Rus Basını: ABD, Türkiye ile Kürtleri çatışmaya sürüklüyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, TSK'nın Afrin ve Menbiç'te her an harekâta başlayabileceğini açıklaması, Rusya'yı da teyakkuza geçirdi. Kaynak: Rus Basınında Türkiye'nin Olası Afrin Operasyonu

VAN 18.01.2018 10:25:34 0
Rus Basını: ABD, Türkiye ile Kürtleri çatışmaya sürüklüyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Türkiye’nin Efrin’e yönelik operasyon açıklamalarını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine yer veren Rusya hükümetinin resmi gazetesi olan Rossiyskaya Gazete, “Şu ana kadar Erdoğan'ın eylemleri, Washington'a bu politikasından hiç hoşlanmadığını göstermek adına yapılan blöfler gibi görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Rusya tarafsız dursa da, tabii ki çok endişeli”

Rossiyskaya Gazetesi,  Moskova'nın tarafsızlığını korusa da olası bir operasyonun Kremlin'i endişelendirdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Türkiye Cumhurbaşkanı] Erdoğan'ın, ana müttefiki ABD'nin Suriye'deki 'vekil savaşçılarına' savaş açıp açmayacağı henüz belli değil. Şu ana kadar Erdoğan'ın eylemleri, Washington'a bu politikasından hiç hoşlanmadığını göstermek adına yapılan blöfler gibi görünüyor. Rusya tarafsız dursa da, tabii ki çok endişeli. ABD'nin körüklediği bir Türk-Kürt çatışması, Moskova için çok önemli olan Suriye'deki ulusal uzlaşı sürecini tehlikeye atar.”

“Türklerle – Kürtleri çatışmaya sürüklemek istiyorlar”

Kremlin’e yakınlığıyla bilinen İzvestia gazetesi ise şu değerlendirmede bulundu: “Federasyon Konseyi'nin Uluslararası İlişkiler Komitesi'nden Vladimir Dzhabarov, İzvestia'ya yaptığı açıklamada Amerikalıların, IŞİD'in yenilgisinden hayal kırıklığına uğradığını, şimdi de Türklerle Kürtleri silahlı çatışmaya sürüklediğini, aynı zamanda da ılımlı muhalifler dediği militanları silahlandırdığını söyledi. Senatöre göre tüm bunlar Suriye'deki çatışmayı daha da körüklemek için yapılıyor.”

“Barış görüşmeleri de tehlikeye düşer”

Son olarak Nezavisimaya gazetesi ise Rusya'nın bölgedeki askerlerinin de olası bir operasyondan zarar görebileceğine belirterek şu ifadeleri kullandı: “Ankara'nın Kürtlere ve ABD öncülüğündeki koalisyona gönderdiği tehditler Rusya'ya bir mesaj olarak da görülebilir. Türk ordusunun Menbiç ve Efrin'deki olası düşmanca hamlesi, Rusya'nın barış güçlerini de tehlikeye atar. Türkiye'nin kendi jeopolitik ve ekonomik hedefleri var ve Suriye'nin sınır bütünlüğünü korumak bu hedeflere uzak. Rusya, Türkiye'nin bu hedeflerine özel bir ilgi göstermiyor. Ancak ABD ve Türkiye'ye yakın bazı silahlı Suriyeli muhalif grupların, Soçi'de düzenlenecek olan Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılmayacağını bildirmesi not edilmeli."

Kaynak: BBC Türkçe