Sayğın: Çözüm için mazeret kalmadı

Hür Dava Partisi (Hüda Par) İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, Van'ın acil çözülmesi gereken sorunları olduğunu belirterek, 'Daha önce Hükümet kanadı HDP veya DBP'li belediyelerle olan kopuk ilişkileri mazeret gösterip, sorunların çözülem

VAN 7.09.2017 10:32:52 0
Sayğın: Çözüm için mazeret kalmadı
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Hür Dava Partisi (Hüda Par) İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, beraberindeki parti yöneticileri ile birlikte gazetemizi ziyaret ederek, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

     Sayğın, halkın en önemli taleplerinin bir nevi göz ardı edildiğini söyleyerek, Van Çevre Yolu'nun mutlaka bitirilmesi gerektiğini, yeni otogar, yeni stadyum, yeni yollar konusunda da adımlar atılması gerektiğini belirtti.
    Sayğın, Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün halka rağmen Edremit'te denizi doldurarak ve adeta denizi kapatarak köprülü kavşak yapmasını da sert dille eleştirdi.

     "ARAKAN'DAKİ ZULÜMLERE SESSİZ KALINIYOR"
   Bayram dolayısıyla kentte birçok STK ve esnafı ziyaret ettiklerini, bu kapsamda gazetecilerin de bayramını kutladıklarını söyleyen Sayğın, bayramın birlik ve beraberlik günü olduğunu ifade etti.
   Kurban Bayramı'nı buruk kutladıklarını, zira Myanmar Ordusu'nun Arakan'daki Müslümanlara büyük katliamlarda ve zulümlerde bulunduğunu söyleyen Av. Sayğın, "Batı ülkelerinde birkaç kişinin öldürülmesi ile bakıyorsunuz çok sayıda ülke lideri bir araya gelip kınamalarda bulunuyor. Ancak iki-üç gün içinde Arakan'da iki-üç bin kişi öldürüldü. Göç esnasında veya nehir geçişlerinde de çok sayıda kişi boğularak veya açlıktan hayatını kaybetti. Sesler çok cılız çıkıyor. Bakıyorsunuz Türkiye'den ve İngiltere'den Birleşmiş Milletlere çağrı yapıldı. Ama birçok ülkeden ses çıkmadı. Rabbim'den Arakan'daki zulümlerin son bulması için yardım diliyoruz. Dualarımız bu yönde. Ama biz daha fazla çaba göstermeliyiz. Biz, çözümü Birleşmiş Milletler'de de görmüyoruz. Birinci görev bizimdir. Biz kendimiz adım atmalıyız. Müslüman ülkelerden çok daha gür ses çıkmalıdır" ifadelerini kullandı.

    SAYĞIN, KENTİN ÇÖZÜLEMEYEN SORUNLARINA DEĞİNDİ
     Konuşmasında son 5-10 yıldır Van'ın en önemli ve en çok konuşulan sorunlarına da değinen Av. Sayğın, "Son yıllarda sürekli gündem olan, ama bir türlü çözülemeyen bu kentin ana sorunları var. En temel taleplerden biri Van Çevre Yolu'dur. Daha önce belli sıkıntılardan dolayı bu sorunun çözülemediği ifade ediliyordu. Hükümet kanadı HDP'li veya DBP'li belediyelerden dolayı bu sorunun çözülemediğini mazeret gösteriyordu. Ama şimdi yerelde kayyumlar belediyeyi yönetiyor. Dolayısıyla hiçbir engel kalmadığını görüyoruz. Bu çevre yolunun başlamaması için hiçbir sebep kalmadı. Bizce halkın yoğun talebine rağmen Karayolları bu konuda adım atmıyor. Ama halkın tüm ısrarına rağmen Edremit'te devasa bir bina yapıp, binayı da mazeret gösterip herkesin itirazına rağmen köprülü kavşak yapabiliyor. Halbuki köprülü kavşak yerine yan yollar yapılabilirdi. Ama ne yaptılar, denizi doldurup, hatta duvarlarla kapatarak köprülü kavşak kondurdular. Bu, kesinlikle doğru değildir. Oysa köprülü kavşağın acil yapılması gereken Van'da birçok bölge vardır. Hastanenin olduğu kavşak, Otogarın olduğu kavşak, yine benzer birçok noktada trafik akışını rahatlatacak yerlere köprülü kavşak yapılabilirdi. Ama Karayolları bu işleri bırakıp, halka rağmen denizi doldurarak kendisi için köprülü kavşak yapıyor. Çevre Yolu'nun yapılmamasında da para harcamamak için bu işi yapmadığını düşünüyoruz. Halkın arazisinde bu yol geçecekse, kamulaştırma yolu ile bu sorun çözülebilir. Bizler heyet olarak bu sorunu Sayın Valimizle de görüştük. Kendisinde bir azim gördük, inşallah Van Çevre Yolu sorunu bir an önce çözülür" ifadelerin kullandı.

    "İSKELE CADDESİ ÇİFT ŞERİT OLMALI"
     Kentin diğer sorunlarına da değinen Hüda Par İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, "Van'da son 5-10 yıldır çözüm bekleyen başka sorunlar da var. Bakın yeni otogar sorunu sürekli konuşulmasına rağmen bir türlü çözülmedi. Bu kente mutlaka modern bir otogar yapılması lazım. Van'da yine Beşyol'da Kent Meydanı yapılması gerekir. Öte yandan İskele Caddesi'nin tek yön olarak kullanılması özellikle birçok esnafı olumsuz etkiliyor. Şimdi tek yön olarak kullanılmasının mazereti olarak trafiğin kilitlenmesini gösteriyorlar. Öyleyse trafiğin durmadan akışını sağlamak lazım. Bu da birkaç köprülü kavşak ile yapılabilir. Mutlaka çift şerit olmalı ki, iki taraftaki esnaflar da mağdur olmasın. Bakın İkinisan Caddesi'nde güzel çalışmalar yapılacağı ifade ediliyor. İskele Caddesi de ihmal edilmesin istiyoruz. Bu cadde Van'ın en prestijli caddesidir. Yine İskele Caddesi, Sıhke Caddesi, Kazım Karabekir ve Şabaniye yolunun birleşmesi için yeni ve alternatif yollar yapılabilir. Bu tür yollar İskele Caddesi'ni de rahatlatır ve bu yol çift şerit olarak kullanılır” dedi.

    18. MADDE BÜYÜK SORUN...
   Yolların genişletilmesi konusunda da özellikle belediyeler 18. Maddede ısrar etmemelidir. Yolu genişletiyorlar, adamın arsasından geçiyorlar. Ondan sonra adama para vermek yerine, başka bir sokakta hiç tanımadığı birinin arsasına veya evine ortak ediyorlar. Bakıyorsunuz adamı bir sitedeki binaya ortak yapmışlar. Sitede 100 daire var, 102 olmuyor ki. Bu, ileride aileler arasında Allah korusun çatışmaya bile yol açabilir. Bir sorun çözülürken, başka soruna yol açılmamalı" ifadelerini kullandı.
   Van'da deprem sonrası yıkılacağı söyleyen stadın yerine modern bir stadyum yapılacağı ifadelerinin de boşa çıktığını söyleyen Sayğın, "Bu kente mutlaka modern bir stadyum yapılmalı. Bizce bu stadyum da çevre yoluna yakın bir bölgede ve şehirden biraz uzak bir noktada inşa edilmeli" dedi.
   Şehir planlaması konusunda mimarlarla, mühendislerle veya branşında uzman ismlerle görüşülerek Van'ın çok daha iyi noktalara gelmesi için çalışılması gerektiğini anlatan Sayğın, alınacak olan tedbirler Van'ın modern ve model bir kent olacağına inandığını sözlerine ekledi.