Özgökçe: Van Gölü’ne sahip çıkalım!

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Van Gölü’nün Van’ın en büyük değerlerinden bir olduğunu belirterek, herkesi göle sahip çıkmaya davet etti.

VAN 6.09.2017 11:12:26 0
Özgökçe: Van Gölü’ne sahip çıkalım!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Gazetemize konuşan TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Van’ın arıtma tesisi yetersizliğine dikkat çekerek, “Van’ın eski nüfusuna göre bir arıtma tesisimiz mevcut şu an. Hali hazırda yüzde 16-17 kapasiteyle çalışıyor. Geri kalan atıkları olduğu gibi göle akıtıyor ve Van gölü ölüyor, buna bir an önce el atılmalı. Van Gölü kirleniyor, ancak sahip çıkılmıyor. Herkesin el birliği ile göle sahip çıkması gerekiyor” dedi.

 

“ARITMA TESİSİ SORUNU GİDERİLMELİ”

Van Gölü’ne yönelik arıtma tesisi sorununun bir an önce hal edilmesi gerektiğini ifade eden Özgökçe, şunları söyledi:
“Van Gölü, Türkiye’nin en büyük gölü ve suyu şifalı, biz her gittiğimiz platformda anlatıyoruz bunu. TÜRSAB olarak, Van milletvekili Burhan Kayatürk’le görüşmemizde, sağ olsunlar bunun müjdesini bize verdiler, arıtma tesisinin ihalesi yapıldı, bütçesi hazır, yakın bir tarihte bir milyon nüfus kapasiteli bir arıtma tesisi kurulacak. Fakat bir an önce temelinin atılıp Van Gölü’nün temizlenmesi lazım. Bu arıtma tesisinin bir an önce yapılması lazım, hiç zaman kaybetmemek gerekiyor.”

 

“BELEDİYELER SAHİP ÇIKSIN” 
 Göl kıyısında bulunan belediyelerin göle sahip çıkması gerektiğini anlatan Özgökçe, şöyle devam etti:
“Van merkezde 3 tane belediyemiz var, bu belediyelerimizin de Van Gölü’ne sahip çıkmalarını istiyoruz. Gölün etrafına atılan çöpler hiç olmazsa haftada bir gün toplanarak temizlensin. Halkımız da bu konuda duyarsız. Çöplerini bir poşete koyup etrafa atıyorlar, yabani hayvanlar da bu poşetleri yırtıp çöpleri dağıtıyorlar, o çöpler olduğu gibi Van Gölü’ne ve doğaya karışıyor, kirlilik yaratıyor. Van Gölü’nün etrafını haftada bir defa temizlerseler bu kirliliğin önüne geçeceğiz diye düşünüyorum. Tuşba mıntıkasının Mollakasım mevkisinde sahil bandında dolaştığımız zaman kirliliği gözünüzle de görürsünüz. Belediyeler yazlıkların bulunduğu bölgede haftada 3-4 defa temizlik yapıyor ama sahil bandında temizlik yapılmıyor.”

 

“PLAJLAR ARTMALI”
Van Gölü kıyısında plaj sayısının artırılması gerektiğine de işaret eden Özgökçe, şöyle konuştu:
“Plaj konusu, turizm adına Van’ımız için gerçekten büyük önem arz eden bir konu, biz bu konuya yıllardır değiniyoruz. Edremit Belediyesi bir adım atarak Çiçekli bölgesinde bir halk plajı yaptı, fakat Van’a yeterli mi, değil. Tuşba Belediyesi şuan yapıyor, bu plajın alanı daha büyük ve geniş, bu da yeterli olmaz. Yani bunlar gibi onlarca plajın açılması lazım, çünkü Van 1 milyon 100 bin civarında bir nüfusa sahip ve ciddi de bir turist potansiyeli var. Özellikle İran pazarımız çok iyi, İranlılar da Van’a özellikle yüzmeye, eğlenmeye ve alışverişe geliyorlar. Van’da bu olanağı bulamadıkları için bizi basamak olarak kullanıp gidiyorlar. Yapılan plajlar şehir merkezine çok uzak, daha yakın mesafede plajlar yapılabilir. Kampustan, Fidanlık'ın bulunduğu mıntıkaya kadar çok güzel, şehre yakın halk plajları yapılabilir. Bu bölgelerin kumu da, suyu da çok güzel.” Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: