“Şiddetin olduğu yerde sağlık hizmeti olmaz“

Van İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, 'Vatandaşlarımız unutmamalıdır ki özellikle acil servislerde herkese eşit sağlık hizmet değil, hizmet ve aciliyet durumuna göre öncelik vardır. Can güvenliğinin olmadığı yerde can kurtarılam

VAN 29.04.2016 10:04:52 0
“Şiddetin olduğu yerde sağlık hizmeti olmaz“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 28 Nisan Sağlıkçıya Şiddete Hayır' günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, sağlıkta şiddetin sona ermesinin anlayışla mümkün olabileceğini söyledi. Dr. Yanmaz, "Hastanın amacı sağlığına kavuşmak, sağlık çalışanının amacı hastayı sağlığına kavuşturmaktır. Bu ortak amaca; şiddetle, baskıyla, zor kullanarak değil, karşılıklı iyi niyet ve saygı içerisinde çalışılarak ulaşılabilir. Şiddetin olduğu yerde sağlık hizmeti olamaz" ifadelerini kullandı.

Dr. Yanmaz açıklamalarının devamında; "Bir toplumsal sorun olan sağlık çalışanına yönelik şiddeti, ancak vatandaş ve sağlık çalışanı el ele vererek sona erdirebilir. Vatandaşlarımızın hasta haklarını doğru bir şekilde öğrenmesi ve aynı zamanda karşılıklı sorumlulukların da farkında olunması durumunda şiddet olaylarının yaşanmayacağı bir gerçektir. Mesai saati mefhumu olmaksızın çalışan sağlık personelinin en büyük ödülünün hastasının minnettarlığı ve gözündeki parıltıdır. Bu ödülü beklerken, hastasından veya yakınından şiddet görmesi elbette ki kabul edilemez bir durumdur. Vatandaşlarımız unutmamalıdır ki özellikle acil servislerde herkese eşit sağlık hizmeti değil, hizmet ve aciliyet durumuna göre öncelik vardır. Vatandaşın sağlık hakkını aramasının yolu kesinlikle şiddet değildir, olmamalıdır. Diğer yandan aile hekimliklerimizin de cumartesi dahil olmak üzere yaklaşık 12 saat süre ile tecrübeli personellerimiz tarafından hizmet sunulduğu da vatandaşlarımız tarafından her daim hatırlanılmalıdır" diye konuştu.

"CAN GÜVENLİĞİNİN OLMADIĞI YERDE CAN KURTARILAMAZ"
Sağlık hizmetinin, aynı amacı taşıyan hasta, hekim ve sağlık çalışanı işbirliğine dayandığını anlatan Dr. Yanmaz, 28 Nisan Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Hastanın amacı sağlığına kavuşmak, sağlık çalışanın amacı hastayı sağlığına kavuşturmaktır. Bu ortak amaca şiddetle, baskıyla, zor kullanarak değil, karşılıklı iyi niyet ve saygı içerisinde çalışılarak ulaşılabilir. Şiddetin olduğu yerde sağlık hizmeti olamaz. Can güvenliğinin olmadığı yerde can kurtarılamaz. Hiçbir sağlık çalışanı, hastasına zarar vermek için çalışmaz. 'Şifa vermek' temel ilkesidir sağlık çalışanının. Sağlık çalışanı da insandır. Her insan gibi ailesi var, annelik, babalık, evlatlık gibi görevleri var. Ailesinde onlar da sorunlar yaşayabilir. Onların da duyguları vardır. Bunlara bağlı olarak onlar da moral bozukluğu yaşayabilirler. Kan kussa da kızılcık şerbeti içtim diyip bu duygularını etrafına sezdirmemek gibi bir çabaları hepsinin vardır. İstisnalar olabilir. Onların da milletimizin hoşgörüsü ile aşılacağını düşünüyorum. İnancımızın gereğidir ki; 'Şifayı veren Allah'tır'. Tüm sağlıkçılar bu şifaya aracılık eder, vesîle olur. Vatandaşımızın sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı olduğu kadar, sağlık hizmeti sunan çalışanlarımızın da saygı görme ve güvenle çalışma hakkı vardır. Hekimlerimiz ve diğer sağlık çalışanlarımız, en temel insan hakkı olan yaşama hakkının korunmasında ve bu hakkın kullanılmasında titiz ve insanüstü gayretler göstermektedir. Ağır iş koşullarında, fazla mesai ile hizmet veren çalışanlarımıza yönelik her türlü fiziksel ve sözel şiddet, sağlık hizmetini aksatıp, vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden faydalanmasına engel olmaktadır. Hem çalışanlarımızın hem de hizmet bekleyen hastalarımızın mağdur olmaması için vatandaşlarımızı daha duyarlı davranmaya, toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmeye, şiddetin önlenmesi için sağduyulu olmasına davet ediyorum" şeklinde konuştu.
/ Haber Merkezi