Sanayi sicil belgesi olmayanlar, dikkat

Sanayi Sicil Bilgi Sistemine kayıtlı olmayan sanayi işletmelerinin, para cezası almamaları için 31 Aralık tarihine kadar kayıt yaptırmaları gerektiği belirtildi.

VAN 17.12.2014 16:35:46 0
Sanayi sicil belgesi olmayanlar, dikkat
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Valiliği Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün, İlke Haber Ajansı'na açıklamalarda (İLKHA) bulunarak, Sanayi Sicil Bilgi Sistemine kayıtlı olmayan sanayi işletmelerinin para cezası almamaları için 31 Aralık tarihine kadar kayıt yaptırmaları gerektiğini belirtti.

Van Valiliği Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Gün, Küçük Oto Sanayi sitesine giderek sanayi Başkanı Muhittin Yıldızbaş ile görüşüp konuyla ilgili bizzat bilgilendirmelerde bulundu.

Gün, daha sonra küçük oto sanayi esnafını dolaşarak konuyla ilgili uygulamalı olarak bilgilendirmelerde bulundu. Esnafa sanayi siciline kayıt olması gerekip de bugüne kadar kaydını yaptırmayan işletmelere 31 Aralık tarihine kadar kayıt olmaları halinde idari para cezası uygulanmayacağını belirterek, "Düzenlemelerle sanayi siciline kayıtsız işletme sayısının minimum sayıya indirilmesini hedefliyoruz." dedi.

Gün, sanayi sicil belgesi olan firma sayısının, 161 olup, tespit edilen firma sayısı ise 115 olduğunu söylerken kimlerin Sanayi Sicil Belgesi almalı konusunda ise şunları kaydetti: "Bir maddenin nitelik, şekil, özellik veya birleşimini makine, cihaz, tezgâh, alet yardımıyla veya sadece el emeğiyle kısmen veya tamamen değiştirmek, maddeleri işleyerek devamlı ve seri halde üreten yerler. Madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler, devamlı ve seri halde tamirat yapan müesseseler, enerji elde eden santraller ve gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerleri ve buralarda yapılan işler sanayi işleri sayılır ve bu kapsamda değerlendirilen işletmeler sanayi siciline kayıt edilir."

"Mikro işletmelere kolaylık"
Mikro işletme vasıflarını taşıyan sanayi işletmelerinden kapasite raporu olmayanlar için firma beyanı esas alınacağını dile getiren Gün, Kapasite raporu yoksa ekspertiz raporu nüshası veya onaylı firma beyanı bir dilekçe ekinde ilgili İl Müdürlüğüne verilmesi gerektiğini söyledi.

“El ve ev sanatları ile küçük tamirhaneler bu kanuna tabi değildir”
El ve ev sanatları ile küçük tamirhaneler bu kanuna tabi olmadığını söyleyen Gün devamla, “ Ancak bunlardan teşkilat, imal ve istihsal ettiği madde nevi ve miktarı bakımından bu kanuna tabi olacakları İktisat ve Ticaret Vekaleti (Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü) tayin ve ilan edebilir.” İfadelerine yer verdi.

Gün, sanayi sicil kaydı olmayan işletmelere uygulanacak idari para cezaları hakkında da bilgi verdi. Sanayi işletmesinin zamanında sanayi siciline tescil ettirilmemesi, faaliyete son ya da ara verme, yeniden üretime başlama ve değişiklik hallerinin suresinde bildirilmemesi, yıllık işletme cetvellerinin suresinde verilmemesi halinde 2014 yılı itibariyle 759 TL para cezası kesildiğini, denetim esnasında sanayi sicil belgesinin yetkililere ibraz edilmemesi durumunda 379 TL ve istenen bilgilerin gerçeğe aykırı beyan edilmesi halinde ise bin 520 TL idari para cezası uygulandığını ifade etti.

Sanayi Sicil Belgesi Nedir?
6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 1. maddesi kapsamında değerlendirilen sanayi işletmelerine ve devamlı ve seri halinde tamirat yapan işletmeler ile elektrik veya diğer enerji üreten santraller, gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerlerine verilen ve işletmenin üretim faaliyetine başladığı tarihten itibaren 2(iki) ay içinde alınması zorunlu olan bir belgedir.

Sanayi Sicil Belgesi Nasıl Alınır?
Sanayi Sicil Belgesi almak için,
1-e-Devlet veya Bakanlık Web sitesi Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda işletme yetkilisi tarafından müracaat edilir. Bir dilekçe ekinde, aşağıda belirtilen belgeler (Sanayi Sicil Beyannamesi ve Yıllık İşletme Cetveli'nin elektronik çıktısı) ile üretim yerinin bulunduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne gönderilir veya bir dilekçe ekinde doğrudan aşağıda belirtilen belgeler ile üretim yerinin bulunduğu İlin Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne müracaat edilir.

•Sanayi Sicil Beyannamesi
•Yıllık İşletme Cetveli
•Kapasite Raporu*
•Ticaret Sicil Gazetesi veya Esnaf Sicil Gazetesi

Sanayi Sicil Belgesinin Sanayi İşletmelerine Sağladığı Faydalar Nelerdir?
Sanayi Sicil Belgesi olan sanayi işletmeleri,
İhraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV Tecil-Terkin işleminden faydalanırlar.
Elektrik faturalarını Sanayi Abonesi Tarifesinden öderler.
Kamu İhale Kanununda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlıdırlar.
Dolaylı olarak iş imkanı sağlarlar.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarının sağladığı desteklerden yararlanırlar.

Sanayi Sicil Belgesi Sahibi İşletmelerin yükümlülükleri nelerdir?
Sanayi Sicil Belgesi sahibi işletmelerin yükümlülükleri arasında,

1-Kanunun 4. maddesi gereği ilk müracaatta verilen bilgilerde değişiklik olması durumunda ve sanayi işletmesinin sürekli veya geçici olarak kapatılması veya tekrar faaliyete geçmesi durumunda, bir ay içinde Bakanlığa (Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne) bilgi verilmesi,
2-Kanunun 5. maddesi gereği işletmeler her yıl bir önceki yıla ait bilgileri içeren yıllık işletme cetvelini Nisan ayı sonuna kadar Bakanlığa (Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne) verilmesi,
3-Kanunun 10. Maddesi gereği Sanayi Sicil Belge'sinin görevli memura ibraz edilmesi,
4-Kanunun 11. maddesi gereği doğru bilgi verilmesi zorunlu olup
Yükümlülüklerini yerine getirmeyenler hakkında idari para cezası uygulanır.