SORUMLULUK SAHİBİ OLMAK

Hasan Değirmenci

VAN 17.07.2018 09:41:38 0
SORUMLULUK SAHİBİ OLMAK
Tarih: 01.01.0001 00:00
 SORUMLULUK SAHİBİ OLMAK
İnsanlık serüveni insana verilen sorumlulukla başlar. Allah insana sorumluluğu sunmuş, insan kendi isteği ve arzusu ile bunu kabul etmiştir. İnsanın yaptığı bu seçim kendi üzerine bir yük olarak kalmış ve her zaman sahiplenme konusunda ikilemde kalmıştır. İnsan sorumluluğu yüklenerek bir tercih yapmış diğer canlılara karşı kendini mesul bırakmıştır. Çünkü sorumluluk her insanın yerine getirmesi zorunlu olan görevleri ve üstüne aldığı bir işi yapıp gerektiğinde hesap verme durumudur. Sorumluluk kişinin topluma duyarlı olması, ona uyum sağlaması ve toplumla birlikte yaşamasıdır. Bu yüzden
insan kendinden, ailesinden, çevreden, doğadan, canlıdan, cansızdan kısaca Dostoyevski’nin dediği gibi; “Her insan herkes karşısında her şeyden sorumludur.”
Sorumluluk, insan için zor ve ağır bir görevdir. Emek ister, çok düşünüp üzerinde durulması ve zaman ayrılması gerekir.
Sorumluluk istemek, harekete geçmektir. Bedel ister, insana bedel ödetir.
Sorumluluk, yük yüklenmek, yükü taşımak, yükü paylaşmak ve gereğini yerine getirmektir.
Sorumluluğun sınırları vardır. Herkesin kendi sorumluluğunu bilmesi ve öğrenmesi ona göre elini taşın altına koyması gerekir.
Sorumluluğun çeşitleri vardır. Başta kendimize, anne ve babaya, çocuklarımıza, topluma ve tüm insanlığa, masum ve mazluma karşı sorumluluğumuz olduğu gibi yönetenlerin, patronların, işçilerin de sorumlulukları vardır.
Sorumluluğun hem kişilere hem de Allah’a karşı hesabı vardır. İnsan yüklendiği sorumluluk miktarınca sonucuna göre bu dünyada ve ahirette hesap verir.
Sorumluluk emanettir, emanete sahip çıkmak, ona halel getirmemektir. İmandır, irfandır, erdemdir.
Sorumluluk, göklerin, yerin ve dağların reddettiğini kabul edip onu baş tacı etmek ve sahiplenmektir.
Sorumluluk akıldır, bilinçtir. Aklını kullanmak, onu kiraya vermemek, bilincinin farkına varmaktır.
Sorumluluk mesuliyettir, onu yüklenerek altından kalkmaya çalışmak ve üstüne değer koymak, işi bilmek ve başarıya ulaşmaktır.
Sorumluluk sahibi olmak, fıtridir, fıtrattandır. O fıtrata bir nakış gibi işlenmiş ve süslenmiştir . “Allah kişiye ancak gücünün yeteceği kadar sorumluluk yükler. Herkesin kazandığı iyi şeyler kendi yararına, yaptığı kötülükler de kendi zararınadır” (Bakara/ 286)