Âşıklar'da, çiğköfteli türkü gecesi

Van Âşıklar Kültür Evi'nde düzenlenen çiğköfteli türkü gecesinde davetliler neşeli saatler geçirdi. Aşık Çağlari lakaplı Mehmet Akçay ile, Dertli Kazım lakaplı Kazım Gülle'nin irticalen atışmaları büyük alkış aldı.

VAN 18.12.2014 10:50:44 0
Âşıklar
Tarih: 01.01.0001 00:00
             Van'da çok uzun yıllardır âşıklık geleneğini devam ettirmeye çalışan gönül dostları, Yıldız İş Merkezi ikinci katta kiraladıkları mekânda söz konusu geleneği sürdürmeye çabalıyor. 

          Önceki akşam Aşıklar Kültür Evi'nde düzenlenen çiğköfteli türkü gecesine yoğun bir katılım oldu. Davetliler türkülere eşlik edip, aşıkların irticalen okudukları atışmaları hayranlıkla dinledi. Kültür Evi Sahibi ve Âşık Çağlari, çiğköfteli türkü gecesinin oldukça güzel geçtiğini belirterek, "Gecemizin düzenlenmesinde gönül dostumuz Veysel Engin'in büyük katkısı oldu. Aynı zamanda Oto Sanayide elektrik ustası olan Veysel Kardeşimiz çiğköfte ikramında bulundu. Çiğköfteleri yaparak büyük emek sarf eden Erdal Aytok kardeşimize de teşekkür ediyoruz. Söz konusu programda, 'Dertli Kazım' lakaplı Kazım Gülle ile atışmalar yaptık. Türküler söyledik. Udi Turgay olarak bilinen Turgay Geyik, sanatçı dostlarımız Tayyip Ölmez, Mehmet Çakır, Muammer Takiz ve Dengbej Abdi kardeşimiz bir birinden güzel türküler okudu. Kendilerine çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

             Geceyi organize eden Veysel Engin ise, söz konusu programa katkı sunmanın kendisini mutlu ettiğini belirterek, "Ben zaman zaman aşıklarımızın bu mekânına geliyor ve türküler dinliyorum. İstedim ki bu kez sanayideki bazı dostlarımız da katılsın. Arkadaşlara haber verdim, sağ olsun bir kısmı davetimize icabet etti. Oldukça da mutlu oldular. Gecemiz oldukça güzel geçti. Emeği geçen diğer kardeşlerimize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

      ÇAĞLARİ, ÂŞIKLIK KÜLTÜRÜNÜ KORUMAYA ÇALIŞIYOR
       Öte yandan Âşık Çağlari lakaplı Mehmet Akçay, 1990'lı yıllarda Hastane ikinci caddesi civarında küçük bir kahvede Âşıklar Kahvesi ile söz konusu geleneği başlattı. Zamanla burada büyük ilgi gören kahveye insanlar sığmayınca Çağlari, 2005 yılında kahvesini bir sonraki sokakta daha geniş bir mekân taşımıştı. 2009 yılında söz konusu mekânı kapatan Âşık Çağlari, bir süre ara verdikten sonra, bu kez İkinisan Caddesi üzerinde başka bir iş yerini kiralayarak Âşıklar Kahvesi'ni oraya taşımıştı. 2011 Ekim ayındaki depremden sonra bir kez daha ekonomik sıkıntılardan dolayı mevcut yerini kapatan Çağlari, geçtiğimiz yıl arkadaşları ile birlikte Yıldız İş Merkezi ikinci katta bir iş yeri kiralayarak söz konusu âşıklık kültürünün devam etmesi için çabalamıştı. Bir yıldır aynı yerde bir Oturma Gecesi ekibi kuran Mehmet Akçay ve arkadaşları Cumartesi ve Çarşamba akşamları herkesimden insanların katıldığı programlar düzenliyorlar. 

            Van'a ait kültürün kaybolmaması gerektiğini anlatan Akçay, "Van'ın çok uzun yıllardır bir kültürü var. Bizim türkülerimiz, bizi anlatır. Şiirlerimiz bizden birer parçadır. Bu kültürün kaybolmaması için bu tür mekânlara ihtiyacımız vardır. Çok uzun yıllardır ekonomik sıkıntılarımıza rağmen bizler Âşıklar Kahvesi veya Âşıklar Kültür Evi adı altında buna benzer mekânlar kuruyoruz. Zaman zaman cezbedici ortamlar hazırlıyor, çiğköfteli programlar düzenliyoruz. Bizler Van Kültürü'nün kaybolmaması için mücadele ediyoruz" diye konuştu.

          Bölge: Bişar Ulutaş