“SİGORTA ŞİRKETLERİ PRİMLERDE ARTIŞA GİTTİ”

“İŞ MAKİNELERİNE SİGORTA TEMİNATI YOK”

VAN 31.08.2015 23:08:24 0
“SİGORTA ŞİRKETLERİ PRİMLERDE ARTIŞA GİTTİ”
Tarih: 01.01.0001 00:00

Olaylarda yakılıp, yıkılmalara karşı iş yerini ve araçlarını sigortalatıp güvence altına almak isteyen esnaf ve vatandaş, sigorta acentelerinin yaşanan olaylar yüzünden sigorta yapmaması veya yüksek meblağa yapmasından dolayı bir kez daha mağdur oldu.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Sigorta acente yetkilisi İshak Çifçi, özellikle son dönemlerde yaşanan olaylarda şantiyelerin ve iş makinelerinin yakıldığını söyleyerek, sigorta şirketlerinin iş makinelerine teminat vermeyerek vatandaşı mağdur ettiklerini ifade etti.

“SİGORTA ŞİRKETLERİ PRİMLERDE ARTIŞA GİTTİ”

Yaşanan olaylarla birlikte sigorta şirketlerinin fiyatlarını artırdığını söyleyen Çifçi, “6-8 Ekim olaylarından sonra sigorta şirketleri, primlerde artışa gitti. Sigorta şirketlerin literatüründe yer alan ‘terör teminatı’ kapsamında sigorta şirketleri indirime gitmedi. Fakat bazı şirketler kendi özel isteği doğrultusunda indirime gidebilir. Bununla birlikte bazı şirketler indirim vermemeye başladı. İş yerlerini şuan sigortalatmak isteyenler, sigorta şirketlerine ilk etepta ön onay gitmektedirler. Ön onaydan sonra bizim görüşlerimizi alıyorlar bu şekilde onay veriliyor. Ama çoğu sigorta şirketi bu konuda ‘terör teminatı’ vermemektedir.”dedi.

“İŞ MAKİNELERİNE SİGORTA TEMİNATI YOK”

Yakılan şantiyelerden sonra vatandaşların iş makinelerine sigorta yaptırma isteğine, acentelerden teminat gelmediğini ifade eden Çifçi, “Son dönemlerde artan olaylarla birlikte, sigorta talepleri artı. Özellikle iş makineleriyle ilgili talepler artı. Yaşanan olaylarda şantiyeler basıldığı için vatandaşta endişeleniyor. Sigorta şirketleri de iş makinelerine hiçbir şekilde teminat vermiyor. Yaşanan olaylarda sigortalatmamız istenilen 5 tane iş makinesi vardı, fakat hiçbir şirkette bu araçlara teminat alamadık.” şeklinde konuştu.

SİGORTA FİYATLARINDA ARTIŞ

Artan fiyatlar karşısında vatandaşın şaşırdığını söyleyen Çifçi, “1 Hazirandan itibaren sigorta fiyatlarında artış meydana geldi. Acentamıza gelen vatandaşlar da bu fiyatları duyduğu zaman, ‘başka bir yere gidersem daha uyguna bulurum’ düşüncesiyle başka yere gidiyor. Fakat Türkiye'nin her yerinde fiyatlar aynıdır.  Yani bu artan fiyatlarla beraber trafik sigorta fiyatları, kasko pirimine yaklaştı diyebiliriz. Aynı zamanda sigorta şirketleri, kaza tarihlerine göre model yılından itibaren 3 yılı geçmeyen motorlu araçlarda hasar gören parça, onarımı mümkün değilse öncelikle orijinaliyle, orijinal parçanın bulunmaması durumunda eşdeğer veya ömrünü tamamlamış araçlar mevzuatı kapsamındaki araçlardan elde edilen orijinal parça ile değiştirilecektir.” İfadelerini kullandı.

“OLASI KAZALARDA VATANDAŞ FOTOĞRAF ÇEKİLSİN”

Yaşanabilecek kazalarda vatandaşın mağdur olmaması için karşılıklı her iki tarafın fotoğraf çekmesini öneren Çifçi, “Kaza esnasında araç sahiplerinin karşılıklı fotoğraf çekmelerini öneriyoruz. Fotoğraf çektikten sonra ölü veya yaralı var ise il sınırları içerisinde trafik polislerine değilse, jandarmaya haber verilir. Araç sahiplerinin kaza tespit tutanaklarını tutmalarını da öneririz. Sonrasında da trafik sigorta poliçesi, ehliyet ve ruhsat fotokopisini aldıktan sonra en yakın anlaşmalı servise giderek kaza ihbarlarını yaptırsınlar.” dedi.

“KORSAN ACENTELER İŞLERİMİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Korsan acentelerin önüne geçilmesini isteyen Çifçi, “Korsan acenteler işlerimizi olumsuz olarak etki etmektedir. Biz burada kira, muhasebe ve personel ücretleri ödüyoruz. Bu durumda giderler çok fazla oluyor, haliyle bizi sıkıntıya sokmaktadır. Ama korsan olarak iş yeri olmadığı halde sağda solda koşturarak, komisyon ücretleriyle işlerini yürütmektedirler. Bizce bu korsanlara ve işlerini yürütenler hakkında da ciddi önlemler alınması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

DEPREMLE BİRLİKTE SİGORTA BİLİNCİ ARTTI

Son olarak Çifçi; “Vatandaşlarımızın depremle birlikte sigorta bilinci daha çok arttı.  Fakat bazı vatandaşlar, deprem yüz yılda bir olur hesabıyla hareket ediyor. Bu konuda ben kendimce bir hesap çıkardım. Deprem yüz yılda bir yaşansa bile kişinin kaybı 10 bini geçmemektedir. Ama sigortalı değilse yaşanacak bir depremde kişinin kaybı daha fazla olmaktadır.” dedi.



 

Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ Yılmaz Sönmez/ Van Olay