SORUN ÇÖZÜLÜYOR

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan afet konutları ve Evini Yapana Yardım (EYY) modeliyle yapılan konutların alt yapılarıyla birlikte Van Büyükşehir Belediyesi Van Su Kanalizasyon İdaresi'ne (VASKİ) devri için VASKİ, TOKİ, AFAD

VAN 7.02.2016 21:33:26 0
SORUN ÇÖZÜLÜYOR
Tarih: 01.01.0001 00:00

23 Ekim- 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerde konutları yıkılan hak sahibi vatandaşlar için AFAD tarafından TOKİ'ye yaptırılan TOKİ afet konutları ile mahallelerde (köylerde) evleri yıkılan vatandaşlara destek sağlanarak Evini Yapana Yardım (EYY) modeliyle evlerini yapanların mahallelerin altyapısıyla birlikte Van Büyükşehir Belediyesi Van Su Kanalizasyon İdaresi'ne (VASKİ)  devredilmesi için yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlanacağı belirtildi.

 VASKİ  yetkililerinin TOKİ, AFAD arasında sürdürülen görüşmeler tamamlandığında yaklaşık 25 mahalle, 17 bini aşkın konutun alt yapısının devri gerçekleştirilecek.  Devir işlemi ile birlikte VASKİ'ye 4 yıldır yapılamayan  içme suyu aboneliği yapılabilecek. Belediyelerce TOKİ konut alanlarında ağaçlandırma, park, oyun alanları ve diğer  hizmetlerde verilmeye başlanacak.

"Biriken su borçları çözülecek"

AFAD tarafından TOKİ'ye yaptırılan afet konutları ile deprem yaşayan mahallelerde (köylerde) EYY modeliyle evlerini yapanların mahallelerin altyapılarıyla birilikte VASKİ'ye devredilmesi amacıyla VASKİ yetkililerinin TOKİ, AFAD yetkilileriyle sürdürdükleri görüşmelerde projede yer alan ancak tamamlanmayan eksikliklerin giderilerek sorunun çözülmesi yönünde iyi niyetli karşılıklı anlayışın devam ettiği kaydedildi. İçme suyu ve kanalizasyon altyapılarının VASKİ'ye devredilmesinin ardından içme suyu aboneliği bu güne kadar yapılmayan vatandaşların 4 yıllık biriken su borçları çözülecek. Biriken su borçlarının affedilmesi veya toplam su borcunun yüzde 15'nin tahsil edilmesi üzerinde çalışıldığı öğrenildi.

"Eksikliklerin giderilmesini talep ettik"

Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren VASKİ Genel Müdürü Mehmet Özköseoğlu, sorunun çözüme kavuşturulması amacıyla görüşmelerin devam ettiğini ve görüşmelerin olumlu sonuçlanacağı ümidi içinde olduklarını söyledi. Özköseoğlu, " TOKİ-AFAD ile yaptığımız görüşmelerde TOKİ tarafından yapılan konut alanlarında projelerde belirtilen mevcut alt yapı eksikliklerinin giderilmesini talep ettik.  Eksiklikler tamamlanması durumunda altyapıyı tabiî ki teslim alacağız. Bunun dışında bazı eksikliklerin sorunların da giderilmesi gerekiyor. Mesela Edremit TOKİ konutlarına kot farkı nedeniyle içme suyu motorla verilmektedir. Bundan dolayı 4 yıllık biriken elektrik borcu var. Biz bu borcun AFAD tarafından kapatılması gerektiğini belirttik. Eksiklikler giderildikten sonra altyapıyı devralarak 4 yıldır içme suyu abonesi olmayan vatandaşlarımızı içme suyu abonesi yapacağız" dedi.

"Kurumların amacı halkımıza hizmet etmektir"

 TOKİ afet konutlarında ikamet eden depremzede hak sahibi vatandaşların içme suyu aboneliklerinin VASKİ tarafından yapılmaması nedeniyle biriken içme suyu borçları ile uzun süre AFAD tarafından kiralanan tankerlerle taşınan ve su depolarına doldurulan, ancak su sayacından geçirildiği için su borcu gibi gözüken konulara açıklık getiren VASKİ Genel Müdürü Mehmet Özköseoğlu, "Konutları alt yapılarıyla devraldıktan sonra konutların su aboneliğini yapacağız. Ayrıca biriken 4 yıllık su borcunun tahsilatı ile ilgili mağdur etmeden çeşitli alternatifler üzerinde çalışıyoruz. Bunlardan biri vatandaşlarımızı birken su bedelinin yüzde 15'nin alınmasıdır. Bütün kurumların görevi ve amacı halkımıza hizmet etmektir Kurumlar arasında sürdürülen görüşmelerimiz iyi niyet ve karşılıklı anlayış içinde devam ediyor" dedi.

"Birlikte çözmemiz lazım"

AFAD yetkilileri VASKİ ile görüşmelerin devam ettiğini, devir ile ilgili sorunun çözümüne yaklaşıldığını ifade ederek şunları söylediler: "25 köyün alt yapısını tamamladık, su pompalarının ihalesini yaptık. Ayını şekilde su depoları yaptık. Projede yer alan eksiklikleri gideriyoruz, gidermeye de devam edeceğiz. Projede yer alan eksikleri VASKİ ile yerinde tespit ederek mutlaka tamamlayacağız. Ne eksik varsa sıkıntı varsa gidereceğiz. Amaç vatandaşlarımıza hizmetse sorunları iyi niyetle, diyalog ile birlikte çözmemiz lazım. Sonuçta mağdur olan bizim insanımızdır. Deprem nedeniyle düzenleri bozulmuş vatandaşlarımız bizim insanlarımızdır.  Çözüm için aylardır uğraşıyoruz. Bu yönde VASKİ ile aramızda ortak anlayış oluştu. Kısa sürede devirin yapılacağına inanıyoruz" Vansesi Haber Merkezi