PKK'nın silah bırakması 7 aşamada sağlanacak

7 AŞAMALI YOL HARİTASI

VAN 2.03.2015 10:49:13 0
PKK
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Öcalan'ın PKK'ya yaptığı 'silahları bırakın' çağrısının ardından yol haritası ortaya çıktı. Buna göre 4. aşamada silahlar devlete teslim edilecek. 

Önceki gün Türkiye tarihi bir açıklamaya tanık oldu. Hükümet adına Yalçın Akdoğan ve Efkan Ala'nın bulunduğu toplantıda HDP'li Sırrı Süreyya Önder 10 maddelik bildiri okudu ve Öcalan'ın PKK'yı silah bırakma toplantısı yapmaya çağırdığını duyurdu.

7 AŞAMALI YOL HARİTASI

PKK'ya yapılan silah bırakma çağrısının ardından izlenecek yol haritası da belli oldu. Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya, HDP heyetinden İdris Baluken ve Pervin buldan'la görüştü, konuşmaları aktardı. Buna göre süreç şöyle işleyecek:

KADİR İNANIR İMRALI'YA GİDECEK

1- Hükümet ve HDP'nin ortak sayıda isim vererek bilerlediği 14 kişilik İzleme Heyeti'nden bazı isimlerin yer alacağı HDP heyeti İmralı'ya gidecek. Bu heyette Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan ünlü sanatçı Kadir İnanır da yer alacak.

2- KCK'dan tutuklu olan hasta mahkumların serbest bırakılmaları sağlanacak.

3- Kararlaştırıldığı gibi İmralı Adası'nda Öcalan'ın yanındaki mahkumlar değişecek.

SİLAHLARIN TESLİM EDİLMESİ


4- Bahar aylarında PKK, kongresini toplayarak tahkim edilmiş ateşkesi açıklayacak ve silahlarını teslim edecek. PKK'nın silahları nereye, hangi şartlar altında bırakacağı Çözüm Kurulu altında çalışan İzleme ve Koordinasyon Komitesi tarafından tespit edilecek.

5- Hükümet de 10 maddelik yol haritasında sıralanan adımları atmaya başlayacak. Bu amaçla kurulmuş İzleme Komitesi yapılanları gözlemleyecek.

6- İzleme Heyeti adımların atıldığını belirtirse bu kez ikinci aşamaya geçilmesi için süreç işletilecek.

Önceki gün PKK'ya silahı bırakması için yaptığı niyet beyanını Öcalan bu kez onama beyanına dönüştürerek deklare edecek.

7- Öcalan'ın onamasının ardından Meclis, hukuk ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan yapılanma aşamasına geçilecek.