Sıcak hava, kışlık reyonları dondurunca, esnaf çözüm aradı...

Ülke genelinde olduğu gibi Van’da da hava sıcaklığı, mevsim şartlarının üstünde seyrediyor. Bu yıl beklenen oranda kar yağışının gerçekleşmemesi, kış memleketi olan Van’da çeşitli yorumları da beraberinde getirdi. Bir yandan, v

VAN 8.02.2018 10:23:30 0
Sıcak hava, kışlık reyonları dondurunca, esnaf çözüm aradı...
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Giyimci esnafı, mevsim normallerinin üstünde seyreden havalardan dolayı bu yıl bekledikleri oranda kışlık giysi satamayınca çözümü maliyetine satışlarda ve indirimli kampanyalarda buldu. Van'ın önde gelen markaları kışlık ürünlerde büyük indirime giderken, bazı esnaflar ise, indirimlerden dolayı vatandaş ilgisini çekebildiklerini ve vatandaşın bu sene için olmazsa bile gelecek sene kullanmak adına kışlık ürünü aldığını söyledi.
Van’da beklenen oranda kar yağışının olmaması ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi, giyim sektöründe hizmet veren esnafların işlerini de etkiledi. Giyim sektöründe hizmet veren esnaflar, kış sezonuna yönelik hazırlıklarını aylar önce tamamladı ancak havaların sıcak oluşu vatandaşlar tarafından kışlık giyim reyonlarına olan ilgiyi azalttı. Vatandaşların alışveriş yapmamalarından yakınan giyimci esnafı ise çözümü çeşitli indirim kampanyalarında ararken, diğer taraftan da umutlarını gelen ve gelecek olan İranlı turistlere bağladı.
Sıcak havalardan etkilenen esnaflar olduğu gibi etkilenmediklerini söyleyen ve işlerinin normal seyirde devam ettiğini belirten esnaflarda var ancak sayıları çok az. İş yapamayan esnaflar yaşanan bu durgunluğu canlandırmak için bazı ürünlerinde yüzde 70’e varan indirimlere başladı.

 

“MALİYETİNE SATIŞ YAPIYORUZ”
Kışlık ürünlerin satışında bir önceki seneye göre yüzde 60'a yakın bir düşüş yaşandığını ve bunun da havalardan kaynaklandığını kaydeden İGS Şal Mağazası sahibi Fatih Gültepe, gazetenize yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Maalesef bu kış beklediğimiz gibi olmadı. Biz de giyim sektöründe çalışan her esnaf gibi kış için belli bir hazırlık yaptık, kışlık ürünler getirttik. Memleketimizin kışı malum zaten, fakat bu sene kış, kış gibi olmadı, bundan dolayı yüzde 50-60’a yakın kışlık ürünlerimizin satışında düşüş yaşandı. Deyim yerindeyse kışlık ürünlerimiz elimizde kaldı. Tabi bir umudumuz var, o da İranlılar. İranlılar gelirse, onlara satabilirsek o zaman ne ala. Tabi diğer taraftan da ciddi oranda indirimler uyguladık. Şimdiden indirimlere başladık ve çok cüzi miktarda kâr ederek veya hiç kâr etmeyerek maliyetine satıyoruz ürünlerimizi. Bu da hem vatandaşlarımız için, hem İranlılar için avantaj.”

 

İRANLI TURİSTLERİN KENTE FAYDASI
İranlı turistlerin Van için önemine de değinen Gültepe, “İlimize daha çok orta halli İranlı turist geliyor sanırım. Esas ekonomik durumları çok iyi olanlar da Antalya, İstanbul veya Avrupa’ya gidiyorlar diye biliyorum. Elbette ki piyasamıza nakit para girdiği zaman o bir şekilde dönüp dolaşıp bize de çok faydası oluyor. Ve açık konuşmak gerekir ki birçok esnaf arkadaşlarımızı ayakta tutan İranlı turistlerdir. Çünkü geçen ay ülkelerinde olay olduğu için yaklaşık 15 gün gelemediler, bu yüzden herkes çok sıkıntı yaşadı. Yani onlar için çok ürün getirip de panikleyen arkadaşlar oldu. Bu nedenle İranlıların gelişi bizim için her yönüyle çok faydalı, çok iyi, bunu elde tutmak için hepimizin üstüne ne düşüyorsa yapmamız gerekir. Acaba biz daha fazla nasıl turist getirtebiliriz diye de bir çalışmamız olursa herkese faydası olur çünkü iç piyasadaki iş hiçbir esnaf arkadaşı tatmin etmiyor, onun için bizim de bu konuya önem vermemiz gerekiyor. Turizm İl Müdürlüğüyle, sivil toplum örgütleri ile ve esnaflarla koordineli olursak çok daha güzel şeyler yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

 

ESNAFA ÇAĞRI; TURİSTLERİ KAYBETMEYELİM
Havaların sıcak seyretmesinden dolayı kışlık ürünlerin satışındaki durgunluğu aşabilmek adına bazı ürünlerde maliyetine satış yaptıklarını da ifade eden Gültepe, bir de esnafa çağrıda bulundu. Gültepe, açıklamalarını şu şekilde tamamladı; “Fiyatlarımız çok makul. Zaten kış ılık geçiyor ve birçok ürün de elimizde kaldığı için neredeyse maliyetine satış yapıyoruz. Hatta zararına sattığımız ürünler bile var. Ancak bütün esnaf arkadaşlarıma da çağrımdır; bunu fırsata çevirelim, İranlı turistlere gerekirse maliyetine satış yapalım. Bunu yapabilirsek daha çok İranlı alışveriş için buraya gelecektir. Bu indirimleri turistlere mutlaka yansıtalım. Bu çok daha iyi olacaktır, bu şekilde İranlı turistlerin seneye daha fazla gelmeleri için de bir artımız olacaktır. Bu konuda bütün herkes elinden geleni yaparsa çok daha iyi olur. Van olarak İstanbul Laleli'nin durumuna düşmememiz gerekir, çünkü orada turiste yanlış davranıldı, çok iyi olan işleri bu yanlıştan sonra düştü, biz de aynı yanlışa düşmeyelim. Biz daha iyisini yapalım, çünkü önümüzde bir yanlışlık örneği var, bu yanlışı gördüysek biz o zaman doğrusunu yapalım. Onun için gelen turistlere sahip çıkmalıyız, üstümüze düşen ne varsa yapmalıyız, otelcilerimizin, esnaflarımızın, turizm şirketlerimizin, Turizm İl Müdürlüğümüzün ve sivil toplum örgütlerimizin hep beraber koordineli çalışmamız gerekiyor, ki böyle yaparsak en iyisini yapmış oluruz diye düşünüyorum.”

 

KAMPANYALAR ERKEN BAŞLADI
Lee Cooper Mağaza Müdürü Davut Duruk da, kar yağışının olmamasının, havaların ılık geçmesinin kışlık giyim satışlarına büyük bir etkisinin olduğunu söyledi.
Duruk, şöyle konuştu; “Bizde şu psikoloji vardır, kar yağmayana kadar kışlık elbise alınmıyor. Bu sene de kar olmayınca doğal olarak işlerimiz de durgun geçiyor. Normalde indirim kampanyalarımız 3'ncü ayda başlar ama bu sefer kampanyaları erkene çektik, yani 1'inci ayın sonlarına doğru erken bir kampanyaya girmiş olduk. Şuan yerel haktan ziyade İranlı potansiyeli var, yerel halk açıkçası çok fazla alışveriş yapmıyor. Yani şu sıralar Van piyasası daha çok İranlı üzerinde dönüyor diyebilirim. İç piyasa iç açıcı değil, Van piyasası da çok durgun. Bunun en büyük sebeplerinden birisi de kiraların çok yüksek olmasıdır bana göre. Kiralar yüksek olunca bu her şeye yansıyor, bu da ister istemez işlerimizi de etkiliyor, piyasa da olumsuz bir şekilde etkileniyor. Bugün gelen turistlere yönelik yatırımlar yapılmazsa turisti çekemezsek zaten Van piyasası bitmiş oluyor.”

 

“İRANLI MÜŞTERİNİN BİZE KATKISI ÇOK FAZLA”
Son olarak görüşlerini paylaşan Koton Van Mağazası Müdürü Ercan Oskay ise şöyle konuştu; “Geçen seneye göre tabii ki kar yağışı yok, ama bundan dolayı kışlık elbise almadığını dile getiren çok kişiye rastlamadık. Zaten bizim yoğunlukla İranlı müşterimiz olduğu için çok fazla etkilenmedik bu durumdan. Satışlarımız konusunda geçen seneyle çok büyük bir fark yok bu yüzden, sadece şu bizi etkiledi; İran’daki karışıklıktan dolayı İranlı müşteri sayısı azaldı, o bizi etkiledi. Bunun dışında mağaza için hava şartlarından dolayı geçen seneye göre çok büyük bir küçülme yok. İşlerimiz rutin bir şekilde devam ediyor, kar yağmıyor diye müşterilerimiz kışlık ürün alışverişinden çok da geri kalmadı. Çünkü kışlık ürünlerin yarısı neredeyse yüzde 70 indirimli. Bu yıl için olmasa bile gelecek sene giymek adına şimdiden alışveriş yapan müşterilerimiz var. Bundan dolayı bir sıkıntı yaşamadık heralde. Şuan göründüğü gibi mağaza içinde İranlı müşterimiz çok sayıda var, bu anlamda İranlı ve yerel müşterilerimizi değerlendirirsek yüzde 50 - 50 bir oranlama yapabiliriz. İranlılar ilimize Çarşamba akşamından gelmeye başlıyorlar, cumartesi sabah dönüyorlar. Gelen turistlerin sayıları belli olmuyor, bazen günde 500-600, bazen 1000 kişi, bazen de beklentimizin çok altında olabiliyor. Sınırdan geçiş sorunu olmadığı sürece sürekli geliyorlar ama onların bizi en çok etkilediği dönem Mart ayıdır. Alışverişte İranlı müşterilerimizin birçoğu toplu bir alışveriş yapıyor. Yerli müşterilerimiz maksimum 4 ürün alırken İranlı müşterilerimiz daha çok ürün alıyor, örneğin tek bir İranlı müşteriye 700 adet ürün satışı yaptık. Yani İranlı müşterinin bize katkısı çok fazla, kent olarak bunun kıymetini bilmeliyiz” dedi.
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi