'Sefo Deresi' katliamına kınama

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Van il örgütü tarafından yapılan açıklamada, kamuoyunda '33 Kurşun' olarak bilinen Özalp-İran sınırında yer alan Sefo Deresi'nde 32 kişinin topluca kurşuna dizilmesi olayı kınandı.

VAN 1.08.2015 11:03:26 0
Tarih: 01.01.0001 00:00

Haber: Adil HARMANCI

Van'ın Özalp ilçesine bağlı Koçkıran köyünün İran sınırıyla bitişik Sefo Deresi'nde 30.07.1943 tarihinde dönemin 3'üncü Ordu Müfettişi Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın emriyle 33 köylü kurşuna dizilirken, 32 köylü öldü, 1'i de yaralı olarak kurtuldu.

Olay, kamuoyunda "33 Kurşun" ya da "Muğlalı Olayı" olarak anılmaya başlandı. Daha sonra olayla ilgili olarak şiirler ve romanlar yazıldı.

Olayla ilgili olarak Mustafa Muğalı idam cezasına çarptırıldı ve cezası infaz edilmeden cezaevinde yaşamını yitirdi.

Olayın perde arkası ise şimdiye kadar aydınlatılamadı.

YILDÖNÜMÜ AÇIKLAMASI

"33 Kurşun" olayının yıldönümü nedeniyle PAK Van il örgütü tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Aradan 72 yıl geçmesine rağmen olayın halen aydınlatılamadığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Bu katliam, Kürdistan tarihinde derin izler bırakmış, etkileri bugün de devam eden, hesabı sorulmamış bir katliamdır. Şiddetle kınıyoruz. İkinci Dünya Savaşı ortamında Kürtlere gözdağı vermek, olası kalkışmaları daha başından önlemek amacıyla gerçekleştirilen bu katliam, kamuoyuna, Rus ajanı köylülerin devletle çatışırken ölmesi şeklinde sunuldu. Oysa bu bir yalandı. Gerçek neden, İran Kürdistan'ında gelişen olaylardan etkilenen ve onları desteklemek için çeşitli yardımlarda bulunan Kuzeyli Kürtleri, tarihte sıkça görüldüğü gibi, 'tedip ve tenkil'e tabi tutmaktı."

YARALININ VERDİĞİ BİLGİLER

Olayın karanlıkta kalmayla yüz yüze bir olay olduğunu ancak yaralı kurtulan bir köylünün tanıklığının çözmede yardımcı olduğu ifade edilen açıklamada, "Çok geçmeden gerçek ortaya çıktı. Yaralı kurtulan köylülerden birinin verdiği bilgi ve DP'nin etkili muhalefeti neticesinde gerçekleştirilen Meclis soruşturmasının ardından, katliamın doğrudan devlet tarafından planlandığı ve gerçekleştirmek üzere, bir zamanların İstiklal Mahkemesi başkanlarından, Teşkilat-ı Mahsusa üyesi, İnönü'nün arkadaşı, 'Doğu'nun Aslanı' olarak ilan edilen Mustafa Muğlalı'nın görevlendirildiği ortaya çıktı." ifadesi kullanıldı.

KIŞLAYA MUĞLALI İSMİ

Bir süre önce Özalp'te bir kışlaya Muğlalı isminin verilmesine de dikkat çekilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Kaçakçılık suçlamasıyla yargılanan fakat serbest bırakılan bu köylüler, Ankara'nın talimatıyla, Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın emri üzerine 226. Alay 2. Tabur Komutanlığı'na bağlı süvari birliği tarafından kurşuna dizilmişlerdi. Bu katliamı yapan Mustafa Muğlalı'nın adının Van'da bir Askeri Kışlaya verilmesi devletin Kürt halkına bakışının ve resmi politikasının apaçık göstergesidir. '33 Kurşun' olayı, merkezi düzeyde tasarlanan ve Kürtlere gözdağı vermek amacıyla taammüden işlenen bir katliamdır. Amacı ve uygulaması bakımından Koçgiri, Sason, Piran, Zilan ve Dersim trajedisinin bir devamıdır. '33 kurşun'u unutmadık, unutturmayacağız. Bir kez daha bu katliamın kurbanlarını saygıyla anıyor, bu katliamı gerçekleştirenleri şiddetle kınıyoruz."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı