Şahin: HPD'li vekiller tahliye edilebilir

Mehmet Ali Şahin, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunan HDP’li milletvekillerinin tahliye edilebileceklerini belirtti.

VAN 28.11.2016 10:41:35 0
Şahin: HPD
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Eski TBMM Başkanı ve AKP Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, AKP İl Başkanı Timurçin Saylar ve Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ile birlikte Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bir restoranda gazetecilerle bir araya geldi. Bir gazetecinin, tutuklu HDP'li vekiller ile ilgili daha önceki bir açıklamasını hatırlatması üzerine Şahin şunları söyledi: “HDP'li milletvekillerinin tutuklanmasıyla ilgili tutuklanmasalar daha iyi olurdu' dedim. Hala aynı fikirdeyim. Niçin? Çünkü, ben Meclis Başkanlığı yapmış olarak şunu düşünürüm. Gerçekten demokratik bir ülkede parlamento aritmetiği ölüm ve kesinleşmiş mahkeme kararıyla ancak değişmelidir. Parlamentoda 550 milletvekili var. Bu aritmetik zaman zaman değişebilir, azalabilir. Bir ölüm ve bir de kesinleşmiş mahkeme kararıyla. Aksi halde ne olur? Yargı organlarının yasama organı üzerinde çok rahatlıkla vesayet kullanmasını doğru bulmam. Yani parlamento aritmetiğinin değişmesini yargı organlarının eline vermemeliyiz. Bir milletvekilinin parlamenterlik yapması önüne bir engel konmamalıdır, kesinleşmemişse hakkında ki hüküm. Şimdi Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkında bulundular.

"MUHTEMELEN TAHLİYE EDİLİRLER"

Muhtemelen Anayasa Mahkemesi Mehmet Haberal kararında olduğu gibi bunlarla ilgili bu kişiler, 'henüz milletvekilidir, dolayısıyla milletvekilliği yapmaları asıldır' diyerek bir karar verirse tahliye edilirler.

Mehmet Ali Şahin: HPD'li vekiller tahliye edilebilir VİDEO

"DEVLETE MEYDAN OKUDULAR"

Şimdi şunu da soracaksınız, bu kişiler teröre destek veren kişilerdir, terörün arkasındaki kişilerdir ve bu kişiler dokunulmazlığı bazı dosyalardan dolayı kaldırıldığında 'biz gidip ifade vermeyeceğiz' dediler ve devlete açıkça meydan okudular. Tabi ki devlet, ilgili kurumlar, savcılıklar, mahkemeler kendilerine meydan okuyan bu kişileri alıp, ifadelerini almalıdır, nitekim öyle yapılmıştır. O noktaya kadar yapılan işlemleri son derece doğru buluyorum. O gün de belirttim şimdi de söylüyorum. Tabi ki bu tamamen yargı kararıdır, mahkemenin vermiş olduğu kararlardır, siyasi iradenin vermiş olduğu karar değildir.

"PARLAMENTONUN ÜZERİNDE HİÇBİR VESAYET OLMAMALI"

Ben hukukçu olarak ve eski Meclis Başkanı olarak parlamentoların üzerinde hiçbir vesayet olmaması, parlamentoların her türlü dış etkiden kurtulmuş olarak görevini rahat bir şekilde yapmalarının gerekli olduğuna inandığım içindir.”