Salih Deniz yeni şehir stadyumunu yazdı

'7-8 yıl önce elimize geçen ‘Van Futbol Köyü’ fırsatını kaçırdık. Şimdi büyük bir stadyum ve yanında da başka sahaların yapılması fırsatını da kaçırmayalım.'

VAN 30.06.2016 19:38:03 0
Salih Deniz yeni şehir stadyumunu yazdı
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Değerli okurlar, bildiğiniz üzere özellikle son haftalarda Van’da yeni bir stadyum yapılması için yoğun gayretler söz konusu.

   İki hafta önce Van’da düzenlenen Güç Birliği toplantısında da bu konu gündeme geldi.

   Bu toplantıda Van Valisi Sayın İbrahim Taşyapan, kentin geleceği açısından yeni şehir stadyumu ve yanındaki sahaların kentin biraz uzağına yapılması gerektiğini belirterek, “Van büyüyor ve gelişiyor. Bizim talebimiz yeni stat şehrin dışına yapılsın. Nihayetinde bu stat her gün kullanılmayacak. Şehrin içinde olmasına gerek yok. Ama mevcut stadın yerinin de, spor amaçlı kullanılmasını istiyoruz. Mevcut stadın yerinde güzel bir kapalı spor salonu ve yanında çeşitli bireysel spor aktivitelerinin olacağı spor tesisleri yapılabilir" ifadelerini kullanmıştı.

   Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Nevzat İnanç da aynı düşüncede. Mevcut stadın yerini kimseye verme niyeti yok

   İnanç, bin 500 araçlı otopark, 5-10 tane yardımcı sahanın da yanında olacağı, yarı olimpik havuzlar ve tenis kortlarının da bulunacağı YENİ STADYUM’un kentin trafiğini de olumsuz etkilememek amacıyla mutlaka kentin biraz dışına yapılmasını istedi.

   Bu satırların yazarı olarak bizler de aynı düşünceyi paylaşıyoruz.

   Bakın değerli okurlar, 7-8 yıl önce elimize geçen ‘Van Futbol Köyü’ fırsatını kaçırdık.

Şimdi büyük bir stadyum ve yanında da başka sahaların yapılması fırsatını da kaçırmayalım.

     Van Büyükşehir Belediyespor-Manavgatspor maçı oynandığı gün, ferdi spor tesislerinde çıkan 13 yaşlarında bir genç, stadın önünde yaşanan trafik yoğunluğu yüzünden, tam da üst geçidin orda trafik kazası geçirerek hayatını kaybetti.

   Bu ve buna benzer olayların bundan sonra yaşanmasını istemiyoruz.

     Ama yeni yapılacak stat mevcut yerinde yapılırsa, özellikle maç günlerinde bu ve buna benzer olaylar tekrar yaşanacaktır. Zira yüzlerce, belki de binlerce araç maç bitiminde aynı anda trafiğe karışacak.

Mevcut stat yerinde yapılsın diye açıklama yapan spor camiası, lütfen bunu da göz önünde bulundursun.

    Canlarımız yandıktan sonra mı pişmanlık duyacağız?

   Yeni stat, trafik yoğunluğu olmayan daha büyük bir alana yapılmalıdır.

 Yeni stadın daha büyük bir alana yapılması, yanında, başka sahalar, spor tesisleri, cafeler, konaklama merkezleri yapılması sayesinde ilimiz futbol merkezi haline gelecektir.

    Küçük düşünerek büyük bir stat yapılması fırsatını kaçırmayalım. Son pişmanlık fayda vermez. Spor kamuoyu toplanıp, farklı bir alan bularak Van’a yeni bir saha kazandırma mücadelesi vermeli, mevcut stat ise spor merkezi haline getirilmelidir. Herkes düşüncelerini söylemekte özgürgür. Bu da benim düşüncem.

    2011 Depreminden sonra, büyüyen, gelişen ve güzelleşen Van’ın bu saat itibariyle küçük değil, büyük düşünmesi lazım.

    Van için atılacak her adımın Van’a yakışır büyük ve güçlü adımlar olması lazım. Yeni yapılacak stat için de bu geçerli olmalıdır. Yani Van’a yapılacak yeni stadında mevcut yerinde yapılması küçük bir adımdır.Bizler ve spor kamuoyu hep tesis olmadığından yakınıyoruz.

    İşte fırsat.

Yeni stadın daha büyük başka bir alana yapılması, mevcut stadın ise spor kompleksi haline getirilmesi ile her açıdan ne kadar faydalı olacağını, ilin yeni tesisler kazanacağını görmezden gelmeyelim.

Herkesten rica ediyorum. Mevcut stat Van’la özdeşleşmiş diye duygusal davranmayalım.

   İleriyi düşünerek atılacak adım, ilin sporuna ve ekonomisine katkı sağlayacaktır.

    Geçtiğimiz günlerde ilin spor camiası yaptığı açıklamada, yeni stadın mevcut yerinde yapılmasını istiyor. Şimdi sorarım, 1970’li yıllarda yapılan stat bugün şehrin içinde kalmıştır. Ulaşım sıkıntısı yok ama başta trafik olmak üzere birçok sıkıntı vardır.

   Yeni stadyum, 55 dönümlük bir yere mi yapılmalı, yoksa ilerisi düşünülerek 400-500 dönümlük bir alana mı yapılmalı.

    Yeni stat mevcut stadın yerine yapılırsa kazancımız ne olur?

    Yeni stat başka bir alana yapılırsa, mevcut stat spor merkezi haline getirilirse, kazanç her alanda büyük olur.

    Yaşadığımız çağda artık ulaşım çok rahat bir hale gelmiştir. Gelişen büyüyen ilimiz çok yakında tramvay hizmetini de alacaktır. Yeni stat hangi alana yapılırsa yapılsın ulaşımı mevcut stattan daha rahat ve kolay olacaktır. Eğer bir iş yapılacaksa bunu iyi analiz etmek ve ileriyi düşünerek adımlar atılmalıdır.

    Gelin hep birlikte el ele vererek, hem ilimize yakışır büyük bir stat, hem de mevcut stadın yerinde de yeni spor tesislerini ilimize kazandırmanın mücadelesini verelim.

   Tesis bakımından yoksul olan ilimiz, bu sayede tesis zengini olacaktır. Van Gölü dünyanın başka bir ülkesinde ve ilinde olursa, elindeki yeni stat yapma hakkını gölü göz önünde bulundurarak kullanır. Bu sayede daha otantik ve güzel bir stada kavuşmuş olur.

    Bazıları ne yapmaya çalışıyor?

    Şehrin göbeğinde, 3 tarafında evler, ön tarafı trafik yoğunluğundan geçilmez, bir alan seçmeye çalışıyor. Bu yanlıştır.

    Yeni stadın mevcut stadın yerine yapılması kesinlikle ilimize fayda değil, zarar verir.

    Lütfen duygusal davranmayalım. BÖLGE GAZETESİ