Savaş söylentileri altın piyasasını olumsuz etkiliyor

Son günlerde gündeme gelen ABD'nin Suriye'ye olası müdahalesi birçok sektörde olduğu gibi altın piyasasını olumsuz yönde etkiliyor.

VAN 6.09.2013 10:59:12 0
Savaş söylentileri altın piyasasını olumsuz etkiliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 9 Eylül'de ABD kongresinde Suriye'ye müdahale ile ilgili çıkacak karar öncesinde petrol, dolar, euro ve Altın piyasasındaki tedirginlik devam ederken, Vanlı kuyumcular savaş söylentilerinin kendilerini olumsuz yönde etkilediğini ifade ettiler.


Konuyla ilgili olarak konuştuğumuz kuyumcular düğün sezonu olmasına rağmen işlerin durgunluğundan yakınırken özellikle son günlerde ABD ve Fransa'nın Suriye'ye yapacağı olası müdahale ile altın piyasasındaki tedirginliğin kendilerine yansıdığını belirttiler.


"Altın güvenli liman olarak sığınılan bir yatırım aracıdır"
Altın piyasasında dalgalı bir gidişat olduğunu belirten kuyumcu Ahmet Ergin, özellikle son dönemde Suriye ile alakalı sıkıntılardan dolayı net olmayan bir gidişat olduğunu belirterek, "Ayın 9'unda ABD Kongresi'nde Suriye'ye müdahale ile ilgili çıkacak karar neticesinde, eğer müdahale kararı çıkarsa altının daha da yükselme beklentisi var. Genelde böyle gergin ve savaş ihtimali olduğu dönemlerde altın güvenli liman olarak sığınılan bir yatırım aracıdır" dedi.


Bunun yanında piyasada altın sıkıntısının da olduğunu hatırlatan Ergin, "Özellikle darphanedeki grevden dolayı, piyasaya altın verilmediği için elinde altın olan güçlü kuruluşlar altını fahiş fiyatlara satıyorlar. 155 liraya satılması gereken çeyrek altın şuanda 165 liraya satılıyor. Yarım altın şuan 320, tam altın ise 615 TL'dir. Normalde darphane çıkış fiyatına göre fiyatların biraz daha aşağıda olması gerekiyordu. Bu kasıtlı mıdır veya değil midir bilmiyoruz? Ama işin içinde bir kara borsa var. Birileri de bu kara borsaya göz yumuyor" şeklinde konuştu.


"Müdahale etmesi gereken kurumlar buna göz yumuyor"
Altına en çok ihtiyaç duydukları dönemde altın bulamadıklarını söyleyen Ergin, şunları söyledi: "Bulduğumuz altını da pahalı alıyoruz. Dolayısıyla müşteriye de pahalı satmak zorunda kalıyoruz. Bu tür durumlara müdahale eden kurumlar ise sessiz kalıyor. Mesela doların düşmesine ve ya yükselmesine direk müdahale edilirken altında yaşanan bu sıkıntıya müdahale etmesi gereken kurumların sesiz kalması bizi rahatsız ediyor."


"Sıcak para olmayınca altın tüketimi azalıyor"
Yaz sezonundan dolayı altın tüketimlerinin iyi olduğunu ve yöresel adetlerden dolayı Van bölgesi için altın tüketiminde bir azalmanın söz konusu olmadığını belirten Haşim Sadıksoy, "Altın fiyatları doların aşırı yükselmesinden dolayı biraz yüksektir. Sıcak para olmayınca altın tüketimi de azalır. Fakat düğün mevsimi olmasaydı kuyumcular şuanda ciddi anlamda zarar ederdi. Çünkü tüketim yok ve kiralar pahalı. Piyasalar şuanda aşırı sıkıntıda piyasalarda sıcak para yok. Onun için altının yükselme olayını şuanda beklemiyoruz, düşüş bekliyoruz" dedi.


Altın fiyatlarının yüksek olmasının Suriye'ye olası bir müdahale söylentilerinden kaynaklandığını Sadıksoy, "Çünkü belirginlik olur. İstikrar gelir piyasaya. Şuanda biraz yükselmesinin sebebi sadece dışarıdaki söylentilerdir. Amerika Suriye'yi vuracak mı, vurmayacak mı söylentileridir. Eğer bu olay gerçekleşirse altın ciddi anlamda düşer. Bizim görüşümüz ve ekonomistlerin beklentileri bu yöndedir" şeklinde konuştu.


"Altın piyasası tedirgindir"
Altın fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu belirten Akif Ölmez ise "Ortadoğu'daki savaşlardan ve Suriye'ye olası müdahale söylentilerinden dolayı Altın piyasası tedirgindir. Ancak bölgemiz açısından olaya baktığımızda fiyatlar yüksek olmasına rağmen düğün sezonunu pek etkilemedi. Müşteri mecburen altın düşse de yükselse de alıyor. Geçen aylarda altın ihtiyacı vardı, şuanda altın sıkıntısı yok gibi. Daha çok belirsizlik piyasayı tedirgin ediyor" diye konuştu.


Öte yandan altın alacaklara sahte altın uyarısında da bulunan kuyumcular, "Tanımadığınız ve güvenmediğiniz yerlerden altın almayın! Aksi takdirde geri dönüşü olmayan bir hataya düşebilirsiniz" uyarısında bulundular. (Mehmet Aldemir/Murat Dalgın-İLKHA)