'Şahmaran' hikâyesini resmetti

Doğu Han isimli ressam, tarihte Şahmaran olarak anılan Huri medeniyetinin başında bulunan Semiramis'in yaşamını konu alan bir tablo yaptı.

VAN 3.06.2015 10:06:53 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Erciş Haydarbey Ortaokulu'nda resim öğretmenliği yapan Doğu Han, ikinci resim sergisini Şişli Öğretmenevi'nde gerçekleştirdi.
38 eserin yer aldığı sergi Cuma gününe kadar açık olacak.

DIŞAVURUMA ÖNEM VERİYOR
Gazetemize çalışmalarıyla ilgili bilgi veren ressam Doğu Han, ilk sergisini Erciş'te gerçekleştirdiğini, bu serginin de kendisinin ikinci kişisel sergisi olduğunu söyledi.
Eserlerini, Ekspresyonizm (dışavurumculuk) anlayışı çerçevesinde ortaya çıkardığını belirten Han, "Daha çok yaşanmışlıkları, geçmiş yaşamımda gördüklerimi, yani kısacası gözlemleri tuvale aktarıyorum. Bu nedenle de bir çok konuyu işleme durumum oluyor. Bu sergide de konuları birbirine benzemeyen 38 ayrı tablo var. Yağlı boya kullanıyorum. Sergilerle kendimi biraz daha geliştirmek ve iyi bir sanat ortaya çıkarak istiyorum" diye konuştu.

ŞAHMARAN TABLOSU
Sergide yer alan Şahmaran tablosu en dikkat çekici tablolardan biri. Öykü, dile getirildiği gibi tuvale resmedilmiş. Tablo, Şahmaran'ın düşmanlarıyla olan kavgasının minik bir parçasını örnekliyor.

ŞAHMARAN ÖYKÜSÜ
Şahmaran öyküsü çeşitli biçimlerde tarif edilir ve efsaneleştirilir. Ancak en fazla bilineni şöyledir:
"M.Ö. 2300 yıllarında Mezopotamya bölgesinde Huri diye bir krallık vardır. Ve bunun başındaki kişi de bir kadındır. Bu kadın Semiramis´tir. Daha sonra Babil kralı ile evlenir. Ancak bir süre sonra kendi ülkesine geri dönmek ister. Kral buna müsaade etmez. Dünyanın 7 harikasından biri olan Babil Asma Bahçelerini yaptırır Semiramis için. Ancak burası da çok sıcaktır, Semiramis burada da rahat etmez. Semiramis çare olarak kralı öldürür. Öldürdükten sonra, Babil halkı arasında ´cadı kadın´, ´kötü kadın´ anlamına gelen Şahêmaran, şimdiki deyişle Şahmaran, yani ´yılanların şahı´ lakabıyla anılmaya başlanır. Kralın öldürülmesi Huri ülkesinde sevinçle karşılanır, o nedenle Semiramis her ne kadar Babil ülkesinde Şahêmaran olarak çağrılsa da, Huriler onu yücelterek Şahêmêran, yani ´erkeklerin şahı´ olarak çağırmaya başlarlar. Ve bu isim günümüze Şahmaran olarak gelmiştir. Gürpınar´dan Van merkeze gelen Şahmaran kanalı da Semiramis tarafından yaptırılmıştır."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı