SORUN ÇOK!

Van'da küçük bir dükkan sahibi olan esnafından çok büyük potansiyeli olan esnafına, kahvaltıcısından otelcisine, lokantacısından turizmcisine kadar hemen her sektörde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Van'da bu aralar kime dokunsanız bin

VAN 8.02.2016 09:46:08 0
SORUN ÇOK!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: M.Selim KURT

Ekonomisi büyük bir çıkmaza giren Van'da hemen her sektör adeta can çekişiyor. Bölgede hakim olan gergin hava ve çatışmalı süreç, turizmin dip yapması, vatandaşın alım gücünün olmaması gibi sebeplerden dolayı birçok sektör çok zor bir dönem geçiriyor.

OTELCİLER SIKINTILI
Süreçle alakalı en büyük sıkıntıyı yaşayan sektörlerin başında otelciler geliyor. Önceki yıl ve geçtiğimiz yılın başlarında özellikle de İranlı turistlerin yoğun olarak Van'a gelmeye başlaması sektörün yüzünü güldürmüştü. Ancak yaşanan olaylardan dolayı geçtiğimiz yılın ortasından sonra Van'a gelen İranlı turist sayısında çok büyük gerilemeler oldu. Bu durum her kesimi olduğu gibi otelcileri de olumsuz olarak etkiledi. Bu sıkıntıların yanı sıra otel işletmecileri kayıt dışı konaklamanın da yapıldığını belirttikleri kentte bu tür sorunların önüne geçilmesini talep ediyor.

SORUN ÇOK!
Otel işletmenleri sıkıntılı bir süreç yaşarken, Van Ticaret ve Sanayi Odası da 2016 yılının ikinci sektör toplantısını otelcilerle gerçekleştirme kararı aldı. Yapılan toplantıda otel işletmenleri yaşanan sıkıntıları teferruatları ile masaya yatırdı ve çözüm noktasında Van Ticaret ve Sanayi Odasının da desteğini istedi. Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise, talepler karşısında; "Otel sahiplerimizin dile getirdiği gibi bir çok sorun kuşkusuz kentteki diğer kamu kurumlarının koordinesi ve işbirliği ile çözüm bulunması gereken önemli sorunlardır. Özellikle turizm sektörü kentin aynasıdır, tüm Vanlıların bu sektöre sahip çıkması gerekiyor. Bizler de yaşanan sorunların çözülmesi noktasında yetkili kurumlar nezdinde her türlü girişimde bulunacağız." dedi.

KAHVALTI SALONLARINDA ESKİ TAT YOK!
Turizm sektörünün dip yapmasından kaynaklı büyük sıkıntı yaşayan sektörlerden biri de Guinness'e adını yazdırmış olan Van kahvaltısı. Turistlerle birlikte şatafatlı ve hareketli dönemler geçiren Van kahvaltı salonlarında bu aralar bu hareketlilikten eser yok. Guinness Rekorlar Kitabına girdikten sonra özellikle kahvaltı turizmi anlamında atılım gerçekleştirmesi beklenen Van, olumsuz süreçle birlikte bu hayali ertelemiş gözüküyor. Kahvaltı salonlarında turist kafileleri olmayınca kahvaltının da eski tadı olmuyor.

GİYİM SEKTÖRÜNDE İŞLER KESAT
İranlı turistlerin Van'da en çok alış veriş yaptığı kesimi giyim mağazaları oluşturuyor. Ancak İranlı turistlerin bu aralar Van'a beklenen oranda gelmemesi giyim sektörünü de büyük bir çıkmaza sokmuşa benziyor. Poşet poşet giyim malzemesi alan İranlılar gelmeyince, vatandaşın alım gücü de zayıf olunca giyim mağazaları sahipleri de günlük giderini karşılamakta güçlük çektiğini anlatıyor. Sektörde binlerce kişinin ekmek yediğini anlatan giyim mağazası sahipleri; "Hayatın bir an önce normale dönmesi, barış ve huzur ortamının hakim olmasını arzuluyoruz" mesajları veriyor.

BÜTÜN SEKTÖRLERDEDURUM AYNI
Turizm sektörünün direkt veya dolaylı olarak onlarca sektörü beslemesi nedeniyle, bu sektörde işlerin kötü olmasından kaynaklı diğer sektörlerde de işlerin yolunda gitmemesine sebep oluyor. Piyasada para dönüşü olmayınca kentte ayakkabı boyacısından lokantacısına, süs eşyası satan esnafından sokakta sigara satanına kadar herkes etkileniyor.

VERGİ BORÇU, SSK, TOKİ ÖDEMELERİ...
İş yapamayan esnaflar doğal olarak da vergi ve SGK ödemelerini yapmakta da büyük sıkıntılar yaşıyor. Umut bağlanan 'vergi terkini'nin gerçekleşmemesi, SGK giderlerinin yüksekliği, personel ödemeleri, kira, kredi, borç derken esnaf bu aralar belini doğrultmakta zorlanıyor. 
Binlerce vatandaş da alım gücü olmayınca kıt kanaat geçiniyor. TOKİ konut ödemelerinin başladığı kentte vatandaşlar çok umutlu olmamakla birlikte TOKİ konut fiyatlarının yapılandırılmasını, taksit ödemelerinin de kriz dönemi atlatılıncaya kadar ertelenmesini talep ediyor.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - M. Selim KURT