'SORUMLULUĞU ÜZERLERİNDEN ATAMAZLAR'

Van'da iki gündür etkili olan sağanak yağışlardan dolayı birçok ev, işyeri ve okul sular altında kal-dı. Belediye ekiplerine su baskınları ile ilgili çok sayıda şikayet ulaştı. Birçok noktada su baskınlarından dolayı ailelerin mağ

VAN 23.04.2014 10:57:13 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
Haber: Fazıl Erüş

Polatoğlu İlk Okulu ve Ortaokulu'nda ise elektrik panoları bile sular içinde kaldı. 'Ölüm Tehlikesi' uyarılarının bulunduğu elektrik panolarının sular altında olması büyük korku yaşatırken, olası elektrik çarpmalarının an meselesi olduğu görüldü. Duruma isyan eden vatandaşlar okulun durumundan dolayı sorumlunun kimse gerekenlerin yapılmasını istedi.
2 gündür Van'ı etkisi altına alan sağanak yağışlardan dolayı su baskınları oldu.
Şehir merkezinde bazı okulların su altında kalmasından dolayı öğrenciler büyük sıkıntı yaşadı. Merkezde bulunan Polatoğlu İlk Okulu ve Ortaokulu ile Sempaş İlköğretim Okulları da yağmurdan nasibini aldı. Su basan okulların zemin katlarındaki sınıflarda öğrenciler ders işleyemedi. Kantinler, sınıflar ve koridorların suyla dolduğu okullarda, elektrik panolarının da sular altında kalması büyük bir korku yaşattı. Okullardaki suyun tahliye işlemleri güçlükle yapıldı.
Van'da iki gündür etkili olan sağanak yağmur hayatı olumsuz yönde etkiledi. Tuşba İlçesi'nde İstasyon Mahallesi'nde bulunan ve depremden sonra yeniden yapılan Polatoğlu İlk Okulu ve Ortaokulu da yağmurdan nasibini aldı. Her yağmur yağdığında okulun yağmur suları altında kaldığını söyleyen vatandaşlar yetkilileri istifaya davet etti.
Deprem sonrası yapılan Polatoğlu İlk Okulu'nun zemin katı yağan yağmur nedeniyle su altında kaldı. Yeni yapılan bir okulun sular altında kalması vatandaşları çileden çıkardı. Aynı zamanda bunun ilk olmadığını belirten öğrenci velileri yetkililerin görevlerini tam anlamıyla yapmadığını söyledi. Birçok defa Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilik Özel Kalemine dilekçe verdiklerini ifade eden vatandaşlar yaşanan bu durumla hiç kimsenin ilgilenmediğini belirttiler. Milli Eğitim Müdürlüğü'nü, Çevre Şehircilik Bakanlığı'nı ve Okul binasını yapan Müteahhit'i bu durumdan sorumlu tutan vatandaşlar yetkileri olaya sessiz kalmakla suçladı.

'OTURDUĞUN KOLTUĞUN
HAKKINI VER'
Okul Aile Birliği Başkanı Aynur Gümüşyay öğrencilerin sağlıklı bir ortamda ders görmediğini söyleyerek yaşanan bu durumun ilk olmadığını belirtti. Gümüşyay şöyle dedi: "Yetkili bütün kurumlar bu olayı görmemezlikten geliyor. Şuan itibariyle zemin kattaki hiçbir sınıf kullanılamaz haldedir. Her yağmur yağdığında okul bahçesinde biriken su direk zemin kata sızıyor. Ayrıca zemin katta elektrik panoları var. Yani tam anlamıyla bir skandalla karşı karşıyayız. İlla birilerinin ölmesi mi gerekir? Birileri ölmeden bu durum çözülemez mi? Yetkiler resmen yatıyor. Yetkililere sesleniyorum artık uyanın. Gerçekleri görün. Milli Eğitim Müdürü bu olaya el atmalıdır. Oturduğu koltuğun hakkını vermelidir."dedi.

'YETKİLİLER NE İŞ YAPIYOR?'
Yetkilileri istifaya davete eden İstasyon Mahallesi Muhtarı Mehmet Kolyiğit de, Polatoğlu İlköğretim Okulu'nda yaşananların bir facia olduğunu söyledi.

Öğrencilerin aynı zamanda sağlıksız koşullarda ders gördüğünü belirten Kolyiğit şunları söyledi: "Okulumuzda çok büyük sorunlar var. Okulumuzun inşaatı müteahhitler tarafından da iyi yapılmadı. Okul inşaatının her tarafı dökülüyor. Büyük bir facia ile karşı karşıyayız. Okulumuz resmen su altında kalmış durumda. Bir ölümle ya da nemden dolayı bir hastalıkla karşılaşırsak bunun hesabını kim verecek? Gerekli bütün yerleri bilgilendirmişiz. Ancak kimse görevini yapmıyor. Okulda su giderleri yok. Yağan yağmur direk zemin kata iniyor"

'BİR ARKADAŞIMIZI ELEKTRİK ÇARPTI'
Polatoğlu İlk Öğretim Okulu'nun sular altında kalması nedeniyle en büyük zararı okul kantini gördü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı sert bir dille eleştiren Polatoğlu İlköğretim Okulu kantin sahibi Bayram Siyahtaş şunları kaydetti: "Her yağmur yağdığında bu sorun ile karşı karşıya kalıyoruz. Yetkililere bu sorunu defalarca ilettik ama bir sonuç alamadık. Deprem sonrasında yapılan bir okul nasıl bu şekilde yapılabilir? Buna Çevre Şehircilik Bakanlığı nasıl izin vermiş? Su altında kalan elektrik panosu tehlike saçıyor. Hatta bir arkadaşımızı elektrik çarptı ve zor kurtuldu. O arkadaşımız ölseydi ne olacaktı? İhmal kurbanlarına ne zaman son veren bir ülke olacağız?"

'SORUMLULUĞU ÜZERLERİNDEN ATAMAZLAR'
Öğrencilerin nasıl bu şartlarda eğitim gördüğüne sitem eden öğrenci velisi Selim Gülşan ise son olarak şunları söyledi: "Çok vahim bir durum ile karşı karşıyayız. Çocuklar bu ortamda nasıl eğitim alıyorlar? Nasıl sağlıklı bir nesil yetişecek? Milli Eğitim Müdürü bu sorumluluğu üzerinden atamaz. Milli Eğitim Müdürü çocuklara ya okul bulacak ya da böyle bir okulda eğitim almalarına izin vermemeli. Okulumuz bu haldeyken yetkililer nasıl olurda o koltukta rahat oturabiliyorlar? Bu durumun bir an önce çözülmesi gerekir."

'MÜTEAHHİT SORUMLUDUR'
Konuya ilişkin açıklama yapan Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, depremden sonra yapılan okulun MEB tarafından hala kabul edilmediğini söyledi.