POKEMON ARAYAN GÖZLER MAZLUM BULAMAZ

Hayrunnisa AKÇA

VAN 28.08.2016 12:13:20 0
POKEMON ARAYAN GÖZLER MAZLUM BULAMAZ
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Algı değiştirmek bizi tatmin etmesin. Ne oldu dün ne konuşuyorduk? Bugün ne oldu da sustuk  onu soralım.
Gündem hızla değişiyordu, zaten böylesi de görülmedi. Bilmem fark ettiniz mi etmediniz mi? bir gerçeğimiz var artık. Adını  “Pokemon” koyduk.
Pokemon; japon oyun yapımcısı Satoshi Tajiri tarafından kurulan, hayali canlıları konu alan oyun,anime,manga serisidir. 1996 da ilk seri kitap ve film olarak yayımlanmıştır. 2014 itibariylede Pokemon;17. Sezonda 800 den fazla bölüm anime(japon çizgi dizi),17 sinema filmi, 9 kısa film, 12 seride 24 oyun ve 40 dan fazla yan oyundan oluşmaktadır.
Pokemon isminin anlamı “cep canavarları” demektir. Bu oyun yapımcısının çocukluk hobisi olan “böcek toplamaktan” ilham alınmıştır.
Asıl muhabbet şimdi başlıyor, çılgınlık şuanda.2016 itibariyle gelişen dünya, gelişen teknoloji  ve sözde akıllı telefonlarımızla  bir oyun musallat oldu gençliğe “Pokemon GO” .
Yukarıda bahsettiğim taa ne zamandır  içimizde olan çizgifilm serisinin sanal gerçeklikle telefon oyunu olarak tasarlanması.  Pokemon Go (pokemona git)  ismindende anlaşılacağı üzre halkı(!) sokaklara döktü. Akıllı telefonlarla oynanan gerçek zamanlı ve online bir oyun olması sebebiyle aranıp bulunması gerekiyormuş(!)
Oyuncular sokak sokak, park bahçe hatta cami, hamam demeden pokemon arayıp çıkan rota ile kendi kameralarını kullanarak pokemon karakterini saplıyor ve poke top ile avlıyor. Ardından savaştırıyor vesaire vesaire.
Peki bu kadar şey nasıl böyle olay oldu? 3-5 gün twitter da gündemini korudu. Sonrasında ana haber bültenlerinde muhakkak bir tane ilgili habere  rastladık. “pokemon ararken araba çarptı” “pokemon peşinde koşarken yokuştan yuvarlandı” gibi haberler . Oyun daha tüm akıllı telefonlara gelmeden sadece bazı yüksek sürümlerde varken  popüler oldu.
Ve dünya medyası aracılığıyla, gençlik sadece bunu konuşur oldu. Oysa konuşacak daha ne konularımız vardı.
Uyuttu bizi. Pokemon uyuşukluğu bu olsa gerek . Medya bize yine yapacağını yaptı. Birkaç gün evvelinde mazlum coğrafyalar için hazin yürekli gençler şimdi ise moda  diye bir oyun peşinde. Pokemon arayan gözler mazlum göremiyordu. Kuma gömülen devekuşu başları gibi telefona gömülen genç kafalar.
Dur diyorum bir genç olarak, DURUN. Suriye’ de Filistin’de Mısır’ da  hatta  ülkemizde yaşananlara nazaran durun artık oyuna gelmeyelim sırf dünya bizi bununla kandırmak istiyor diye kanmayalım.
Hep yaptıkları da bu değil mi? gençliğimize dokunmak, bizi bizim silahımızla vurmasınlar.
Algı değiştirmek bizi tatmin etmesin. Ne oldu dün ne konuşuyorduk? Bugün ne oldu da sustuk  onu soralım.
Pikachu’yu , Bulbasaur’ı Charmander’ı aramayı keselim. “Bizi bulun”, “bizle olun” diyen mazlum kardeşlerimizi arayalım. Onları çığlığını duyduk. Onlar da yeter diyor.
Sanal gerçeklikte bulduğumuzu gerçek hayatla düşünelim Gelin bir değişiklik yapıp sancılı hayatları umut döşeyelim. Sıkıntı içindeki gerçekliğe odaklanalım elbette sanal, gerçekten kolaydır ancak sanal, gerçeği uyutur.
Uyanığız yalnız sahici değil. Uyanıklık telefondan kafalarımızı kaldırmakla başlıycak.

Hayrunnisa AKÇA/ İktibas Dergisi Ağustos 2016/452