Sanayi esnafının çömlek keyfi...

Van'da yıllardır her türlü ekonomik kriz ve işlerin kesat olma durumuna rağmen yemek keyiflerinden vazgeçmeyen birçok oto sanayi esnafı, 'can boğazdan geçer' anlayışı ile yemeklerinden kısmıyorlar. Yeni Oto Sanayi Sitesi'ndeki demirci esn

VAN 30.09.2014 11:21:58 0
Sanayi esnafının çömlek keyfi...
Tarih: 01.01.0001 00:00
          Van'daki oto sanayi esnaflarının birçoğu, özellikle öğle yemeklerini belli gruplar halinde yiyorlar. İlde adeta gelenek haline gelen birlikte yemek yeme anlayışı, çok uzun yıllardır devam ediyor. Bazı esnaflar sabah kahvaltılarını bile birlikte yapıyor. 

          30 YILDIR ÇÖMLEKTE YEMEK PİŞİRİYOR
           Yeni Oto Sanayi'de Şahmerdan Demir Doğrama'nın sahibi Turgut Vanlı'nın oğlu olan Murat Vanlı, geleneksel çömlek yemeğinden vazgeçmeyen esnaflardan. 
'Demirci Turgut Usta' olarak bilinen ve 50 yılı aşkın bir süredir esnaflık yapan Turgut Vanlı'ya ait işyerinde çalışan oğlu Murat Vanlı, çok uzun süredir sanayi esnafı arasında birlikte yemek yeme alışkanlığının olduğunu ifade etti. 

             Murat Vanlı, kendisinin de 35 yıldır baba mesleğini devam ettirdiğini anlatarak, "Babam bu sanayideki en eski demirci ustalarından biridir. Eskiden bölgedeki herhangi bir şehirden bile insanlar geldiğinde 'Turgut Usta' dendiğinde tanırdı. Çünkü babam elli küsur yıldan beri bu mesleği yapıyor. Biz de kendisinin yanında çocukluğumuzdan beri çalışıyoruz. Ben 35 yıldır bu işi yapıyorum. Hemen hemen haftada birkaç kez sanayideki bazı esnaf arkadaşlarla birlikte yemek yiyoruz. Biz demirci olduğumuz için, demirden bacası da olan güzel bir yemek pişirme ocağı yaptık. Bu ocakta çam ağacı veya farklı ağaçlardan kesilmiş odun ateşinde pişen ve genelde çömlekte pişirdiğimiz yemeklerden yapıyoruz. Çömlekte güveç yemeği yaptığımız gibi, türlü, kuru fasulye, nohut yemeği gibi çeşitli yemekler pişiriyoruz. Hem öğle yemeklerinden sanayi esnafı olarak bir araya gelmiş oluyoruz, hem de esnafların birlikteliğini göstermiş oluyoruz. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta da Ahilik Haftası idi. Ahilik haftasında yaklaşık 20 esnaf bir araya gelerek çömlek yemeği pişirdik" diye konuştu. 
Esnaflar arasında yemek pişirildiğinde 'imece' usulüne uyduklarını anlatan Murat Vanlı, "Kimin gönlünden ne koparsa veriyor. Bazen biri az veriyor, ama az veren esnaf başka zaman da çok verebiliyor. Yani çok güzel bir kaynaşma söz konusu. Zaman zaman işlerimiz kötü gitse bile, bir araya geldiğimizde fıkralar anlatılıyor, ironiler yapılıyor ve sohbetlerle moraller düzelebiliyor. Rabbim bu birlikteliğimizi bozmasın" dedi. Vanlı, genelde çayı da odun ateşinde pişirdiklerini söyleyerek, müşterilerin de odun ateşinden pişen çayı çok beğendiğini sözlerine ekledi.  


       Bölge: Fehmi Tekdur