'Sağlıkçılara yönelen şiddeti lanetliyoruz'

Sağlık personelleri ve ambulanslara yönelik yapılan saldırılarla ilgili konuşan Sağlık-Sen Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin sağlıkçılara yönelen şiddeti lanetledi.

VAN 3.09.2015 23:53:41 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Sağlık memuru Eyüp Ergen, Eczacı Yunus Koca ve Dr. Abdullah Biroğul’un katledilmesi ve ambulanslara yönelik yapılan saldırılarla ilgili olarak konuşan Sağlık Sen Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin sağlıkçılara yönelen şiddeti lanetledi.

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan Bilgin, savaşlarda bile sağlık kurumları, ambulans ve sağlık çalışanlarının dokunulmazlıklarının olduğunu belirterek, “Bu saldırıları yapanları lanetliyorum.” dedi.

“Sağlıkçıların can güvenliği yoktur”

Bölgemizde sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların yeni boyut kazandığını ifade Bilgin, “Savaşlarda bile hiçbir sağlık çalışanına dokunulmaz. Çünkü onlar can kurtarmaya çalışırlar onun için varlar. Maalesef bu süreçte Erzurum’da bir ambulans ve Acil Tıp Teknisyeninin (ATT) kaçırılmasıyla başlayan, akabinde Şırnak’taki çatışmada yaralananları hastaneye kaldırmaya giderken bir ATT çalışanının katledilmesiyle yeni bir boyut kazanan sağlık çalışanlarının katledilmesi olayları son olarak Dr. Abdullah Biroğul’nun katledilmesiyle içinden çıkılmaz bir hal aldı. Maalesef bölgemizde sağlıkçıların can güvenliği yoktur.” diye konuştu.

“Dr. Abdullah can kurtarmaya giderken canından oldu”

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde katledilen Dr. Abdullah Biroğul’nun hiçbir suçunun olmadığını hatırlatan Bilgin, “Maalesef bu kardeşimiz can kurtarmaya giderken kendi canından oldu. Günümüz savaşlarının ahlaki kuralları yoktur ancak şunun çok iyi anlaşılması gerekir ki savaşların bile sağlık noktasında belli bir ahlakı vardır. Olmak zorundadır. Savaş ortamlarında hastaneler bombalanmaz, sağlık çalışanları darp edilmez, kaçırılmaz ve onlara şiddet uygulanmaz.” şeklinde konuştu.

“Sağlık kurumu siyasi bir kurum değildir”

Bu süreçle birlikte hiçbir ahlaki ölçüyü tanımayan kimi grupların sağlık çalışanlarına da siyasi gözle baktığını ifade eden Bilgin, “Son süreçle beraber sağlık çalışanlarına yönelik kaçırmalar, darp edilmeler ve katletmelere kadar varan şiddet olayları yaşanmaya başlandı. İlimiz dahil bölgede bulunan birçok ilde ambulanslara zarar verme veya sağlık çalışanlarını kaçırma ve katletme olaylarına bir anlam veremiyoruz. Bunu yapanların ne amaçla bunu yaptıklarını da anlamak mümkün değil. Sağlık kurumu siyasi bir kurum değildir.” ifadelerini kullandı.

“Sağlık çalışanları bölgeyi terk ediyor”

Söz konusu saldırılardan dolayı birçok doktorun bölgeyi terk ettiğini belirten Hikmet Bilgin, “Bunun temel nedeni çatışma ortamı ve kendilerini güvende hissetmemeleridir. Bu yüzden istifalarını sunarak batı illerine gitmektedirler. Hatta şu an bölgemiz ve ilimiz için şunu da söyleyebilirim. Normalde bir hastanede 100 tane sağlık personeli olması gerekirken bu sayı 60-70’lere kadar düşmüş durumda.” dedi.

Yapılan saldırılarda hayatını kaybeden sağlık çalışanları ve sağlık camiasına başsağlığı dileyen Bilgin, son olarak şöyle konuştu: “Son olarak gerek Şırnak’ta gerekse de Diyarbakır’da katledilen sağlık çalışanlarımıza Allah’tan rahmet kederli ailelerine başsağlığı diliyoruz. Bunu yapanları da lanetliyoruz.” (Murat Dalgın-İLKHA)