Silah bırakmayla birlikte ekonomi şaha kalkar

Türkiye’nin 30 yıllık mücadelesi ‘silahları bırakma’ çağrısıyla tarihi bir döneme girdi. Bölgede barış tüm Türkiye’de heyecan yaratırken iş dünyasından da destek geldi. İş dünyası temsilcileri bölgeye yatırımların art

VAN 2.03.2015 10:28:22 0
Silah bırakmayla birlikte ekonomi şaha kalkar
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Türkiye’nin barış ve huzur mücadelesi ‘silahları bırakma’ çağrısıyla yeni bir döneme girdi. İş dünyasından da Çözüm sürecindeki bu kritik eşiğe destek geldi.

Nail Olpak (Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği MÜSİAD): Ağır bedeller ödedik sağduyu hakim olsun

“Silahlar bırakılıp barış ortamı sağlanırsa ülke ekonomisi şaha kalkar. Her zaman çözüm sürecinin yanındayız ve bunu destekliyoruz. 30 yıldır bedeli asla ödenmeyecek zararlar yaşandı ve bir nesil ağır bedeller ödedi. Tarihi bir fırsat yakaladık. İnanıyorum ki Türkiye halkının sağduyusu geçmişte olduğu gibi bugün de devreye girerek huzur, barış ve pozitif istikrar ortamı sağlanacaktır. Umudumuz artmıştır, sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ederim.”

Hakan Akbal (GÜNGiAD Başkanı): Nevruz’a kadar somutlaşır

“Bu açıklama süreçle ilgili erteleme. İlk kez hükümet ve İmralı birlikte bir açıklama yapıyor. Öcalan’ın hükümetin yeni bir adım atması için bir uzlaşma olması bizim için son derece önemlidir. Önümüzdeki çok az bir zaman olduğunu unutmamak lazım. Hükümet kararlarının somut adımlar atması gerekiyor. İçinde bulunduğumuz olumlu bir hava Nevruz’da çok net bir açıklama yapılmayacağı bekliyoruz.

Başaran Ulusoy (TÜRSAB Başkanı): Tarihi bir fırsatı yakaladık ve başardık

“30 yıldır beklediğimiz bir süreçti. Sonunda mutlu sonla bitirmek üzereyiz. Türkiye bu süreçte hem maddi hem manevi çok zarar gördü. Çözüm sürecinin başarıya ulaşması Türkiye’yi çığır atlatacak. Rahata ve huzura kavuşacağız. Diyarbakır, Batman, Siirt hepimizin. Bu bölgelerde silahların susması demek yatırımın da gelmesi anlamına geliyor. Otel ve kongre yatırımları hızla artacak. GAP’ta yeni bir ekonomik çıkış yaşanacak. Bu süreçte emeği geçen herkes taşın altına elini koydu ve koymaya devam edecek. Türkiye ve Türk turizmi açısından tarihi bir fırsat yakaladık ve başardık.”

Hasan Sert (DEİK Yönetim Kurulu Üyesi): Türkiye gelecekte dünyaya örnek olacak

“Barış süreci Türkiye’nin 100 yılda bir yakaladığı bir süreçtir. Bunu 100 yılın olayı olarak görüyorum. 30 yılda kaybedilen canların, akan kanın durması büyük önem taşıyor. Küresel ekonomide Türkiye algısının oluşmasına ciddi destek olacak. Huzurlu bir Türkiye’nin bölgesindeki ülkelere de büyük faydası olacak. Türkiye terör sorununu çözerek dünyada bir ilke imza atıyor ve 20 yıl 30 yıl sonra terörle mücadele eden ülkeler Türkiye’yi örnek alacak. Türkiye gelecekte terör sorunu olan her ülkeye örnek olacak.”

Ahmet Sever (Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı): 100 yıllık Kürt sorunu çözülüyor

“Ben bu açıklamayı devam eden çözüm sürecinin artık diyalogtan müzakereye geçilmesi ve daha önemli bir aşamaya gelinmesi olarak değerlendiriyorum. Bu tarihi bir çağrıdır. Türkiye özellikle son 30 yıldır ve daha da gerilere gittiğimizde 100 yıllık Kürt sorunun artık demokratik siyaset kanallarıyla çözülmesine dönük somut bir şekilde hayata geçirilmesi ve silahların artık devre dışı bırakılması aşamasına geçilmesi memnuniyet vericidir. Bunun örgüt tarafından çağrıya olumlu yanıt verileceğine inanıyoruz”