Sobacılar 'sıcak geçen mevsimden' dertli

Van’da, kış mevsiminin az yağışlı ve sıcak geçmesi, sobacı esnafını da olumsuz etkiledi. Sobacılar, kış mevsimi için satın aldıkları malzemenin çok az bir kısmını değerlendirebildiklerini, bunun da havaların sıcak geçmesinden k

VAN 21.02.2018 09:47:29 0
Sobacılar
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Ülke genelinde olduğu gibi Van’da da bu yıl kış mevsimi az yağışlı ve sıcak geçti. Bu nedenle de bir çok kesim de bu durumdan etkilendi. Olumsuz etkilenen kesimlerden biri ise, çeşitli ısınma araçlarını satan sobacı esnafı oldu.

 

MALZEMELER ELDE KALDI
Hasan Gövez isimli esnaf, işyerinde soba, soba borusu, mangal, semaver gibi malzemeler bulundurduğunu ve aynı zamanda ürettiğini belirterek, “Ancak bu sene aldığım malzemenin büyük kısmı elimde kaldı. 40 bin TL’lik malzeme almıştım, bunun ancak 10 bin TL’lik kısmını değerlendirebildim” dedi.

 

PİYASAYA BORÇLANDI
Sobacı esnafı olarak bu yıl kış sezonunu çok verimsiz geçirdiklerini belirten Gövez, “Bu kış doğru düzgün satış yapamadık. Bu nedenle de borcumuzu ödeyemedik. Benim depremden önce Vergi Dairesine borcum yoktu, ilk kez bu sene Vergi Dairesine ve piyasaya olan borcum arttı. Şimdi yaz ayına bir hazırlık yapmam lazım ama bütçem olmadığı için yaz için malzeme alamıyorum. Yazın da böyle devam ederse herhalde kapatır evime giderim” diye konuştu.

 

ESNAFIN UMUDU PİKNİKÇİLER
Bir diğer sobacı esnafı da benzer sıkıntılardan yakınarak, umudunu piknik mevsimine bağladığını söyledi. 
Kışın ortaya çıkan açığı yazın kapatmaya çalışacağını belirten esnaf, “Ben de bu yıl çok sıkıntı yaşadım. İyi bir satış olmadı. Van’da hem doğalgaz yaygınlaştı, hem de kış iyi geçti. Kimisi elektrik sobası ile idare ediyor, dolayısıyla bu durum bize olumsuz yansıdı. Ama inşallah bu açığı piknik mevsiminde kapatırız” diye kaydetti.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi