SELAM YURDU

Yasin Aydoğan

VAN 1.12.2018 10:14:36 0
SELAM YURDU
Tarih: 01.01.0001 00:00
 SELAM YURDU

Yasin Aydoğan

Yunus suresi 25. Ayette selam yurdu (Dar-ı Selam) ifadesi geçiyor.

Okuyalım!

“Allah barış (esenlik, huzur, güvenlik, mutluluk, emniyet) yurduna (ülke-belde) çağırır ve isteyeni-dilediğini dosdoğru yola yöneltip iletir.”

Dar kelimesi bir çok kelimeye terkible çok farklı alanlara da taşınmış.

Örnek ; Darul İslam, Darul Erkam, Darul Küfür, Darul Cahiliye, Darul Eytam, Darul Eman, Darul Hadis, Darul Kur’an, Darul Beka, Darul Ahirah, Darul Bevar, Darul İlim, Darul Fünun, Darul Aceze, Darul Ulum, Darul Kitab, Darul Hikme gibi.

Dar ; Yer, mekân, konak, ev, yurt, dünya manalarına geliyor.

Selam ; barış, esenlik, güvenlik, mutluluk, huzur, emniyet.

Selam yurdu, kelam yurdudur.

Selam yurdu diyaloğun, diyalojik ilişkinin, sözün öne çıktığı bir yurttur.

Selam yurdu cennetin, cennete giden yolun adresinin verildiği  Kur’an’da tarif edilen bir yurttur.

Kitab-ı Hakim içinde yaşadığımız, ahiretin tarlası bu dünyanın da nasıl cennet olabileceğinin cennete çevrilebileceğinin işaretlerini-emarelerini sunuyor.

Selam yurdu, kelam yurdudur, sözün ve kulağın öne çıktığı, İletişim kurabilen-kurulabilen, birbirlerini dinleyen, dinleme medeni tavrını ortaya koyan-koyabilen insanların yaşadığı yurttur.

Kelamın, diyaloğun olduğu yerde insanın bir çok fonksiyonu işlevseldir. Beden, göz, kulak, dil, hukuk, edeb kuralları gibi.

  

 “Oradaki duaları: "Allah'ım, Sen ne Yücesin"dir ve oradaki dirlik temennileri: "Selam"dır; dualarının sonu da: "Gerçekten, hamd alemlerin Rabbi olan Allah'ındır." (Yunus 10)

 

"Sabrettiğinize karşılık selam size. (Dünya) Yurdun(un) sonu ne güzel." (Ra'd 24)

 

“İman edip salih amellerde bulunanlar, Rablerinin izniyle altından ırmaklar akan, içinde ebedi kalacakları cennetlere konulmuşlardır. Orada birbirlerine olan dirlik temennileri: "Selam"dır. (İbrahim 23)

 

“Onda ‘boş bir söz' işitmezler; sadece selam (ı işitirler). Sabah akşam, onların rızıkları orda (bulunmakta)dır. (Meryem 62)

 

“İşte onlar, sabretmelerine karşılık (cennetin en gözde yerinde) odalarla ödüllendirilirler ve orda esenlik dileği ve selamla karşılanırlar. (Furkan 75)

 

“O'na kavuşacakları gün, onların dirlik temennileri: "Selam"dır. Ve O, onlara üstün bir ecir hazırlamıştır. (Ahzab 44)

 

“Çok esirgeyen Rabb'dan onlara bir de sözlü "Selam" (vardır)”. (Yasin 58)

 

“Rablerinden korkup-sakınanlar da, cennete bölük bölük sevkedildiler. Sonunda oraya geldikleri zaman, kapıları açıldı ve onlara (cennetin) bekçileri dedi ki: "Selam üzerinizde olsun, hoş ve temiz geldiniz. Ebedi kalıcılar olarak ona girin." (Zümer 73)

Yukarıdaki Ayat-ı Beyyinat mutlak ödüller beldesi cennete dair tasvirler sunuyor bize.

Hepimiz orayı arzuluyoruz, taleb ediyoruz, kazanmak için gücümüz ölçüsünce uğraşıyoruz.

Bu dünyayı da cennetin bir mukayyed şubesi yapabiliriz. Selam yurduna dönüştürebiliriz.

Karşılama sözü selamı, birbirimize esenlik temennisi olan karşılama uğurlama sözü olan güzel dilek ve temennileri eğer ahlaka dönüştürebilirsek ve Es Selam olan Rabbimizin selim-salim kitabına muvafık-mutabık kılabilirsek o zaman şunu çok rahatlıkla dillendirebiliriz ; Bu dünya selam yurdu olur, biz de selam yurdu sakinleri oluruz.