Özgür-Der, “Bölge Şubeler İç Eğitim Toplantısı” Gerçekleştirdi

Özgür-Der Diyarbakır Şubesinin ev sahipliğinde “Bölge Şubeler İç Eğitim Toplantısı” gerçekleştirildi. Toplantıda bölge şubelerinin eğitim ve faaliyetleri noktasında önemli görüş ve bilgi alışverişinde bulunuldu.

VAN 23.11.2014 23:24:43 0
Özgür-Der, “Bölge Şubeler İç Eğitim Toplantısı” Gerçekleştirdi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

ISLAH HABER

Doğu ve Güneydoğu’da faaliyetlerde bulunan Özgür-Der şube ve temsilcilikleri Diyarbakır’da buluştu. Özgür-Der Diyarbakır Şubesi’nin organize ettiği programa, Batman, Van, Tatvan, Muş, Erzurum, Antep, Siverek, Kulp, Gürbüz, Bağlar, Huzur Evleri, Bağıvar Özgür-Der şube ve temsilcilikleri ile Bingöl’den Bilgi ve Düşünce Derneği ve iller arasında henüz girişim aşamasında çalışmalarına devam eden Müslümanlar katıldı.

Saat:09:00’da başlayan toplantı, iki bölüm şeklinde yapıldı.  Toplantının öğlene kadar olan bölümünün moderatörlüğünü Beran Işık yaparken, öğleden sonraki ikinci oturumu ise Özcan Taşcan yönetti.

Muş’tan Erdal Eker’in toplantının amacı ve akışı hakkında yaptığı kısa değerlendirmenin ardından konuşmalara geçildi. Konuşmalarda genel olarak, kim olduğumuz, hedefimizin ne olduğu, usul ve idari yapımızın nasıl olması gerektiği, birlikte hareket etmenin zorunlu gerekleri, davetin öncelliği ve araçları, eğitim ve perspektifi, medyanın amacı ve araçlarının etkin kullanımı ile siyasal ve sosyal şahitliğe yaklaşımımız ve pratiğimiz gibi konular irdelendi. Toplantıda konuşmacılar görüşlerini dile getirirken, katılımcılardan gelen katkı ve sorularla da konuyu enine boyuna tartışma imkânı sundular.

Biz Kimiz?

İlk konuşmacı olarak sözü Diyarbakır’dan Abdulhakim Beyazyüz aldı. Biz kimiz? Hedefimiz nedir? Hedefimizi kimlerle ve nasıl gerçekleştireceğiz. İdari yapımız nasıldır? Yürütmede usulümüz nedir? Gibi sorulara yanıtların arandığı bu oturumda, ıslah hareketinin bir halkası olduğumuz, aklın önemli olduğu; vahyin hizmetine verilmesi gerektiği, geçmişten gelen birikimin mücadelenin önemli bir parçası olduğu ancak günümüzün sorunlarına yeni çözümlerin bulunmasının hayatiyeti, meşru bir yola gayri meşru yollarla ulaşılamayacağı, ölçülü, ilkelli ve ahlaklı olmanın gerekliliği, ıslah ve inşayı esas alan örgütlü ve planlı hareket etmenin önemi, tedriciliğin esas alınması gerektiği, yerel ve evrensellik dengesinin kurulması gerektiği, davetin muhatabının herkes olduğu, vahyi ilkelere bağlılığın ve merhametin esas alınması gerektiği gibi vurgular ön plana çıktı.

Camiamızın Yapısı ve Birlikte Hareket Etmenin Önemi

İkinci konuşmacı olarak ise sözü yine Diyarbakır’dan Serdar Bülent Yılmaz aldı. Genel olarak camiamızın yapısı ve birlikte hareket etmenin zorunlu gereklerinin anlatıldığı bu sunumda,  camia yapılanmasının dayandığı temel ilkeler nelerdir? Camia bilinci ve aidiyeti için gereken asgari sorumluluklar, camianın tutum ve çalışmalarında koordinasyonun önemi, siyasi tavırda, dilde(Siyaset ve davette), sosyal modelde,  ahlaki ve ibadi tutumda aynılaşmanın önemi, siyasi boyutu olan kurumların (Özgür-Der vs.) öğrenci birlik, dernek, yurt ve kulüplerinin, Kur’an kurslarının, sosyal yardım kuruluşlarının, medya kuruluşlarının beraberce ve bir zincir şeklinde yürütülmesinin önemi üzerinde duruldu.

Davet ve Tebliğ

Diyarbakır’dan Metin Demir de davetin öncelliği ve araçları hakkında bilgi verdi. Davetin merkeziliği, dili, tarzı ve öncelenen alanların ele alındığı bu oturumda, davet alanları;  gençlik/orta-lise-üniversite, İHL çalışması,  esnaf/ev hanımları,  çalışanlar/memur-işçi, mahalle çalışmaları olarak sıralanırken, araçlar da; öğrenci dernekleri, öğrenci yurt ve evleri, eğitim destek merkezleri, öğrenci kulüpleri, gençlik kültür merkezleri, öğrenci dergileri, temsilcilikler, Kuran kursları, spor kulüpleri şeklinde ifade edildi.

Şiddet ve kaos ortamının davet ve tebliği olumsuz etkilediğinin altı çizilerek, tüm Müslümanlar üzerine farz olan bu sorumluluğu yerine getirmenin koşullarının ortamımızda daha uygun olduğu ve bunun değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Eğitim ve Medya

Toplantı Diyarbakır’dan Tuncay Yerlikaya’nın “Eğitim” ve Mehmet Masum Yokuş’un “Medya” üzerine yaptıkları sunumlarla sürdü. Bu bölümde eğitimin önemi, perspektifi, araçları, yöntemi ve hedefi ile medyanın stratejik önemi, medyayla ilgili  hedefimiz, mevcut medya araçlarının etkin kullanımı masaya yatırıldı.

Sosyal ve Siyasal Şahitliğimiz

Bingöl’den Mustafa Yılmaz’ın, “Siyasal ve sosyal şahitliğe yaklaşımımız ve pratiğimiz” konulu sunumuyla toplantı sona erdi. Bu son bölümde İslami kimlik konusunda net olmanın ve herhangi başka bir kimlikle bulandırılmamasının önemi üzerinde durularak, karşılaşılan hayati sosyal ve siyasi sorunlar karşısında net tavır takınmanın ve haksözü haykırmanın hayatiyeti vurgulandı.

4576945770457714577245773

Bu Haberi Paylaş:  Yahoo Oyyla Google Blogger Twitter Facebook