Sağlam, 'Belediyelerde Eşit İşe Eşit Ücret Uygulansın'

Van'da kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarının açılması başta olmak üzere, Özel İdare'nin ürettiği hizmetlerin belediyeler tarafından gerçekleşecek olmasını değerlendiren Yol İş Sendikası Van 2 Nolu Şube Başkanı Mevlüt Sa

VAN 1.10.2014 10:09:20 0
Sağlam,
Tarih: 01.01.0001 00:00
               Yol İş Sendikası Van 2 Nolu Şube Başkanı Mevlüt Sağlam, Gazeteci ve Doğu Rehberi İnternet Sitesi sahibi Ziya Türk'e önemli açıklamalarda bulundu. 

              Büyükşehir olan illerde Büyükşehir yasasına göre İl Özel İdareleri kapatıldı ve makine donanımlarının yanı sıra personeli de önemli ölçüde belediyelere geçti. Yönetim anlayışı, idari yapısı ve görev alanları bir birinden tamamen farklı olan özel idareler ile belediyelerin birleşmesi, gerek personeli gerekse üretilecek hizmeti nasıl etkileyecek? Özellikle ağır kış şartlarının yaşandığı Van'da Büyükşehir olarak ilk kış nasıl geçecek? Özel İdarelerden Belediyelere geçen personelin yetkili sendikası olan Yol İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Mevlüt Sağlam ile konuyu değerlendirdik. 

           VALİ DOĞAN VE BAŞKAN KAYA'YA TEŞEKKÜR
          Van İl Özel İdaresi'nden belediyelere kaç personel geçti, geçişlerde çalışanların tercihleri dikkate alındı mı?

               Van Valisi Aydın Nezih Doğan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya başta olmak üzere belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Çünkü belediyelerimiz Van İl Özel İdare çalışanlarının tamamını kabul etti. 500 çalışanımızdan sadece 44 kişi kendi isteği ile gönüllü olarak havuza geçti. Diğer çalışanlarımızın meslekleri, ikametleri ve istekleri dikkate alınarak uygun yerlerde görevlendirildi. Bu açıdan Van, büyükşehir uygulaması yapılan illerin içinde örnek bir Büyükşehir oldu. 

        İl Özel idarelerinden belediyelere geçen personelin maaşları ve özlük hakları ile ilgili uygulama nasıl?
Van'ın da içinde bulunduğu büyükşehir olan illerde kurulu bulunan İl Özel İdareleri yasa ile belediyelere devredildi. Ancak dışarıdan bakınca adeta sadece özel idareler devredilmiş gibi görünüyor. Aslında il özel idareleri ile birlikte il belediyeleri de feshedilerek iki kurumun birleşiminden Büyükşehir belediyeleri kuruldu. Ancak bizim il özel idareleri döneminde bağıtlanmış ve 01 Mart 2015 tarihine kadar süresi olan bir sözleşmemiz var. İl özel idarelerinden belediyelere geçen personelin özlük hakları, sosyal hakları ve maaşları bu sözleşmeye göre verilmeye devam edecek. 

       EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET ÖDENMELİ
         Özel idarelerdeki sendikal faaliyetler ve toplu iş sözleşmesi uygulamaları ile belediyelerdeki uygulamalar arasında bir farklılık var mı?
İl özel idarelerinde toplu iş sözleşmeleri Ankara'da tek bir merkezden yapılıp Türkiye genelinde eşit işe eşit ücret politikası yaklaşımı ile aynı sosyal hak, özlük hakkı ve ücretler uygulanmaktaydı. Oysa belediyeler öyle değil, her belediyede farklı uygulamalar var. Bir greyder operatörü bir belediyede farklı diğerinde farklı ücret ve sosyal haklar alabiliyor. Bazı belediyeler aynı işi yapan personele 3 bin lira maaş verirken bazı belediyeler ise 2 bin veya bin 500 lira ödüyor. 

           Yeni toplu iş sözleşmesi döneminde nasıl bir ücret ve sosyal hak politikası izlenecek? Her belediye ile ayrı ayrı sözleşme yaparken eşit işe eşit ücret politikasının uygulanması mümkün olabilecek mi? 
1 Mart 2015 tarihinden sonra yeni sözleşme dönemi içerisinde gerek özel idareden belediyeye geçen, gerekse işkolu kapsamı içinde belediyelerden sendikamıza üye olanlar için her bir belediye ile ayrı ayrı toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yaparken bizler de aynı sıkıntıyı yaşayacağız. Bu önemli bir sorun ve bu sorunun eşit işe eşit ücret politikası ile dengelenmesi gerekiyor. Bu uygulamayı her bir belediye ile yapılacak toplu iş sözleşmesi ile sağlamak çok zor. Ancak bu yönde çıkarılacak bir yasa ile ücret ve sosyal hak adaleti sağlanabilir. Van'da, Diyarbakır'da, Erzurum'da veya İstanbul'da aynı işi yapıp aynı sürelerde çalışan kişi aynı ücreti almalı. 

      YASAL EKSİKLİKLER HİZMETLERİN AKSAMASINA NEDEN OLUR
       Yerelde üretilen hizmetlerin tek idare altında belediyelerde toplanması mümkün mü? Bu konu ile ilgili olarak gerek yasal mevzuatı, gerekse belediyelerin yönetim kapasitesini değerlendirebilir misiniz? 

             Başta Büyükşehirler olmak üzere genel olarak belediye hizmetlerinde çalışanlar eşit işe eşit ücret alamıyorlar. Yeni uygulamaya giren Büyükşehir yasasında da bu yönüyle eksiklikler var. Ücretleri başta olmak üzere gerek sosyal haklarında gerekse moral değerlerinde yaşanabilecek kargaşa nedeniyle çalışanlardan hedeflenen verimli hizmetin alınabilmesi çok zor görünüyor.
İlerleyen zaman içerisinde mahalli idareler yasası kapsamında Büyükşehir belediyeleri kapsamına alınması düşünülen DSİ, Karayolları, Sağlık, Milli Eğitimin İdari bölümü gibi kurum ve hizmetler de tek bir idare haline dönüşecek. Ancak gerek yasal yapı gerekse belediyelerdeki uygulamalar bunlara hazır değil. Yasal düzenlemeler bir an önce yapılıp belediyelerin yönetim kapasitesi yükseltilmeli. Şayet bu dönüşüm sağlanamazsa ileride daha verimli hizmetler üretilsin diye yapılması düşünülen yerel hizmetlerin tek çatı altında toplanması uygulaması büyük sıkıntıları da beraberinde getirebilir. Şu anda belediye çatısı altında yer alan bir kuruluş olarak bu sorunlarla karşılaşıyor ve tartışıyoruz, çözülmemesi halinde 5-6 kuruluş daha geldiğinde içinden çıkılmaz bir sorun yumağına dönüşür. Bu nedenle gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak yaşanması muhtemel sorunlar önlenmeli. 
Yerelde hizmet üreten kurumlar tek çatı altında birleştiğinde yasal düzenlemedeki eksiklikler nedeniyle kurum içindeki huzursuzluk ve yaşanabilecek sorunlar hizmet üretimini nasıl etkiler?
Çalışanların özlük haklarında meydana gelecek olumsuzluklar, refah düzeyinde yaşanabilecek gerilemeler hizmet üretimini olumsuz yönde etkiler. Belediye bugün tüm köylerle birlikte Van geneline hizmet götürecek. Ancak eşit işte farklı özlük hakkı uygulamaları olursa, bir yasal düzenleme ile eşitlenmezse çalışan nasıl verimli hizmet üretecek? Sağlıklı bir hizmet üretilemezse halkımız daha çok mağduriyet yaşayabilir.

           BELEDİYELER İL GENELİNDE KAR TEMİZLİĞİNE HAZIR DEĞİL
          Van'da kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarının açılması başta olmak üzere ve özel idarenin ürettiği hizmetleri belediyeler üretecek. Sizce Büyükşehir'in ilk kışı Van'da nasıl geçecek? Dikkat çektiğimiz konuların ne kadar önemli ve hassas olduğunu ilerleyen zaman içinde hep birlikte göreceğiz. Özel idarenin kış şartlarında ürettiği hizmeti üretmeye daire olarak belediye hazır değil. Belediyelerde böyle bir yapı yoktu, özel idarelerin bu yapısı da bozuldu. İl özel idaresinin yapısı bozulmadan belediyelerden de bu yapıya ilave edilecek görevlilerle devam etmeliydi. Özel idare ekibi bu işi biliyordu, belediyeden ilave edilen görevliler de bu işi öğrenecekti. 10 metre kar yağsa da özel idarenin dozercisi veya greydercisi yolun nereden gittiğini çok iyi biliyordu, adeta ezberlemişti. Belediyeden gidecek arkadaşlar belki de o yola ilk kez gidecek yolu yeri bilmiyor ve sorunu çözemez. Bu konu ile ilgili görüşlerimi yetkililer ile birçok kez paylaştım. Bir kez daha ifade ediyorum kar ekibi, asfalt ekibi, yollar, sanat yapıları ile ilgili ekipler bozulmadan devam etmeli ve belediye de bu ekiplere takviye olmalı. Kış yaklaştı, kar yağışı başladığında söylediklerimizin doğruluğunu hep birlikte göreceğiz. Haklı mıyız değil miyiz ortaya çıkacak. Bölge Haber Merkezi