Ressamlar 'galeri' istiyor

Van’da, “5. Uluslararası Sanat Buluşması” etkinlikleri kapsamında “2. Van Resim Sergisi ve Çalıştayı” açıldı. Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Marmara Güzel Sanatlar Derneği tarafından düzenlenen ‘2. Van Sergisi ve

VAN 24.05.2017 10:13:21 0
Ressamlar
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

“5. Uluslararası Sanat Buluşması” etkinlikleri kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen “Van Resim Sergisi” geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Van AVM’de açıldı.
22 Mayıs günü saat 18.00’de açılan sergi 29 Mayıs tarihine kadar açık kalacak. Van’dan ve Van dışından 42 ressam, Van’a ve bölgeye özgü resimleriyle sergiye katıldı. 
Yarın da katılımcı tüm ressamlar Sanat Sokağı’nda bir çalıştay gerçekleştirecek.

 

NEDEN AVM?
Sergiye özellikle dışarıdan katılan sanatçıların en fazla yakındığı konu, serginin ikinci kezdir neden bir AVM’de yapıldığı konusu oldu.  
Vatandaşın ilgisinden memnun olduklarını ancak yer konusunda eleştirilerinin olduğunu belirten bir sanatçı, “Halk son derece sanata duyarlı, pek de memnunlar, biz de bundan memnunluk duyduk. Ama neden Van’da bir sanat galerisi yok, neden AVM, bir il için bir galeri çok zor bir şey mi?” diye sordu.

 

“TALEP EDİYORUZ AMA CEVAP YOK!”
Uzun yıllardır Van’da resim sanatıyla ilgilendiğini söyleyen Saruhan Yaman da, galerinin olmamasından yakındı. 
Bu konuyu her seferinde yetkililere hatırlattıklarını belirten Yaman, şunları söyledi:
“Bu karma bir sergi, dışarıda gelen sanatçılar var. En büyük eksikliğimiz galeri… Her toplantıda, ilgililerden, yetkililerden bunu istiyoruz ama bir çözüm bulunmuş değil. AVM tabi ki sergi yeri değil ama çaresizlikten… Ya burada açılıyor ya da Van TSO'da. Bazen de Öğretmen Evi bahçesinde. Yani resim galerisi, resim sergi alanı yoktur Van’ın. Bu da bizi olumsuz etkiliyor, eserlerimizi teşhir edemiyoruz. Bunu yapamayınca satış da olmuyor tabi. Galeri olsa atölye şeklinde de kullanırım, resim de yaparım, sergi de açarım. O nedenle olmaması bizim için kötü bir şey.” 

 

SPONSORLUK SIKINTISI
Vanlı sanatçılar olarak galeri dışında sponsorluk konusunda da sıkıntılarının olduğunu ifade eden Yaman, şunları söyledi:
“Bizim buradaki temel beklentimiz emeğimizin karşılığını alabilmek. O da Van’da bu şartlarda çok zor. Kurumlardan bir yardım alamıyoruz sponsorluk konusunda. Bir de pazarlama imkânımız çok zor, pek olmuyor. Zor şartlarda çalışıyoruz. Beklentimiz resmi kurumlar olsun, yerel yönetimler olsun, sivil toplum örgütleri olsun bize destek vermeleridir. Destek olursa sanatçılar her zaman daha iyi yerlere gelir. Daha iyi ve daha yeni eserler üretirler.”

 

ÇALIŞTAY OLACAK
AVM’deki resim sergisine katılan ressamlar olarak, aynı etkinlik çerçevesinde Perşembe günü de bir çalıştay yapacaklarını ifade eden Yaman, “Bunun yanında Perşembe günü Sanat Sokağı’nda çalıştay yapacağız. Havanın azizliğine uğramasak tabi... Van’a gelen sanatçıların hepsi katılacak. Geçen hafta bir ekip İstanbul’dan gelmişti, o zaman da çalıştayın bir tanesini Kalede yaptık, birini de sanat sokağında, çok ilgi gördü. İnsanlar yeni bir şey görüyor, mutlu oluyor. Yani ilgi güzel.” diye konuştu. Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi