Şeker-İş Erciş Şubesi: “Şeker fabrikaları okuldur”

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesini istemediklerini belirten Şeker-İş Sendikası Erciş Şube Başkanı Yavuz Şahin, “Bu fabrikalar zannedilmesin ki sadece şeker, melas, küspe üretir, bu fabrikalar çalışma hayatımızın en değerli o

VAN 5.03.2018 10:20:26 0
Şeker-İş Erciş Şubesi: “Şeker fabrikaları okuldur”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından, aralarında Muş, Erzurum ve Erzincan şeker fabrikalarının da bulunduğu 14 şeker fabrikasının satış yöntemiyle özelleştirilmesi için alınan karar, Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. 

Erciş Şeker Fabrikası ile geriye kalan diğer fabrikaların da 2018 yılı içinde özelleştirileceği belirtiliyor.

 

"ÖZELLEŞTİRMEYİ DOĞRU BULMUYORUZ"

Açıklamalarda bulunan Şeker-İş Sendikası Erciş Şube Başkanı Yavuz Şahin, şeker fabrikalarının özelleştirilmesini doğru bulmadıklarını söyledi.

Özelleştirmenin, yaklaşık 10 milyon insanı ilgilendiren bir konu olduğunu iddia eden Şahin, “Çalışma hayatımızın temel dinamiklerini oluşturan çiftçi, işçi, memur, nakliyeci, besici gibi yaklaşık on milyon insanımızı direk ilgilendiren, ülkemizin güzide kuruluşu şeker sanayi, özelleştirme adı altında kapatılmaya doğru sürüklenmeyi asla hak etmemektedir.” dedi.

 

OKUL BENZETMESİ

Şeker fabrikalarını, işlevi ve işleyişi açısından okula benzeten Şahin, şunları söyledi:

“Bu fabrikalar zannedilmesin ki sadece şeker, melas, küspe üretir, bu fabrikalar çalışma hayatımızın en değerli okullarıdır. Geçmişten geleceğe uzanan birer kültür abidesidir. Tıptır, kimyadır, fiziktir, coğrafyadır, tarihtir ve beşeri ilişkilerin yazılmayan kurallarıdır. Bu fabrikalarda bulursunuz çalışma hayatının ahlakını. Sevgiyi, saygıyı, vefayı, çevreye duyarlılığı... Doğuyla batının kaynaşıp bir bütün olduğunu gene bu fabrikalarda bulursunuz.”

 

SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Şeker pancarının ve fabrikalarda üretilen şekerin önemine de değinen Şahin, “Bir dekar pancar yaprağının havaya salgıladığı oksijen miktarının 7 dekar ormanlık alana eş değer olduğunu gene burada öğrenirsiniz. Evet, bir diğer alanımız sağlıktır bizim. Mısır özünden elde edilen nişasta bazlı tatlandırıcıların vücudumuza salgıladığı kanserojene karşı en güzel alternatiftir ürettiğimiz bembeyaz şekerimiz. Çiftçimizin çalışma hayatı kurallarıyla tanışıp kaynaştığı bir güzel kuruluştur. Hiç aksatılmadan taahhütlerin yaşandığı en güzel ortamdır. İşte ‘devlet’ dedirten düzenlemesiyle özellikle doğuda bir beka örneğidir. Güzel coğrafyamızda doğuyla batının kaynaşıp harman olduğu yerdir.” diye konuştu. 

 

"ÖZELLEŞTİRME İPTAL EDİLSİN"

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararının iptal edilmesi için çağrıda bulunan Şahin, şunları kaydetti:

“Bir fabrikadan çok okul özelliğiyle ön plana çıkan bu kültür mirasımız hoyratça yok edilmeyip gelecek nesillere daha da geliştirilerek bırakılabilecek en güzel miras olmalıdır. Bu güzel kuruluşumuz özelleştirildiğinde yukarıda sıraladığım maddi ve manevi değerlerimiz de büyük ölçüde törpülenmiş olacaktır. Böyle bir hatayı başta sayın Cumhurbaşkanımız ve onun değerli ekibinin kesinlikle yapmaması temennimizdir. Karar iptal edilmelidir.”

 

İHALELER NİSAN’DA
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın, 14 şeker fabrikasının satış yöntemiyle özelleştirilmesi için açtığı ihaleler Nisan ayında yapılacak.

Türkiye Şeker Fabrikası AŞ'ye ait 14 şeker fabrikasından Bor, Çorum, Kırşehir ve Yozgat fabrikalarının ihalesi için 3 Nisan; Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu ve Turhal fabrikaları için 11 Nisan; Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş fabrikaları için de, 18 Nisan tarihleri belirlenmişti. 

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi