Sadece 190 bin TL borç kaldı

Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Faruk Alpaslan, Van İŞGEM yanında bulunan ve yaklaşık 3 milyon TL'ye yaptırdıkları yeni binanın borcunun sadece 190 bin TL kaldığını ifade etti. Alpaslan, vergi terkini konusunda da, 'Van

VAN 17.12.2014 11:12:32 0
Sadece 190 bin TL borç kaldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
  
         
            Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı'nın yanı sıra; Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği ve Hızır Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanlığı yapan Faruk Alpaslan, gazetemize çok önemli konular hakkında açıklamalarda bulundu. Alpaslan, Türkiye'nin en büyük ve en güzel binalardan biri olarak tamamladıkları Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği binasının borcunu büyük oranda bitirdiklerini, kalan bölümünü de yoğun girişimlerle sonlandıracaklarını dile getirdi. 

           Sorularımız üzerine kendisini okuyuculara bir kez daha tanıtan Alpaslan, 1966 Yüksekova doğumlu, evli ve iki çocuk babası olduğunu belirtti. Alpaslan,aynı zamanda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu ve daha önce iki kez Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı görevini de yürüttüğünü söyledi. 

         "ŞEHRİN DAR BÖLGESİ'NDEN ÇOK GENİŞ BİR BÖLGEYE TAŞINDIK"
           Daha önce Van'ın şehir merkezinde dar bir binada hizmet verdiklerini belirten Alpaslan, "Daha önce 300 metrekarelik bir binada, oturulamaz bir yerde hizmet veren VESOB binasını, bugün 7 bin metrekarelik devasa bir alana taşıdık. Bu Van adına büyük bir sevinç kaynağı olduğunu belirtti. Van Esnaf ve Sanatkârları Birliği Başkanı Faruk Alpaslan, söz konusu binanın yaklaşık 3 milyon TL'ye mal olduğunu ve Türkiye'nin en büyük esnaf odaları birliği binası olduğunu anlattı.

          Şehir merkezinde daracık bir bölgede bulunan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'ne ait bir binanın 2,5 katı ve Şoförler Odası'na ait büroları müteahhide verdiklerini, karşılığında bu binanın yapıldığını paranın bir bölümünün bir nevi borçtan mahsup edildiğini anlatan Alpaslan, söz konusu binanın yaklaşık 3 milyon TL'ye inşa edildiğini ifade etti. Binanın yapılmasında emeği olanlara teşekkür eden Alpaslan, "Bu yeri almak için çok büyük uğraşlar verdik. Eski Milli Eğitim Bakanımız Sayın Hüseyin Çelik'in de katkısıyla Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştük, kendisinin de onayıyla bu arsa bize 49+10, yani 59 yıllığına bize verildi. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Apaydın'ın yardımları ile bu binayı tamamladık. Binamızı bin metrekare üzerinde yaptık. Binamız dört kattan oluşuyor. En üst katta bin kişilik düğün ve toplantı salonumuz bulunuyor. Burada eğitim seminerleri de düzenleyeceğiz. Binanın bir alt katını VESOB ve buna bağlı olan Hızır Kredi Kefalet Kooperatifi için ayırdık. Onun alt kısmında ise 11 odanın sığabileceği bölümler yaptık. Giriş bölümünde ise Ziraat ve Halk Bankası şubeleri açılacak. En alt katta ise 300, 200 ve 100 kişilik toplantı salonları oluşturduk. İleriyi görerek bu binayı inşa ettik" diye konuştu. 

          "BİNALARIN KAÇA MALOLDUĞUNU MAHKEME KARARLARINA BIRAKTIK"
         Şehir içindeki odaya ait yerlerini satışa çıkardıklarını, ancak istedikleri parayı alamadıklarını anlatan Alpaslan, "Bizim şehir içindeki yerimize 250 bin TL'den fazla para veren çıkmadı. Biz müteahhitle konuştuğumuzda tüm bunları göz önünde bulundurarak, mahkemede bilirkişilerin de kararıyla rakamları belirledik. Müteahhide oraları verip, buraların yapılmasını sağladık. Bu binanın maliyetinin %30'u Van Şoförler Odası'na aittir. Yani benim başkanlık yaptığım dönemde 500 TL ben ödemiştim. Yanılmıyorsam onların hala 400 bin TL gibi bir borcu var. Sonuçta biz o dönemler onlarla aynı odada çalışmış ve aynı kararlara imza atmıştık. Bize ait olan 190 bin TL bir borç kaldı. Allah'ın izniyle onu da en kısa süre içinde bitireceğiz" ifadelerini kullandı. 

              Ankara Ticaret Odası Kongre Şurası'na da değinen Alpaslan, "Bugüne dek yapılan en önemli esnaf şurasıydı. Cumhurbaşkanımız R.Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı şuraya 6 bin kişi katılmıştı. 13 Federasyondan birer temsilci seçildiği gibi, bölgelerden de birer kişi seçildi. Doğu Anadolu Bölgesi'nden en fazla esnaf üyesi olan Malatya seçildikten sonra, Van'ın da bir pilot bölge olduğunu, çevresindeki illere hizmet verdiğini ifade ettik. Doğu Anadolu'daki esnafın bir farkındalık yarattığı konuşuldu, burada sorunların çok olduğu ifade edildi, seçimlere gidildi ve Van seçildi. Yani ben bölge temsilcisi oldum. Üç ayda bir raporlar sunacağız. Esnafın yaşadığı tüm sorunları biz raporlar halinde sunacağız" şeklinde konuştu. 

          Van'da hala bir feodalite sisteminin olduğunu, adamcılık ve siyasi düşünce tarafgirliği söz konusu olduğundan bazı sorunların çözülemediğini anlatan Alpaslan, "Zaman zaman bazı sıkıntıların çözümü için çalışıyoruz, ama yasalardaki bazı boşlukları yüzünden farklı kararlar çıkabiliyor. Örneğin ulaşımla alakalı bir durumda yerel yönetim de, esnaf odaları da çeşitli kararları almayla yükümlü olduğu için kafa karışıklığı olabiliyor. Yetki kargaşalarının ortadan kalkması için bu yasalarda düzenleme olması gerekiyor. Buradaki feodal yapı ve kural tanımazlık yüzünden sorunlar aşılamıyor" ifadesini kullandı.

           "SEÇİMLERDE KOLTUĞUNU KAYBETMEK İSTEMEYENLER VAR"
            Oda başkanlığı seçimlerinde ve belediye başkanlığı gibi seçimlerde koltuğunu kaybetmek istemeyenlerin çoğu zaman dik duramadığını, birilerinin hakkını korurken toplumun hakkının gasp edildiğine göz yumanlar olduğunu anlatan Alpaslan, "Koltuk kaygısı yüzünden işler düzenli ilerleyemiyor. Biliyorsunuz önümüzde yine bir seçim var. Göç alan bir kentte yaşıyoruz. Her gelenin istekleri kabul edilirse, başka esnafların hakkını koruyamazsınız. Belli bir bölgeye yerleşenler, biraz güçlendikten sonra, 'Biz buraya başka fırın açtırmayacağız', 'Biz buraya başka lokanta açtırmayacağız' diyebiliyor. Denetleme mekanizmalarında büyük sıkıntı var. Bir kasaba gittiğinizde güncellenmiş et fiyatları bulamıyorsunuz. Hijyen konusunda birçok sorun yaşanıyor. Ulaşım konusunda ve ulaşım fiyatları konusunda da sorunlar var. Belediye meclisinde alınan bir kağıdın fotokopisini çekerek otobüste ulaşım fiyatını belirleyenler var. Oysa o ilin mülki amirleri ve esnaf odaları var, onların onayı şart. Birçok mahallede vergiye tabi olmayanlar var. Bugün bizim ilimizde öyle pasajlar var ki, oradaki esnafların çoğu korsan. Maliye kaydı, fatura, hiçbir şey yok. Böyle olunca görevini hakkıyla yapan esnaf büyük sorun yaşıyor. Biz oda olarak kendi imkanlarımızla bazı yerleri belirliyoruz ve denetim mekanizmalarına bu adresleri veriyoruz. Onlar da gidip onlara bizim şikayet ettiğimizi belirtiyor, bu doğru değil" ifadelerini kullandı. 

               Yiyecek gıda maddelerinin denetiminin çok iyi yapılması gerektiğini de anlatan Faruk Alpaslan, "Biz gidip bunları denetleyemeyiz ki. Her şey kural değil, biraz da vicdanlı düşünmek lazım. Yiyecekler hijyen olmalı. Yine kaldırımlara kasa kasa meyve-sebze bırakan esnaflara göz yumuluyor. Gündüz işyerlerindeki tüm malzemeler kaldırımın ortasına kadar bırakılıyor, akşam içeri alınıyor. Hatır gönül ilişkileri ile bu sorunlar çözülmez. Dik duracak yöneticiler lazım. Koltuk kaygısı olmamalı. Esnaf ve halk için en iyi şeyi yapmak lazım. Doğrusunu yapıp, gerekirse ikinci seçimde oy almamayı göze almak gerekir" diye konuştu. 

          "VAN ESNAFINA HER BAKIMDAN DESTEK SUNMAK GEREKİR"
          Vergi terkini konusunda da görüşlerini açıklayan Faruk Alpaslan, "Kocaeli Depremi sonrası esnaflara vergi terkini uygulandığını biliyoruz. Ama Kocaeli ekonominin nabzının attığı bir şehir... O şehrin vergileri, Türkiye'de toplanan vergilerin çok büyük bölümüne denk geliyor. Biz defalarca Van'daki esnafın vergilerinin terkin edilmesi çağrısı yaptık. Deprem sürecinde bazı esnaflardan örnekler vererek ilgili birçok bakanla görüştük. Kentimizde deprem olduktan sonra birçok kişi zor durumda kalmasına rağmen işçi çıkarmadı. Hatta işçiler çalışmamasına rağmen onların maaşını yatıran esnaf ve işverenlerimiz oldu. O yüzden esnaf ve işverenlerimizin şu an büyük sıkıntı yaşadığını göz önüne alarak vergiler ve sgk konusunda Hükümetimizden bir iyileştiri bekliyoruz. Elbette deprem sonrası hükümetimiz çok büyük katkılar sundu. Ancak inanın mağduriyet söz konusu. Ödeyenler olabilir, ama o ödeyenler de çok büyük sıkıntılar yaşayarak ödemiştir" dedi. 
Van'da gayri resmi tefeci sayısında büyük artış olduğunu belirten Alpaslan, "Esnaflarımız deprem sonrası bankalardan kredi çekti ve ödeyemez duruma geldi. Gayri resmi tefecilerin had safhada olduğu bir şehirde yaşıyoruz. Bankalar herkese kredi kartı dağıttı, insanlarımız bu kredi kartını kullanıp geri ödemesini yapamayınca, sicili bozuldu. Bir bankada sicili bozulan vatandaş, kredi kefalet kooperatiflerinden bile kredi alamadı. Bu kredileri alamayan birçok esnaf, acımasız, vampir ve dinimizde de yeri olmayan tefecilerin eline düştü. Hükümetimizden bu konuda büyük destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.    

Bölge: Bişar Ulutaş