SEÇMELİ DERSLERE DİKKAT

M. ALİ DOYAR

VAN 22.02.2017 20:10:09 0
SEÇMELİ DERSLERE DİKKAT
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Allah’ın adıyla

Bilindiği üzere, ortaöğretimde zorunlu dersler yanında seçmeli dersler de vardır. Bu seçmeli derslerden hangisi talep edilecekse, velinin onayıyla öğrenci tarafından tercih edilip okul idaresine dilekçe ile verilmesi gerekir. Bu tercihin son tarihi 24 Şubat Cuma günüdür. 

Söz konusu seçmeli dersler arasında Kur’an’ı Kerim, Hz. Muhammed’in (sav) hayatı ve Temel Dini Bilgiler de vardır.
Ortakokullarda; Kur’an’ı Kerim, Hz. Muhammed’in hayatı Temel Dini Bilgiler dersleri haftalık 2’şer saat olarak belirlenmiş. Aynı şekilde ortaokullarda haftalık seçmeli ders toplamı, 6 saat olarak belirlenmiş. 

Liselerde ise; haftalık olarak Kur’an’ı Kerim 2, Hz. Muhammed’in hayatı 2 ve Temel Dini Bilgiler de (1-2) saat olarak belirlenmiş. Bununla birlikte liselerde haftalık seçmeli ders toplamı, 7  saat olarak belirlenmiş.

Seçmeli derslerden, aynı dersi seçen öğrenci sayısı 10 olunca, onlar için sınıf açılır ve seçtikleri derslerde eğitim görürler. 
Velilerimize bu konuyu bir kez daha tatırlatarak, buna karşı duyarlı olmalarını, üzerinde durmalarını ve Kur’an’ı Kerim, Hz. Muhammed’in (sav) hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerini tercih etmelerini öneriyoruz. 
Velilerimizin;  Kur’an’ı Kerim, Hz. Muhammed’in (sav) hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerini seçmeleri, aynı zamanda çocuklarına karşı sorumluluklarının da bir gereğidir. Nitekim çocuklara İslami eğitimi vermek ebeveynin temel görevlerindendir. Bunun okulda verilmesi ise ayrı bir güzellik ve ebeveynin işini kolaylaştıracak bir destektir. 


Ancak ne yazıktır ki bu derslere olan ilgi, istenen ve beklenen seviyede değildir. Halbuki bizim toplumumuzda rağbetin en çok bu derslere olması gerekirdi. Çünkü halkımız Müslümandır, bu dünyanın imtihan yeri olduğuna ve burada yaptıklarından dolayı ahirette hesaba çekileceklerine inanmaktadır. İslam’ı öğrenmek, yaşamak ve böylece Allah’a hakkıyla kulluk etmek için gayret göstermek, bu imanın bir gereğidir. Çocuklara da İslam’ın öğretilmesi, benimsetilmesi ve tatbik ettirilmesi, yine bu imanın bir gerğidir. Bu bakımdan yeni neslin, okulda okutulan Kur’an’ı Kerim, Hz. Muhammed’in hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerini öğrenmeleri hem onlar açısından hem de onlardan birinci derecede sorumlu olan ebeveynleri açısından önemlidir. 

Gördüğümüz kadarıyla pek çok veli, ortaöğretimde okuyan öğrencisini kendi haline bırakmaktadır. Belki garip gelecektir ama bazıları, öğrencisinin hangi sınıfta olduğunu bile bilmemektedir. İlkokulda iken küçüktür diye okula götürüp getirmeyle ilgilenilmiş olsa da ortaöğretimde, özellikle de lisede okuyan öğrencilerle pek ilgilenilmemektedir. Ancak velilerimizin öğrencileriyle yakından ilgilenmeleri, derslerini ve okuldaki durumlarını takip edip yardımcı olmaları gerekir. Onları kendi hallerine bırakmamalıdırlar. 
Allah’a emanet olun.