Protein deposu 4 TL!

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Van'da, bu durum balıkçı esnafını da etkiledi. Geçtiğimiz yıllarda daha soğuk ve karlı havaların yaşandığı Van'da tezgahların daha renkli ve bol çeşitli olduğu balıkçı

VAN 13.02.2018 10:24:33 0
Protein deposu 4 TL!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Balıkçılarda, sıcak havadan kaynaklı iş durgunluğu yaşanırken, balık çeşitlerinde de bir sınırlamanın olduğu görülüyor. Balık fiyatları da türüne göre değişiklik gösteriyor. Ancak balık çeşitleri arasında fiyatı ile dikkatleri üzerine çeken bir balık türü var: Van Balığı. Adeta protein deposu olan Van Balığı'nın kilosu 4 TL'den müşteriye sunuluyor. Balıklar arasında en ucuz satılan balık olma özelliği ile öne çıkan Van Balığı, düşük gelirli vatandaşın da bütçesini çok zorlamayacak bir fiyattan müşterisini bekliyor.
Havaların sıcak yüzünü göstermeye devam ettiği kış mevsiminde, bu durum direkt veya dolaylı olarak birçok kesimi etkiledi.
Van’da beklenen oranda kar yağışının gerçekleşmemesi ve hava sıcaklığının normalin üstünde seyretmesi balıkçı esnafının işlerini de olumsuz yönde etkiledi. Her yıl bu dönemlerde havaların soğuk ve yağışlı olmasından dolayı balık satışı yapan esnafın tezgâhı önlerinde kuyruklar oluşurken, bu sene havalar sıcak ve beklenen kar yağışının da olmaması nedeniyle geçen yıl ki kalabalığı görmek, istisnalar hariç neredeyse imkansız.

 

“YAĞIŞ OLMADIMI BALIĞA PEK RAĞBET OLMUYOR”
“Balık satışlarının artması, havaların soğuk olmasına ve kar yağışına bağlıdır” diyen Merkez Van Gölü Balıkçılık sahibi Murat Demir, bu yıl soğuk ve kar yağışının da beklenen şekilde gerçekleşmemesinin işlerini etkilediğini söyledi. Demir şöyle devam etti; “Yağış olmadı mı balığa pek rağbet olmuyor. Balık, genellikle yağışlı ve soğuk dönemlerde tercih edilen bir ürün oluyor. Bu yüzden yağışlar olmadığından dolayı işlerimiz çok az. Bildiğimiz kadarıyla bu aralar balık da az çıkıyor. Bu sebeple fiyatlar da yüksek. Bize Türkiye’nin bütün limanlarından balık gelir. İskenderun’dan, Adana’dan, Mersin’den, Trabzon, İzmir, Samsun’dan gelir.” 

 

BALIK ÇEŞİTLERİ VE FİYATLAR
Balık fiyatlarının biraz yüksek olduğunu söyleyen Demir, bu konuda da şöyle bilgi verdi; “Şuan tezgâhımızda 15, bazen  30 arası balık çeşidi bulunuyor. Barbun’u sezon başı 20-30 TL’ye satıyorduk şuan 40-50 TL’ye satıyoruz. Hamsi 12,50 TL, İstavrit 12,50 TL, Çupra, Levrek çiftlik balıklarına bayağı bir zam geldi. Çupra 25 TL, önümüzdeki hafta Levrek ve Çupra’nın 30 TL olmasını bekliyoruz. Alabalığa zam geldi 15 TL’ye satıyorduk şimdi 17 TL...”

 

VAN BALIĞI 4 TL
Balıklar arasında en ucuz olma özelliği ile öne çıkan Van Balığı hakkında da konuşan  Murat Demir; “Van Balığında şuanda bolluk var. Van Balığının fiyatı da gayet uygun. Van Balığı şuan 4 TL. Günümüz şartlarına göre şuan Türkiye’de en ucuz balık diyebilirim. Fiyatlardan ve havaların sıcak oluşundan dolayı tezgâhta bulunan balık çeşitlerine şuan için fazla ilgi yok ama en fazla ilgi gören balık çeşitlerimiz Van Balığı, Hamsi ve İstavrit balıklarıdır.”
Protein deposu olan Van Balığı'nın Türkiye genelinde en ucuza satılan balık olduğu belirtilirken, bu özelliği ile de yeni bir Unvan kazanacağa benziyor.

 

VAN BALIĞI'NA DAİR...
Van Balığı az yağlı ve beyaz etli balıklar grubuna girer. Van Balığının protein değeri, kırmızı et ve kanatlı etlerinin protein değerine eşit ya da çok yakındır. Enerji değerinin düşük olması, inci kefalına diyetetik bir özellik kazandırmaktadır. Bu özelliğinden dolayı perhiz yapanlar için çok uygun bir besindir. Van Balığı eti vitaminler ve mineral maddeler bakımından da oldukça zengindir. Van Balığı, doymamış yağ asitleri bakımından hem kırmızı etten hem de kanatlı etlerinden daha zengindir.
Yapılan araştırmalar düzenli olarak balık yemenin fiziksel ve ruhsal sağlığa iyi geldiğini gösteriyor. 
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi