Sobacılar çarşısı esnafı: Sektörümüz yok oluşa doğru gidiyor

Van'ın en eski çarşısı olarak bilinen yarım asırlık Sobacılar Çarşısı esnafı, doğal gazın ve turbo sobaların yaygınlaşması ile sektörlerinin gerilediğini ve yok oluşa doğru gittiğini belirtti.

VAN 30.10.2018 10:46:03 0
Sobacılar çarşısı esnafı: Sektörümüz yok oluşa doğru gidiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Havaların soğumasıyla beraber sezonu açtıklarını ifade eden Sobacılar Çarşısı esnafı, 2011 yılı depreminden sonra ilde doğal gazın yaygınlaşması ve turbo sobalara yönelimden dolayı işlerinin her geçen gün gerilediğini belirterek, üzerinde kestane pişirilecek sobalarının tarihe karıştığını söylediler.

Van'da yaklaşık 50-55 yıllık bir geçmişi olan Sobacılar Çarşısı esnafı, havaların soğumasıyla soba sezonunun başladığını ancak doğal gazın yaygınlaşması ve turbo sobalara olan talebin artmasından dolayı her yıl işlerinin gerilediğini ve sobaların artık eskisi gibi satılmadığını belirtti.

"Sektörümüz yok oluşa doğru gidiyor"

Yıllardır soba üretimi yaptığını söyleyen Selim Aldemir, havaların soğumasıyla beraber az da olsa soba satışlarının başladığını ifade ederek, "Burada yuvarlak soba ve soba boruları üretip satıyoruz. Ayrıca turbo sobaların tamiratı ve yedek parçalarını da satıyoruz. Kazancımızı, soba satışlarından değil de tamirattan elde ediyoruz. Sobanın bize kârı çok düşüktür. Bu yılki iş sezonumuz başladı. Fakat doğal gazın yaygınlaşması ve turbo sobalara olan talep bizim işlerimiz olumsuz yönde etkiliyor. Biz şu an kırsala hitap ediyoruz. Kent merkezinde doğal gazın yaygın olmasından dolayı sobalar tercih edilmiyor. Kaldı ki sac sobalar hiç gitmiyor. Bu yüzden eski işlerimiz yapamıyoruz. Sektörümüz yok oluşa doğru gidiyor." dedi.

"Artık sobalarda kestane ve patates pişirilmiyor"

Sobada kestane pişirmenin tarihe karıştığını ifade eden Aldemir, "Eskiden hayat çok güzeldi, soba vardı, sobanın üstünde kestane yapabiliyorduk, birçok şey yapabiliyorduk ama doğal gazın yaygınlaşmasından dolayı şu anda yok. Eskiden böyle şeyler yapıldığı için hastalık da fazla yoktu. Şu an sobalarda artık patates ve birçok sebze fırına atılmadığı için hem eski tatlar yok hem de hastalıklar da çoğalmaya başlıda. Artık sobada kestane ve patates gibi şeyler yapılmıyor, nerdeyse tarihe karışacak. Artık eskisi gibi işlerimizde kar elde etmiyoruz, yazın başlaması ile mangal, semaver, şiş yaparak geçim sağlıyoruz." diye konuştu.

"Eski senelere göre hiç iş yok"

Yaz aylarında yaylaya giden köylülerin soba aldıklarını anlatan Aldemir, "Soba satışlarımızın kış sezonu ekim sonlarında başlayarak kış boyu yer yer devam ediyor. Köylüler, yaz ayında yaylaya çıktıkları vakit sac soba alıp hem yemeklerini pişirmekte hem de ısınmada kullanmaktadırlar. Tabi eskiden bu sezonda soba yetiştiremiyorduk. Özellikle fırınlı olan sac sobalar çok yoğun bir şekilde satılıyordu. Eski günleri mumla arıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sobacı Yusuf karayel ise, "Bu hafta havaların yağışlı olmasından dolayı satışlarımız yoğun oluyor ama bu şekilde devam edeceğini tahmin etmiyoruz, eski senelere göre hiç iş yok diye biliyoruz, eskiden daha yoğun çalışıyorduk. Şu an ise bir hafta sonra işlerimiz duracak, işlerimizin bu derece bitmesi doğal gaz ve turbo sobaların artık daha yaygın olmasından dolayı, bunun dışında eskiden köylerde tezek ve odun kullanılıyordu şimdi ise yardım kömürü kullanılıyor, kömür kullandıkları için artık sac soba yerine, turbo sobalar tercih ediliyor." şeklinde konuştu. (Yunus Tuğrul-İLKHA)

 

Duvarlarında çatlaklar oluşan okul boşaltıldı

Duvarlarında çatlaklar oluşan okul boşaltıldı

Duvarlarında çatlaklar oluşan okul boşaltıldı

Duvarlarında çatlaklar oluşan okul boşaltıldı

Duvarlarında çatlaklar oluşan okul boşaltıldı

Duvarlarında çatlaklar oluşan okul boşaltıldı