Risale-i Nur’u devlet basacak

Cemaat ile hükümet arasında ciddi tartışma yaratan Said Nursi’nin Risale-i Nur adlı eserini basma işi, torba tasarıya Ak Partililerce eklenen önergeyle hükümete verildi

VAN 9.07.2014 13:45:50 0
Risale-i Nur’u devlet basacak
Tarih: 01.01.0001 00:00
 TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren torba tasarıya eklenen Ak Parti önergeleriyle kapsam daha da genişledi. Yeni eklenen maddelere göre; Fethullah Gülen Cemaati ile hükümet arasında tartışmaya neden olan Risale-i Nur’un basım hakkı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilecek. Çırağan Sarayı, Kapalıçarşı, İstanbul Boğazı gibi mekanlarda işletmecilik yapanların “vergi muafiyeti” sonlandırılacak. İşletmelerden emlak vergisinin yarısı, çevre temizlik vergisinin tamamı alınacak.

Basım hakkı bakanlıkta
Hükümet ile Gülen cemaati arasında, “Said Nursi’nin Risale-i Nur eserini kimin basacağına” yönelik tartışmaya komisyonda kabul edilen Ak Parti önergesiyle nokta kondu. Cemaat Risale-i Nur’un basımını hükümetin engellediğini savunurken, hükümet de kitabın cemaat tarafından varislerinden izinsiz ve orijinali değiştirilerek basıldığını öne sürmüştü. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 4 aydır eserin yayımlanmasına izin vermiyor. Önergeyle yasaya, “Bakanlar Kurulu Kararı ile memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki haklar, hak sahiplerinin münasip bir bedel talep etme hakları saklı kalmak kaydıyla, eser sahibinin ölümünden sonra, koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilebilir. Bu hususta karar verilebilmesi için eserin, Türkiye’de veya Türkiye dışında Türk vatandaşları tarafından vücuda getirilmiş olması gerekir” hükmü eklendi.

Devlet tekeline alınacak
Bakanlar Kurulu kararında, eser ve sahibinin adı, hakları kullanacak makam veya müessese, hak sahiplerine, talep üzerine ödenecek bedelin nasıl belirleneceği ve bu bedelin hangi kurum tarafından ödeneceği, eserden gelir elde edilmesi halinde bu gelirin hangi amaçla kullanılacağı da yer alacak. Risale-i Nur’un basım hakkı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda, basım yetkisi Bakanlar Kurulu’nda olacak. Muhalefet düzenlemenin siyasi olduğunu savunurken, CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, “Bu düzenleme Sebahattin Ali, Nazım Hikmet’le ilgili de uygulanabilir. Basım devlet tekeline alınacak. Devlet neden kitabın basımıyla uğraşır” diye sordu.