SAĞLIK PERSONELİ AŞI OLDU

Grip ve soğuk algınlığına karşı sağlık personeli aşı oldu.

VAN 1.11.2017 17:22:58 0
SAĞLIK PERSONELİ AŞI OLDU
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber Merkezi

Grip ve soğuk algınlığına bağlı hastalıklarda artış yaşanmaması için İl Sağlık Müdürlüğünde Sağlık personelleri, gribe karşı aşı oldu.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Havaların soğuması ile viral üst solunum yolu enfeksiyonları olan nezle, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların sıklığında artış görülmeye başlandığını’ belirtilerek, vatandaşlarında grip aşısı olmalarını istendi. Grip aşısının, Dünya Sağlık Örgütü tarafında her yıl bir önceki yıl dolaşımda olan Influenza türlerine göre hazırlandığı’ hatırlatması yapılarak ‘grip aşısının her yıl tekrarlanması gerektiği açıklandı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, gribin özellikle çocuk ve yaşlılarla kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastalığı olanlarda daha ağır seyrederek ölüme varabilen ciddi sonuçlara yol açtığını belirtti.

Grip aşısının en geç Kasım ayında yaptırılması gerektiğini bildiren Dr. Yanmaz, "Yüksek riskli kişilere grip hastalığını taşıma ya da bulaştırma ihtimali bulunan sağlık personeli, kronik hastalık bakım üniteleri veya yaşlı bakım evlerinde çalışanlar ve evinde yüksek riskli kişi bulunanlara da aşı yaptırmalarını önermekteyiz.
Yanmaz, gribin, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan influenza virüsünün yol açtığı bir hastalık olduğunu söyledi.

Bu tabloya daha sonra boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, göz yaşarması ve kanlanması gibi belirtiler eklendiğini, bazı vakalarda karın ağrısı, bulantı ve kusma görülebildiğini, kişileri yatağa mahkûm eden hastalığın belirtileri 1 hafta içinde kaybolsa bile halsizliğin 2 haftaya kadar sürebildiğini belirtti.
"Grip, özellikle çocuk ve yaşlılarla kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastalığı olanlarda daha ağır seyreder ve ölüme varabilen ciddi sonuçlara yol açar" uyarısını dile getiren Dr. Yanmaz, "Bu kadar ciddi tablolara yol açabilen grip, halk arasında sıklıkla soğuk algınlığıyla karıştırılıyor. Oysa soğuk algınlığı, ateş yükselmeden hafif kırgınlık, burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtilerle kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati de gerektirmeyen bir hastalık olduğu için, kesinlikle grip ile karıştırılmamalıdır" diye konuştu.
Hastalığın tedavisinin, belirtilerin giderilmesine yönelik olduğunu kaydederek yatak istirahati öneren Dr. Yanmaz, bol sıvı, ateş düşürücü, ağrı ve öksürük kesici ilaçlar alınabileceğini söyledi. Gripten korunmada en etkili yollardan birinin aşı olduğunu, aşının salgın başlamadan yapılması gerektiğini ifade etti.