Şehrin göbeğinde kat çıkılıyor

Yaklaşık 5 yıl önce, kaçak kat çıktıkları iddiasıyla Van Belediyesi tarafından Yıldız İş Merkezi'nin en üst katı için yıkım kararı alınmış, ama son anda mahkemenin 'yürütmeyi durdurma' kararı üzerine yıkım durdurulmuştu. Ay

VAN 8.07.2015 13:53:40 0
Şehrin göbeğinde kat çıkılıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
Deprem kenti Van'da son yıllarda kaliteli inşaat sayısı artarken, deprem görmüş yapıların bir kısmının da ek katlarla yükseldiği görülüyor. Şehrin göbeğinde bulunan Yıldız İş Merkezi de bunlardan biri. Yıldız İş Merkezi'nin altıncı katı, yaklaşık 5 yıl önce Van Belediyesi tarafından kaçak kat çıkıldığı için yıkılmak üzereyken, mahkeme kararı ile bu karar uygulanmamıştı. Söz konusu iş yerinin üst katı, Van Belediyesi ekipleri tarafından Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekiplerinin de aldığı güvenlik önlemleri arasında tam yıkılacakken, son anda mahkemenin 'yürütmeyi durdurma' kararı üzerine yıkım durdurulmuştu.
Aynı bina Van'da iki büyük, sayısız küçük depremden sonra bile kat çıkmaya devam ediyor. Aradan geçen beş yıllık süre zarfında demir ve çelik karışımlı üç kat daha çıkan Yıldız İş Merkezi, birçok kişinin de dikkatinden kaçmıyor. Kat çıkma esnasında zaman zaman yukarıdan düşen bazı malzemelerin aşağı da dolaşanlara tehlike oluşturduğu, söz konusu binanın alt katındakiler tarafından bizzat dile getirilmişti.
Vatandaşlar ise beş yıl önce altıncı katı yıktırılacakken, şimdi üç kat daha yükselmesine anlam veremediklerini ifade ediyor.
Hatırlanacağı üzere dönemin Van Belediye Başkan Yardımcıları Abdurrahman Doğar ve Sabri Abi, belediye yıkım ekipleri ile birlikte Cumhuriyet Caddesi eski Çarşı Polis Merkezi'nin hemen yanında yapılan Yıldız İş Merkezi'ne giderek, kaçak çıkılan katı yıkmak için çalışmalara başlamıştı. Yıkım için hazırlıklar tamamlanmış, ancak mahkemeden son anda alınan yürütmeyi durdurma kararıyla söz konusu yıkım durdurulmuştu.
Dönemin Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, yasa dışı kaçak bir yapının yıkımı için belediye meclisinden karar çıktığını, ancak yargı kararıyla yıkımı gerçekleştiremediklerini ifade etmişti.


Bölge: Bişar Ulutaş