Peynirciler Çarşısında çalışmalar sürüyor

Restorasyon çalışmalarına Haziran ayında başlanan ve yapılan çalışmaların Ekim ayında bitmesi planlanan Tarihi Peynirciler Çarşısında işin teslimat süresi biraz uzadı.

VAN 2.11.2018 11:33:45 0
Peynirciler Çarşısında çalışmalar sürüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Kendi imkanları ile yaptırdıkları geçici yerlerinde hizmet veren peynirci esnafı, havaların soğuması nedeniyle şartlarının zorlaştığını belirterek biran önce peynirciler çarşısına geçmek istediklerini belirtirken, konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Konuyla ilgili bilgi edindiğimiz yüklenici firma yetkilisi Ali Sulmaz, “Bazı durumlardan dolayı ek imalatlar söz konusu oldu, bu nedenle iş artırımına gidildi. Bu da bize resmiyette 24 günek bir süre tanıdı. Ayrıca burada eski bir kerpiç duvarın çökmesinden dolayı işe 8 gün ara verildi. Bu durumlardan kaynaklı şartnamede belirtilen bitiş tarihine ek 32 gün resmi hakkımız oldu. Bu süreyi kullanma aşamasındayız. Esnaflarımız merak etmesin. Bu ayın sonuna doğru anahtarı teslim ediyoruz.” dedi.

 

ESNAF, ÇARŞIYA GEÇECEĞİ GÜNÜ BEKLİYOR
Bir süredir geçici barakalarda satış yapan Van Peynirciler Çarşısı esnafı, havaların soğumasından kaynaklı sıkıntı yaşamaya başladıklarını söyledi. Barakaları yaz şartlarına göre yaptıklarını belirten esnaflar, kış aylarına girilmesi nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını, bu nedenle tadilatı yapılan çarşının bir an önce bitirilmesini ve yeni mekanlarına taşınmak istediklerini ifade etti.
Van’ın eski yapılarından biri olan ve “tarihi bina” olarak nitelendirilen Van Peynirciler Çarşı’sı, bir süre önce tadilata alındı. 
Burada bulunan sakatatçılar, Akköprü Mahallesi’nde yapılan işyerlerine yerleşirken, 30 dolayındaki peynirci esnafı da, eski Tekel binası arkasında bulunan boş alanda kendi imkânlarıyla yaptıkları barakalarda satış yapmaya başladı.

 

SIKINTILAR BAŞLADI
Ancak kış koşulları, burada satış yapan peynirci esnafının satış olanaklarını kısıtlıyor.
Esnaflar, ısınma sorunu yaşadıkları gibi, üstü açık bir alanda satış yaptıkları için yağış sırasında müşteri sıkıntısı yaşadıklarını da belirtiyor.
Geçtiğimiz günlerde iki gün üst üste yağan yağmur nedeniyle, esnaflar, müşteri sıkıntısı yaşadıklarını ve işyerlerini erkenden kapattıklarını söyledi.

 

“YAĞMUR SORUN OLUŞTURUYOR”
Süleyman Güven isimli peynirci esnafı, barakaları kendi imkânlarıyla mevsimlik yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Biz burayı zaten geçici olarak yaptık. Bir de yaz mevsimine göre yaptık. En geç Kasım ayında işyerlerimize döneceğimizi düşünerek bu barakaları yaptık. Yaşadığımız elektrik ve su sorunu giderildi. Ama şimdi soğuklar ve yağışlar başladı. Üstü açık bir alan, her taraf su altında kalıyor, müşteri gelmiyor. Geçenlerde yağan yağmurdan dolayı, müşteri gelmedi buraya. Biran önce tadilat çalışmalarının tamamlanmasını ve çarşıya geçmeyi istiyoruz.”

 

“KAR YAĞARSA...”
Peynirci esnaflarından eski Bakkallar Odası Başkanı Rüstem Apaydın da, kar yağması olasılığına dikkat çekti.
Kışın daha da zorlanacaklarını belirten Apaydın, “Şimdi bu duruma şükrediyoruz, yarın öbür gün kar yağdığında sıkıntı büyüyecek. Geçen gün yağan yağmurdan dolayı burası tamamen su doldu. Kar yağdığında sıkıntı büyür. Çoğu müşterimiz zaten burayı bilmiyor, gelen de oluşacak kötü ortamdan dolayı gelmeyecek ve ihtiyacını mecburen daha pahalı bir fiyattan marketlerde görecek.” dedi.
Van otlu peynirinin bir süre önce tescillendiğine dikkat çeken Apaydın, şunları söyledi:
“Tescilli peynirimizi daha iyi ortamda satacağımız günü bekliyoruz. Diğer yandan ihale süresi bitti, çarşının tamamlanmasını arzuluyoruz. Biz tüm esnaflar gerçekten burada sıkıntılar yaşıyoruz. Bir an önce çarşının bitirilip, yerlerimize yerleşmek istiyoruz.”

 

TESLİMAT KASIM SONUNDA
Van’daki tarihi binalardan biri olan ve daha önce peynirci esnafıyla birlikte sakatatçıların da yer aldığı Tarihi Peynirciler Çarşısının, yaşanan bir takım gelişmelerden dolayı teslimatının Kasım ayının sonunda yapılacağı öğrenildi.
Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda sona doğru geliniyor. Restorasyon çalışmalarının devam ettiği çarşıda teslimat süresinin Ekim ayını aşmasının nedenlerini gazetemize açıklayan yüklenici firma yetkilisi Ali Sulmaz; “23 Ekim 2018 resmi olarak bitiş süremizdi fakat Tarihi Peynirciler Çarşısını sökmeye başladığımız zaman projeyi çizen arkadaşların gözle göremediği kapalı bir kutu vaziyetindeydi. Ondan dolayı ister istemez ciddi anlamda ek imalatlar oldu, iş artırımına gidildi ve bu durum da resmiyette bize 24 gün ek bir süre hakkı tanıdı” dedi.

Yüklenici firma yetkilisi Ali Sulmaz şunları söyledi; “Ayrıca burada, eski bir kerpiç duvarın göçüğünden dolayı 8 gün iş durması da söz konusu oldu, bu nedenle toplam 32 gün ek süre hakkımız var ve bunu şuanda kullanma aşamasındayız. Ve genelde bizim bölgemizde çam kerestenin olmaması, tamamıyla Balıkesir Dursunbey’den bu malzemeyi getirtmemiz, bu şekilde süremizi biraz ileriye doğru attı. Yani şuanda çalışmalarımız aralıksız devam ediyor, 20-25 gün sonra binanın anahtarını belediyeye teslim edip halkın hizmetine açılmasını bekleyeceğiz.”

 

“PROJEYE HARFİYEN UYULUYOR”
Devam eden ve son aşamasına gelinen çalışmalar hakkında da bilgiler paylaşan Sulmaz; “Görüldüğü gibi aksamın yüzde 90’ı ahşap sistemi giydirmeler, lambriler ve tavan döşemeleri ahşaplarımız harfi harfine yapılıyor. Yer seramiklerimiz zaten bitmiş durumda. Sundurmalar, elimize ulaşmak üzere. Akabinde çelik aksamımız da başlıyor. Proje müellifi ile kurumun inisiyatifi dışında her hangi bir iş yapılmadı, malzeme değişikliğine gidilmiş değil. Projeye harfiyen uyuluyor, çünkü ciddi manada önem verilerek hazırlanan bir proje bu.  Çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

 

“2 TANE YENİ MODERN ÇARŞIMIZ VAR”
Sulmaz son olarak şunları söyledi; “Mevcut çarşıda 35 tane dükkânımız var, yeni eklenen dükkânlarla beraber toplam 56 tane dükkâna tekabül ediyor. Her bir dükkânın ortalama metrekaresi 28 ila 32 metrekare arası değişiyor. Yani bir taraf 28, bir taraf 32 metrekare olacak şekilde hazırlanmış. 2 tane yeni modern çarşımız var, toplamda 56 tane işletme olacak. Tümü peynirciler mi olur bilemeyiz, içerisinde baharatçı da, çerezci de olur ve benzeri farklı işletmeler de olur, çünkü modern bir yer. Bizim duyduğumuz kadarıyla, ki bu konuda net bilgi sahibi değiliz; İstanbul Mısır Çarşısını anımsatacak bir çalışma şeklinin olacağı... Ama güzel bir çarşıyı yakında teslim ediyoruz.” 
Özel Haber: Özel Haber: Adil Harmancı / M. Selim Kurt

Peynirciler Çarşısında çalışmalar sürüyor

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi