RUSYA’NIN İHLALLERİ KASITLI MI?

Voanews/ Daniel Schearf

VAN 9.10.2015 09:59:57 0
RUSYA’NIN İHLALLERİ KASITLI MI?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Rusya, Türk hava sahasına sadece birkaç saniyeliğine girmiş olsa bile bu tavır yine de çok ciddi, çünkü Rusya nabız yokluyor. Eğer gerçek anlamda bir yüzleşme yaşanırsa nasıl bir tepkiyle karşılaşacağını ölçmeye çalışıyor,
Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonları, Rus jetlerinin Türk hava sahasını ihlal etmesi üzerine son birkaç gündür daha da tartışmalı hale geldi. Uzmanlar, Türkiye’nin hava sahasını ihlal etmesinin ister kasıtlı ister yanlışlıkla olsun, Rusya’nın Suriye’deki askeri operasyonlarının çok büyük riskler taşıdığı görüşünde.
IŞİD dahil Suriye’deki terörist grupları hedef alan operasyonlar çerçevesinde Hazar Denizi’ndeki Rus savaş gemileri dün ilk kez füze attı.
Ancak Suriye’deki muhalif gruplar, Arap ülkeleri ve Batılı liderler, Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a karşı olan herkesi hedef aldığını söylüyor.
Askeri Uzman olan Pavel Felgenhauer, ”Rusya’nın müttefiki İran’la birlikte Suriye’deki iç savaşın gidişatını değiştirmek istediği çok açık. Moskova, Esat güçlerine yardım etmek, iç savaşı Esat’a kazandırmak istiyor,” dedi.
Rusya, Amerika liderliğindeki koalisyonun Esat’la işbirliği yapmasını istiyor. Ancak koalisyona göre geçerliliğini yitiren Esat, görevi bırakmalı.
Suriye’ye askeri müdahalede bulunan Rusya, uzmanlara göre, Suriye’de batağa saplanabilir.
Bir başka uzman, Alexander Golts’a göre herhangi bir taraf savaş başlattığında savaşı kendi istediği koşullarda sona erdiremeyebilir.
Rusya, savaş uçaklarının Türk hava sahasını yanlışlıkla ihlal ettiğini bildirdi.
NATO’ya göre Rusya’nın Türk hava sahasını birden fazla ihlal etmesi ve radarları kilitleme girişimi kasıtlı.
Felgenhauer, ”Rusya, Türk hava sahasına sadece birkaç saniyeliğine girmiş olsa bile bu tavır yine de çok ciddi, çünkü Rusya nabız yokluyor. Eğer gerçek anlamda bir yüzleşme yaşanırsa nasıl bir tepkiyle karşılaşacağını ölçmeye çalışıyor,” diyerek konu hakkındaki yorumlarını sürdürdü.
Suriye’de koalisyon ve Rusya arasında herhangi bir işbirliği olmaması, Rusya ve Batı’nın askeri yüzleşme riskini daha da arttırıyor.