Şabaniye Caddesi'nin bir bölümü trafiğe kapalı…

Günde 5 binden fazla aracın geçtiği ve Van'ı İran'a bağlayan Şabaniye Caddesi'nin bir bölümü hâlâ kapalı. Geçtiğimiz yıl birkaç kez gündeme getirdiğimiz yolun kapalı bölümünde çocuklar zaman zaman futbol maçı yapıyor.

VAN 1.09.2014 10:56:49 0
Şabaniye Caddesi
Tarih: 01.01.0001 00:00
             2004 yılından önce belediyeye ait olan, fakat daha sonraki yıllarda Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne bağlanan ve genişletilerek modern bir yol olan Şabaniye Caddesi, Van'dan Hakkari'ye, oradan da İran'a doğru yol alıyor. 


Şabaniye Mahallesi'ndeki söz konusu yol, İpekyolu'ndan Van Sebze ve Meyve Hali'ne kadar 2007-2010 yılları arasında genişletilerek alt yapısı ile birlikte bitirildi. Fakat olan sonradan oldu. Bir vatandaş yolun belli bölümünün tapusunun kendisine ait olduğunu, yol yapılırken kendisine danışılmadığını iddia ederek dava açtı. Davayı kazanan şahıs, ana caddenin kendisine ait olan bölümünü kapattı. Yaklaşık dört yıldır o caddenin belli bölümü trafiğe kapalı. 

SÖZ KONUSU BÖLGE ÇOCUKLARIN OYUN ALANI OLDU
Şabaniye Mahalle Muhtarlığı'nın da yer aldığı binanın önündeki trafiğe kapalı bölgede zaman zaman çocuklar futbol maçı yapıyor. Trafiğe kapalı olan bölge sebebiyle zaman zaman trafik kazalarının yaşandığı belirtiliyor. 


Gazetemizde daha önce de söz konusu durum gündeme getirilmiş ve konuyla ilgili Şabaniye Mahalle Muhtarı Çetin Bilir'in görüşüne yer verilmişti. 


Caddenin trafiğe açılması için büyük caba sarf ettiklerini belirten Muhtar Bilir, Şabaniye'deki ana caddeye 2007 yılında Van Belediyesi tarafından ilk olarak 18'nci madde uygulandığını ve daha sonra Karayolları Van Bölge Müdürlüğü tarafından caddenin genişletilerek alt yapı ile birlikte trafiğe açıldığını söylemişti. Bilir, göreve geldikleri 2009 yılından beri Karayolları ile sürekli irtibat haline girerek caddenin açılması için büyük çabalar sarf ettiklerini söyleyerek, "2010 yılında caddenin asfaltlama çalışmaları başladı. 2010 yılında caddeyi açmaya çalıştığımızda 2-3 tane mahkemelik dosya bulunuyordu. Bunlardan bir tanesi şuanda karayollarının mahkeme kararı ile kapattığı yerdir. Bu karar vatandaşın karayollarını mahkemeye vererek 18'nci maddeyi kullanarak mahkemeyi kazandı. 2010 yılından bu yana bu cadde kapalı durumdadır. Caddenin kapalı olmasından dolayı ayda 4-5 kaza meydana gelmektedir. Kış aylarında bu kazalar gittikçe artıyor. Bu yol yüzünden çok büyük kazalar meydana gelmektedir. Mahalle muhtarı olarak bütün ilgili birimlere başvurdum. Ertuğrul Bayraktar'a dahi bu durumu anlattım. Başvurduğumuz yerler mahkeme kararından dolayı hiçbir şey yapamadıklarını söylediler. Bu tür söylemler insanları oyalamak içindir. Bu çözülemeyecek bir sorun değildir" ifadelerini kullanmıştı.


Vatandaşlar, söz konusu caddenin bir an önce trafiğe açılmasını, mevcut durumun büyükşehir olan Van'a yakışmadığını ifade ediyor.
Daha önce belediyeye ait olan, fakat önceki dönem Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne bağlanarak genişletilen Şabaniye Yolu'nun bir bölümü, arsa sahibi tarafından mahkeme kararıyla kapatılmıştı. Söz konusu ana caddede bu sorundan dolayı zaman zaman trafik kazaları meydana geliyor.
Şabaniye Mahalle Muhtarı Çetin Bilir, yılan hikâyesine dönen sorunun biran önce çözülerek yolun trafiğe açılması gerektiğini söyledi. 

"YOLUN AÇILMASI İÇİN ÇABALIYORUZ"
Caddenin trafiğe açılması için büyük caba sarf ettiklerini belirten Muhtar Bilir, Şabaniye'deki ana caddenin 2007 yılında Van Belediyesi tarafından ilk olarak 18'nci madde uygulandığını ve daha sonra Karayolları Van Bölge Müdürlüğü tarafından caddenin genişletilerek alt yapı ile birlikte trafiğe açıldığını söyledi. 

Bilir, göreve geldikleri 2009 yılından beri Karayolları ile sürekli irtibat haline girerek caddenin açılması için büyük çabalar sarf ettiklerini söyleyerek, "2010 yılında caddenin asfaltlama çalışmaları başladı. 2010 yılında caddeyi açmaya çalıştığımızda 2-3 tane mahkemelik dosya bulunuyordu. Bunlardan bir tanesi şuanda karayollarının mahkeme kararı ile kapattığı yerdir. Bu karar vatandaşın karayollarını mahkemeye vererek 18'nci maddeyi kullanarak mahkemeyi kazandı. 2010 yılından bu yana bu cadde kapalı durumdadır. Caddenin kapalı olmasından dolayı ayda 4-5 kaza meydana gelmektedir. Kış aylarında bu kazalar gittikçe artıyor. Bu yol yüzünden çok büyük kazalar meydana gelmektedir. Mahalle muhtarı olarak bütün ilgili birimlere başvurdum. Ertuğrul Bayraktar'a dahi bu durumu anlattım. Başvurduğumuz yerler mahkeme kararından dolayı hiçbir şey yapamadıklarını söylediler. Bu tür söylemler insanları oyalamak içindir. Bu çözülemeyecek bir sorun değildir" dedi. 



"BU SORUN VAN'A YAKIŞMIYOR"
Büyükşehir olan bir ile yakışmayan bir durumun söz konusu olduğunu belirten Bilir, "İlgililerin vatandaşları çağırıp sorunları çözmesi gerekiyor. Bu yol uluslar arası bir yol. Günlük ortalama olarak 4-5 bin araç buradan geçiyor. Bu durum kabul edilemez bir durumdur. Bu duruma mahalle sakinleri de büyük tepki gösteriyor. Bu sorunun biran önce çözülmesi gerekiyor. Yoğun trafik akışının olduğu bu caddenin biran önce trafiğe açılması gerekiyor. Bu kötü görüntü herkesi rahatsız ediyor. Yılan hikayesine dönen bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Şabaniye Mahallesi muhtarı olarak yetkililere biran önce bu soruna el atmaları için ricada bulunuyorum. Bu caddenin biran önce trafiğe açılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.    Bölge: Bişar Ulutaş