken bir protokol imzalayarak, korunma ihtiyacı içinde olan çocuklarla ilgili sorumluluklarını Deniz Feneri Derneğine devretmiştir. Yapılan protokole göre sosyal incelemelerle ekonomik yoksunluk yaşadıkları tespit edilen bireylere ve ailelere ayni ve nakdi yardım desteği yapılması görevi Deniz Feneri Derneğine bırakılmaktadır. 
Maddi desteğe ve diğer etkinliklerden yararlanmaya ihtiyacı olan çocukları ve aileleri İl Müdürlükleri tespit ederek Deniz Feneri Derneği'ne bildirecektir, yardımı dernek yapacaktır. Çocukların ve ailelerinin bilgileri Deniz Feneri Derneği'ne verilecektir. Her ne kadar protokolde sosyal inceleme raporu ve diğer özel bilgiler dernekle paylaşılmayacaktır dense de yardım alacak olanların iletişim bilgileri ve gerekli diğer bilgilerin dernekle paylaşılacağı belirtilmektedir. 
Maddi yardıma ihtiyacı olma bilgisi zaten özel bir bilgidir ve bu bilgi, kişilerin onayı olmadan dernekle paylaşılacaktır. Ayrıca, bu kişilerin iletişim bilgilerinin daha sonra dernek faaliyetleri için kullanılmayacağının herhangi bir garantisi yoktur ve bu alana dair herhangi bir denetim mekanizması bulunmamaktadır. Dernek, ayni ve nakdi yardımı sağlamanın yanı sıra çocuk evlerinin fiziki koşullarının iyileştirilmesine de katkı sunacak, dernek tarafından çocuklara yönelik 'mesleki hizmet' ve rehberlik de sunulabilecektir. Bu çalışmanın ise önce İstanbul'da başlatılması, sonra yine aynı dernek üzerinden diğer illere yaygınlaştırılması hedeflenmektedir."

PROTOKOL SKANDALDIR
Yapılan protokolün bir skandal olduğunu söyleyen Paycu, şunları kaydetti:
"Bakanlığın, Deniz Feneri gibi şaibeli bir dernekle bir protokol yapması başlı başına bir skandaldır. Deniz Feneri Derneği ile yapılan bu protokol derhal iptal edilmelidir. Devlet, kendi sorumluluğunu derneklere havale ederek ve hizmetleri piyasaya açarak sosyal hizmet alanının özelleştirilmesi politikalarından derhal vazgeçmelidir. Bu protokolde sorumluluğu olanlar bir an önce istifa etmelidir"Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş