Sac sobaya rağbet arttı

Van’da, sactan soba üreten Ahmet Atıcı, son zamanlarda tezek ve odun kullanılan sac sobaların büyük bir rağbet gördüğünü söyledi.

VAN 17.11.2018 10:41:29 0
Sac sobaya rağbet arttı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Kış mevsimi her geçen gün ağırlığını his ettirirken, vatandaşın yakacak telaşı da aynı oranda kendini gösteriyor.
Vatandaşlar şu sıralarda, kışlık ısınma araçlarını temin etmek için gayret gösteriyor.

 

KÖMÜR FİYATLARI TIRMANINCA
Van’da bu yıl dövize bağlı olarak kömür fiyatları tırmandığı için birçok kişinin kömür yerine odun ve tezek edinmeye yöneldiği belirtiliyor.
Bu durumun ise, daha çok sac soba bulunduran ve üreten esnafın işine yaradığına dikkat çekiliyor. 

 

SAC SOBA SATIŞI ARTTI
Van’da sac soba üreten ustalardan biri de Ahmet Atıcı.
Atıcı, başka illerden edindiği sacları, atölyesinde keserek soba, soba altlığı, soba borusu, ibrik gibi malzemelere dönüştürüyor.
İşyerinde, kömür sobası da bulunduran Atıcı, bu yıl kömür sobasından ziyade odun tezek yakılan sac sobalara olan talebe dikkat çekiyor.

 

“HEM EKONOMİK HEM DAHA ÇOK ISITIR” 
Kömür sobalarının yüksek olan fiyatlarına karşılık sac sobaların cüzi bir fiyata mal olduğunu anlatan Atıcı, “Bu soba bana yaklaşık 55-60 TL’ye mal oluyor, ben de 70 TL’ye satıyorum. Kazancım en fazla 15 TL. Ama kömür sobalarının fiyatları bunların neredeyse 10 katı. Bir de kömür fiyatını düşünün, insanlar bu gibi durumlarda haliyle daha ekonomik olanını tercih eder. Bir de kömür erken söner ama tezek saatlerce sürer, külünü de tarımda kullanıyorlar. Dolayısıyla nereden bakarsanız, odun tezek çok daha ekonomik” diye konuştu.

 

“TEZEK DURURKEN..."
Van’da, kırsal alanda yaşayan birçok vatandaşın şimdiye kadar kış aylarında kömür kullandığını belirten ve bu durumu eleştiren Atıcı, şunları dile getirdi:
“Biz hakikaten millet olarak çok lüks yaşamaya hevesliyiz. Diyelim ki şehirde odun tezek edinme durumunuz olmayabilir, ama kırsaldaki insan odun tezek dururken neden pahalı kömürü yakar, onu anlamıyorum. Hâlbuki kömür yakmak daha zordur, odun tezek ise hem kolay hem de ekonomik, ama bu sene farklı bir durum var, kömür kullananlar sanki odun tezeğe yöneldi gibi, çünkü bizim piyasaya öyle yansıyor.” 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi