Şamran Kanalı turizme kazandırılıyor

Edremit Belediyesi, 3 bin yıllık tarihi Şamran Kanalı'nı, hazırladığı 'Tarihi Bugünle Buluşturma, Mirası Geleceğe Taşıma Projesi'yle yeniden turizme kazandırmak için çalışmalara başladığını duyurdu. Van için son derece önemli ve

VAN 24.08.2016 10:52:38 0
Şamran Kanalı turizme kazandırılıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Haber: Adil Harmancı

Edremit Belediyesi, Tarihi Şamran Kanalı'nı yaptığı projeyle Van'a ve turizme yeniden kazandırmayı amaçladığını belirtti.
Proje kapsamında çalışmaların startını verdiğini açıklayan Edremit Belediyesi, Gürpınar ilçesinden başlayarak Van Kalesi eteklerine kadar uzanan 52 kilometrelik güzergah boyunca sulama kanalı olarak bundan 3 bin yıl önce Urartular tarafından yapılan mühendislik harikası tarihi Şamran Kanalı'nın ilgisizlik ve bakımsızlık halinden kurtarılacağını duyurdu. 52 kilometrelik tarihi Şamran Kanalının 41 kilometresinin Edremit ilçesi sınırları içinde yer aldığını açıklayan Belediye, tarihi Şamran Kanalının yerleşim alanlarından geçtiği güzergahlarda çalışmalara başlandığını kaydetti.

"TARİHİ DOKUYA ZARAR VERİLMEYECEK"
Şamran Kanalının geçtiği önemli güzergahlardan biri olan ve etrafı ağaçlarla kaplı güzergahta kanalın tarihi dokusuna zarar vermeden yol parkeleme çalışmaları, yürüyüş ve bisiklet yolu oluşturma çalışmalarına başlandığını açıklayan Edremit Belediyesi, ayrıca Şamran Kanalı etrafında oluşturulan yürüyüş ve bisiklet yoluyla beraber ağaçların doğal kamelya görevi yaptığı kanal kenarına da banklar konulacağını bildirdi. Açıklamada, tarihi Şamran Kanalı'nın dokusuna zarar verilmeden çalışmaların yürütüleceği ve turizme kazandırılacağı dile getirildi.

"İLK ETAPTA YÜRÜYÜŞ VE BİSİKLET YOLU YAPILACAK"
Tarihi Şamran Kanalı'nın Van'a yeniden kazandırılacağını belirten Edremit Belediye Başkan Vekili Nurhayat Çelik, Edremit Belediyesi olarak kısıtlı imkanlara ve dar bütçeye rağmen rutin belediyeciliğin ötesine geçerek tarihi, sosyal, kültürel, gençlik, ekonomik, kadın istihdamı gibi birçok konuda şartları zorlayarak halkın layık olduğu projeleri hayata geçirmeye çalıştıklarını söyledi. Bu projelerden en önemlilerden birinin de Tarihi Şamran Kanalı'nın Van halkına yeniden kazandırılması olduğunu belirten Çelik; "Tarihi kanal güzergahı boyunca ilk etapta yürüyüş ve bisiklet yolu yapılacak. Bunun yanında yeşil bitki örtüsünün muhteşem bir görsellik oluşturduğu alanda ağaçların doğal kamelya görevi gördüğü kanal kenarlarına da banklar konularak halkımızı hem tarihle hem doğayla yeniden buluşturacağız. Kent hayatının insanları psikolojik olarak yıprattığı ve doğadan, tarihten kopardığı bir ortamda Şamran Kanalı projesiyle halkımız yeniden oksijenin bolca olduğu, suyun sesinin ve çeşitli endemik canlı türünün yaşadığı Edremit ilçesinin iç kısımlarında doğayla, tarihle buluşarak stres atacak" dedi.
Edremit Belediye Başkanvekili Nurhayat Çelik ve meclis üyeleri Tarihi Şamran Kanalı projesi çalışmalarının yürütüldüğü alanda incelemelerde bulunarak teknik personelden bilgi aldı.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı