Servis Şoförlerine yeni yaş sınırlaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı servis şoförlüğüne 26 yaş sınırlaması uygulaması getirilmesinden servis şoförleri memnun oldu.

VAN 2.03.2015 16:26:43 0
Servis Şoförlerine yeni yaş sınırlaması
Tarih: 01.01.0001 00:00
Ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı Lütfi Elvan yaptığı açıklamada mevcut uygulamaya göre 18 yaşını dolduranların artık servis şoförü olamayacağını belirterek yeni yaş sınırlamasının 26 olduğunu ve uygulamanın eğitim ve öğretimde aksamalara neden olmaması için 1 Eylül 2015 tarihinde yürürlüğe gireceğini söyledi.

Söz konusu uygulamaya Vanlı servis şoförlerinden tam destek gelirken, Onur Van oförler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu üyesi Abdulkahhar Temel İlke Haber Ajansına (İLKHA) önemli açıklamalarda bulundu.


Bakanlığın getirdiği bu uygulamanın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Abdulkahhar Temel ‘'Bakanlığın bir an önce bu yasayı çıkarmasını istiyoruz. Bütün toplu taşıma araçlarının her gün denetlenmesini istiyor ve uzun süreli aksaklıkların olmasını istemiyoruz. Günübirlik denetleme istiyoruz. Toplu taşıma işinde çalışan servisçi veya diğer kurumlar olsun bunların sürekli bir şekilde denetlenmesi bizi memnun eder'' dedi.

“Bakanlığın getireceği yaş sınırlaması yerinde bir uygulamadır”

Bakanlığın getirdiği yaş sınırlamasının bölgemizdeki işsizlik sayısını artıracağını ancak bu uygulamaya uyacaklarını belirten Temel devamla; “Bakanlığın getireceği yaş sınırlaması yerinde bir uygulamadır. Ancak bölgemizde işsizliğin hat safhada olması ve bugün servis şoförlerinin birçoğunun yaşlarının yirmi ve üstü olması bakanlığın getireceği sınırlamayı bölgemiz için yirmi üç ve yirmi dört yapması işsizliği önleme açısından daha uygun olurdu Çünkü bugün servis şoförlüğü yapan bir kişi bölgemizde 23 ve 24 yaş aralığındadır. Ancak bakanlığın çıkardığı yasa yirmi altıyı yaşı sınırlamasını gerektiriyor dolayısıyla uygulama başladığı zaman bu insanlar da işsizlik kervanına katılacaktır. Ancak bakanlık böyle bir uygulama getirmiş ise bizlerde buna uymak zorundayız.” İfadelerini kullandı

“18 yaşını dolduran bazı kişilerin servis şoförlüğü yapmasına karşıyız”

Servis şoförlüğü yapacak kişilerin basiret sahibi olması gerektiğini ve 18 yaşını dolduranların servis şoförlüğü yapmalarına karşı olduklarını belirten Temel sözlerine şunu ekledi; “18 yaşını dolduran bazı kişilerin servis şoförlüğü yapmasına karşıyız. Şunu söylemek gerekirse 25 yaşına kadar da servisçilik yapmaması lazım. Çünkü bu şartlarda şoförlük yapan kişiler genç olduğu için tecrübesizler ve meydana gelecek olumsuz bir durum karşısında nasıl hareket edileceğini tam manası ile bilemez dolayısıyla bizler toplu taşıma araçlarını kullanan kişilerin daha deneyimli, tecrübeli, evli ve basiret sahibi kişiler olmasını istiyoruz. Servis şoförü olacak kişilerin özellikle sabıka kayıtlarının araştırılması gerekir.”

“26 yaş uygulamasını hemen yerine getirilmesi eğitimde aksamalara neden olabilir”

Uygulamanın daha sağlıklı ve verimli olması için önümüzdeki sezon başında uygulanması gerektiğini belirten Temel son olarak,”Bakanlığın getireceği bu uygulamanın hemen yürürlüğe konması devam eden eğitim ve öğretim de aksamalara neden olabilir. Dolayısıyla biz bu uygulamanın önümüzdeki sezon da yerine getirilmesini istiyoruz. Zaten okulların kapanmasına 2-3 ay gibi bir zaman kaldı” ifadelerini kaydetti.